Δαγκλής: Στόχος οι «made in Hellas» διαστημικές τεχνολογίες

30/5/2020 13:16    πρόεδρος Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος
Ενθουσιασμένος με την ενεργοποίηση του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος όπως και με τις προοπτικές που ανοίγονται για την Ελλάδα στο Διάστημα, έναν χώρο που «είναι μοναδικός, έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα για εκμετάλλευση και προσφέρει πάρα πολλά από πλευράς τεχνολογίας και εφαρμογών», δήλωσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Ιωάννης Δαγκλής, πρόεδρος του νέου Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ), καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Διεθνούς Αστροναυτικής Ακαδημίας.

   Ο κ. Δαγκλής περιέγραψε τη βασική στόχευση του ΕΛΚΕΔ που, όπως αποκάλυψε, θα είναι η εξέλιξη από επιστήμονες και εταιρείες στην Ελλάδα, σύνθετων διαστημικών τεχνολογιών. «Χρειάζεται αφοσίωση και επιμονή η διαστημική τεχνολογία, μια τεχνολογία η οποία ξεκινάει από πολύ μικρά πράγματα, όπως ένα ...παξιμάδι, μια βίδα και φτάνει μέχρι πολύ μεγάλα και πολύπλοκα πράγματα (σ.σ διατάξεις). Υπάρχει συνεπώς πάρα πολύς χώρος μέσα σε αυτό το μεγάλο εύρος τεχνολογίας, ώστε κανείς να εμπλακεί και να προσφέρει. Προφανώς κάθε χώρα επιλέγει να συμμετέχει με κάτι ιδιαίτερα πολύπλοκο. Είναι αυτό που επιδιώκουμε και στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δαγκλής, επισημαίνοντας πως δεν επιθυμεί ένα Κέντρο αποκομμένο από την κοινωνία. «Θα φροντίσουμε και για την ενημέρωση του πολίτη, για το τι σημαίνει Διάστημα όπως και το τι όφελος έχουν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες για τη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

   Πεδίον δόξης λαμπρόν

   «Μια από τις βασικές αποστολές μας είναι να κάνουμε μια πλήρη χαρτογράφηση του οικοσυστήματος διαστημικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, για να μπορέσουμε να συντονίσουμε και να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, να πάνε ακόμη πιο πέρα», ανέφερε ο Έλληνας καθηγητής Διαστημικής Φυσικής.

   «Βλέπουμε (σ.σ με όσα πετυχαίνει η αμερικανική εταιρεία SpaceX στις ΗΠΑ) ιδιώτες με όραμα. Στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι με όραμα, είναι πολύ σημαντικό δε που υπάρχουν και νέοι με όραμα, οι οποίοι παρά τις δύσκολες ομολογουμένως, συνθήκες για τέτοιου είδους δραστηριότητες, συμμετέχουν σε πολλές ομάδες νέων επιστημόνων και αγωνίζονται για να πετύχουν κάτι καινούργιο, κάτι καινοτόμο», τόνισε ο κ. Δαγκλής και αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικές ελληνικές προσπάθειες στο χώρο.

   «Στον ακαδημαϊκό χώρο, όπως και στο χώρο των επιχειρήσεων, υπάρχουν στην Ελλάδα πολύ πετυχημένες ομάδες και ήδη επιτυχημένες εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στο διάστημα. Ομάδες που δραστηριοποιούνται π.χ στην πυραυλική, όπως κάποιες ομάδες φοιτητών, ή σε σταθμούς εδάφους όπως η Libre Space Foundation αλλά και στη βασική έρευνα, στην εφαρμοσμένη έρευνα, στις κατασκευές. Αυτό που έλειπε όλα αυτά τα χρόνια είναι ένα φορέας που να συντονίζει αυτές τις προσπάθειες, ώστε να ευδοκιμήσει αυτή η προσπάθεια ακόμη περισσότερο σε εθνικό επίπεδο», τόνισε ο νέος πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος.

   Στόχος η αιχμή της τεχνολογίας και τα οφέλη για την ελληνική οικονομία

   Ο κ. Δαγκλής ανέφερε ακόμη πως και στον βατήρα εκκίνησης, στον οποίο βρίσκεται σήμερα το ΕΛΚΕΔ, είναι ασφαλές να πει κανείς πως από τώρα και εξής, ο στόχος είναι η σημαντική αναβάθμιση των δυνατοτήτων της χώρας στον τομέα. «Θα θέλαμε λοιπόν να προχωρήσουμε, να δημιουργήσουμε πολύπλοκες, προηγμένες τεχνολογίες, γιατί αυτές έχουν στη συνέχεια και πολύ πιο μεγάλες δυνατότητες, πιθανότητες επιστροφής χρημάτων, ήτοι μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους μακροπρόθεσμα», εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΔ, ερωτηθείς για το σκέλος των εσόδων, ενώ αναφέρθηκε και στις κοσμογονικές αλλαγές στη βιομηχανία του Διαστήματος σε παγκόσμιο επίπεδο.

