Οριστική έξοδο από το Lockdown αρχές Ιουλίου προβλέπει μοντέλο του ΑΠΘ

26/4/2020 19:08    Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
Σταδιακή άρση των μέτρων από τις 11 Μαΐου, οριστική έξοδος από το lockdown στις αρχές Ιουλίου - Περιορισμοί και επιτήρηση μέτρων τους επόμενους μήνες

Με χειρουργικές κινήσεις πρέπει να γίνει η άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος του δεύτερου επιδημικού κύματος και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι. Μια μόλις εβδομάδα νωρίτερα στην άρση του lockdown θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάγκη παράτασης των περιοριστικών μέτρων για τρες εβδομάδες και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιδημίας μέσα στον Αύγουστο.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από το υπολογιστικό μοντέλο για την πορεία των μέτρων για τον κορωνοϊό που ανέπτυξαν το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τρία ιταλικά πανεπιστήμια.

Όπως διαβάζουμε στη voria.gr, ο επικεφαλής καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξηγεί ότι σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο, η ασφαλής ημερομηνία για να ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων είναι η 11η Μαΐου και η οριστική έξοδος από το lockdown θα μπορούσε να τεθεί από τις 11 Ιουλίου και μετά. Από αυτή την ημερομηνία και έπειτα μπορεί να ακολουθήσει μια σταδιακή χαλάρωση των μέτρων αποκλεισμού σε συνδυασμό με:

(α) παρακολούθηση της επιδημιολογικής κατάστασης του πληθυσμού με τεστ που θα πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και
(β) εφαρμογή μέτρων κοινωνικής απόστασης και μέτρων προστασίας και προσωπικής υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Σε περίπτωση που η άρση των μέτρων ξεκινήσει στις 4 Μαΐου, θα πρέπει να παραμείνουν οι περιορισμοί για τους επόμενους τρεις μήνες , για να αποφευχθεί κίνδυνος εμφάνισης της επιδημίας στις αρχές με μέσα Αυγούστου.

Ο κ. Σαρηγιάννης επισημαίνει: «Μια εβδομάδα καθυστέρησης στην άρση των μέτρων θα μας βοηθήσει να βγούμε οριστικά από το lockdown δύο με τρεις εβδομάδες νωρίτερα, δηλαδή γύρω στα μέσα Ιουλίου, διάστημα σημαντικό για την τουριστική περίοδο».

Στη διάρκεια της πρώτης φάσης άρσης των μέτρων οι επαφές μας δεν πρέπει να αυξηθούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15-25%. Οι φάσεις άρσης των περιορισμών που προτείνεται είναι οι ακόλουθες:

1. Στις 11 Μαΐου μπορούν να ανοίξουν μικρά καταστήματα τηρώντας τα προστατευτικά μέτρα, τις αποστάσεις ασφαλείας και την αποφυγή συγχρωτισμού. Το άνοιγμα των σχολείων θα οδηγούσε σε αύξηση της μεταδοτικότητας, δεδομένου ότι παιδιά συγχρωτίζονται, δεν ακολουθούν εύκολα τους κανόνες υγιεινής και αποτελούν σιωπηλούς φορείς που έρχονται συχνά σε επαφή με ευπαθείς ομάδες (π.χ. ηλικιωμένους).

2. Με περιορισμούς μόνο προτείνεται το άνοιγμα της τελευταίας τάξης του λυκείου μετά τις 11 Μαΐου. Προτείνεται η ανάπτυξη των τάξεων σε μεγαλύτερους χώρους από ότι συνήθως ώστε να διατηρούνται κοινωνικές αποστάσεις κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

3. Καλό θα είναι να μην ανοίξουν τα Πανεπιστήμια εφόσον αποδίδουν τα εξ αποστάσεως μαθήματα, με πιθανή εξαίρεση την εκτέλεση εργαστηριακών ασκήσεων και κλινικών μετά τα μέσα Ιουνίου.