   «Αυτό που είναι και το πιο ουσιαστικό είναι πως οι πιο σημαντικές προσπάθειες για το Διάστημα είναι οι διεθνείς, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που αν και είχε ξεκινήσει ως ένας εθνικός διαστημικός σταθμός των ΗΠΑ, στην πορεία αποφασίστηκε από τη συγκεκριμένη, τη σημαντικότερη διαστημική δύναμη, πως θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία πολλών χωρών», τόνισε ο κ. Δαγκλής, ερωτηθείς για τη μέχρι τώρα πορεία των συνεργασιών στις οποίες δίνει το «παρών» και η Ελλάδα. «Αξίζει να αναφερθεί πως και η Ελλάδα, μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, συμμετέχει στον ΔΔΣ και έχει υπάρξει εκτόξευση ελληνικού νανοδορυφόρου τύπου Cube Sat προς τον ΔΔΣ», τόνισε.

   Η διαστημική τεχνολογία είναι πάντως -όπως εξήγησε ο κ. Δαγκλής- τομέας ύψιστων απαιτήσεων και απαιτεί υπομονή. «Δεδομένου ότι οι συνθήκες στο διάστημα είναι ιδιαίτερα απαιτητικές, η τεχνολογία που απαιτείται είναι πολύπλοκη. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως η σημαντικότερη χώρα στο Διάστημα, οι ΗΠΑ, χρειάστηκαν μια ολόκληρη δεκαετία για να επανέλθουν και να έχουν πάλι τη δυνατότητα να εκτοξεύσουν μόνοι τους αστροναύτες στον ΔΔΣ», σημείωσε σχολιάζοντας την ιστορική αποστολή της SpaceX που, μετά την ολιγοήμερη αναβολή λόγω καιρού, είναι προγραμματισμένη για τις 30 ή 31 Μαΐου για τον ΔΔΣ.

   Η «σπορά» στην εκπαίδευση θα φέρει καρπούς στο μέλλον

   «Έχουμε ευθύνη και όσον αφορά την εκπαίδευση και την επιμόρφωση νέων ανθρώπων, φοιτητών, αλλά και μαθητών ακόμη. Είναι αυτό, που στην ορολογία ονομάζεται capacity building, η δημιουργία δηλαδή των αυριανών επιστημόνων και τεχνικών. Αυτή η εκπαίδευση οπωσδήποτε παρέχεται πρωτίστως από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και το ΕΛΚΕΔ έχει όμως ευθύνη να βοηθήσει σε αυτή τη κατεύθυνση», σχολίασε ο κ. Δαγκλής, όταν ρωτήθηκε για τη σύνδεση του Κέντρου με το ευρύ κοινό.

   Εξήγησε, δε, πως το ΕΛΚΕΔ έχει ευθύνη να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση «μέσω αφιερωμένων ημερίδων, μέσω Space Camps που θα οργανωθούν στο μέλλον» σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των νέων στη χώρα.



Επόμενο Προηγούμενο
 

H NASA θα στείλει ελικόπτερο πάνω από τον Αρη

H NASA θα στείλει ελικόπτερο πάνω από τον Αρη

20:07 12/5/2018

Στην επόμενη αποστολή της

Πρόσληψη 200 ατόμων στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, 13 θέσεις στη Θεσσαλονίκη

Πρόσληψη 200 ατόμων στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, 13 θέσεις στη Θεσσαλονίκη

20:03 12/5/2018

δειτε την προκήρυξη

Πρόσληψη 441 ατόμων στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ

Πρόσληψη 441 ατόμων στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ

19:45 12/5/2018

δειτε το εντυπο αιτησης

Έρχονται αλλαγές στο νόμο Κατσέλη

Έρχονται αλλαγές στο νόμο Κατσέλη

19:43 12/5/2018

πρόθεση της κυβέρνησης

Πάνω από 200.000 ευρώ η οικονομική ζημιά για τους εκθέτες της Ανθοέκθεσης

Πάνω από 200.000 ευρώ η οικονομική ζημιά για τους εκθέτες της Ανθοέκθεσης

19:39 12/5/2018

στον αύλειο χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Σύλληψη 35χρονης για ναρκωτικά στη Θεσσαλονίκη

Σύλληψη 35χρονης για ναρκωτικά στη Θεσσαλονίκη

19:34 12/5/2018

πανω απο 5 κιλα ηρωίνης

Κατεδαφίζει το κέντρο πυρηνικών δοκιμών της η Βόρεια Κορέα

Κατεδαφίζει το κέντρο πυρηνικών δοκιμών της η Βόρεια Κορέα

19:26 12/5/2018

στο πλαίσιο υλοποίησης της δέσμευσης της

ΟΑΕΔ: Νέα εργαστήρια ενεργοποίησης ανέργων στη Θεσσαλονίκη

ΟΑΕΔ: Νέα εργαστήρια ενεργοποίησης ανέργων στη Θεσσαλονίκη

19:20 12/5/2018

και στην Αττική

Πλαστική σακούλα βρέθηκε ακόμη και στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών!

Πλαστική σακούλα βρέθηκε ακόμη και στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών!

19:06 12/5/2018

στην Τάφρο των Μαριανών

Είδες η ΔΕΗ; Είδες τα ΕΛΤΑ; Σε απόγνωση τα νοικοκυριά

Είδες η ΔΕΗ; Είδες τα ΕΛΤΑ; Σε απόγνωση τα νοικοκυριά

19:03 12/5/2018

Τι λεει το Ινστιτούτο Καταναλωτών

Κλασικά Έπιπλα