4. Έπειτα και μετά από διάστημα 2 εβδομάδων από την προηγούμενη φάση, θα μπορούσαν να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα σε επιχειρήσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως οικονομικοί πολλαπλασιαστές με ισχυρή επίδραση στο ΑΕΠ.

5. Η άρση των μέτρων περιορισμού σε επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής μπορεί να ακολουθήσει μετά το δεύτερο μισό του Ιουνίου ανάλογα με την πραγματική εξέλιξη της επιδημίας.

Σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εάν τα μέτρα στη χώρα μας είχαν ξεκινήσει πέντε ημέρες νωρίτερα οι θάνατοι θα ήταν 70% λιγότεροι. Αν είχαν ξεκινήσει μιαν εβδομάδα αργότερα, θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμη και 2 φορές περισσότερους θανάτους, σύμφωνα με το μοντέλο.

«Ο κρίσιμος μήνας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας θα είναι ο Ιούνιος», εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης. Σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο σε περίπτωση που υπάρξει αναζωπύρωση, αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου και γι αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα εντατική η επιδημιολογική επιτήρηση το συγκεκριμένο διάστημα.

Επιπλέον, μελετήθηκε το σενάριο, κατά το οποίο γίνεται μια ελαφριά χαλάρωση των μέτρων περιορισμού στις 4 Μαΐου, μια δεύτερη επιπλέον χαλάρωση των μέτρων στις 11 Μαΐου και μια επιπλέον χαλάρωση στις 1 Ιουνίου. Στην περίπτωση αυτή, διατηρώντας σε καραντίνα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αναμένεται αναζωπύρωση της μεταδοτικότητας τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, που θα απαιτήσει την εκ νέου εφαρμογή περιοριστικών μέτρων.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Δύο ακόμη κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Κεντρική Μακεδονία

Δύο ακόμη κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Κεντρική Μακεδονία

16:07 26/7/2018

αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας

Παγκόσμια διάκριση για τη φοιτητική ομάδα που

Παγκόσμια διάκριση για τη φοιτητική ομάδα που "μετέφρασε" το κλάμα του μωρού

16:06 26/7/2018

του ΑΠΘ

Σύγκρουση τριών Ι.Χ. και πέντε ελαφρά τραυματίες στη Χαλκιδική

Σύγκρουση τριών Ι.Χ. και πέντε ελαφρά τραυματίες στη Χαλκιδική

16:00 26/7/2018

Προβλήματα στη κυκλοφοριά

Σύλληψη για παιδική πορνογραφία μέσω διαδικτύου

Σύλληψη για παιδική πορνογραφία μέσω διαδικτύου

15:58 26/7/2018

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Καλαμαριά - Αγρυπνία για τα θύματα της πυρκαγιάς

Καλαμαριά - Αγρυπνία για τα θύματα της πυρκαγιάς

15:25 26/7/2018

Ιερά Μητρόπολη

Βούλιαξαν δεκάδες Ι.Χ στο Μαρούσι - Σφοδρή κακοκαιρία

Βούλιαξαν δεκάδες Ι.Χ στο Μαρούσι - Σφοδρή κακοκαιρία

15:12 26/7/2018

εικονες

ΕΚΤΑΚΤΟ: 84 οι νεκροί βρέθηκε άλλος ένας νεκρός σε οικόπεδο

ΕΚΤΑΚΤΟ: 84 οι νεκροί βρέθηκε άλλος ένας νεκρός σε οικόπεδο

14:49 26/7/2018

στο Μάτι

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Θα κερδίσουμε τη μάχη με τον χρόνο

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Θα κερδίσουμε τη μάχη με τον χρόνο

14:35 26/7/2018

στις περιοχές που επλήγησαν

Ιδρυμα Ωνάση: 5 εκατ. ευρώ στους πυρόπληκτους

Ιδρυμα Ωνάση: 5 εκατ. ευρώ στους πυρόπληκτους

14:31 26/7/2018

βαθιά θλίψη

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στη Σάμο

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στη Σάμο

12:27 26/7/2018

Εθνικο Αστεροσκοπείο

Κλασικά Έπιπλα