Μια ευρέως χρησιμοποιούμενη αρωματική ουσία στα διαλύματα των συσκευών ηλεκτρονικού ατμίσματος έχει τα ίδια χημικά χαρακτηριστικά με τις τοξικές ουσίες των συμβατικών τσιγάρων που διαταράσσουν το φυσιολογικό μηχανισμό άμυνας των πνευμόνων.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει αμερικανική μελέτη σύμφωνα με το in, που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Θώρακος.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα στο Τσαπελ Χιλ εστίασαν στη χημική ουσία σιναμαλδεΰδη, που δίνει στην κανέλα τη χαρακτηριστική γεύση και οσμή.
Εξέθεσαν ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα από τους βρόγχους σε υγρά ατμίσματος με γεύση και άρωμα κανέλας. Η συχνότητα της κίνησης των κροσσών, των μικροσκοπικών προεκτάσεων που καθαρίσουν τους πνεύμονες από τη βλέννα και τα λοιπά απορρίμματα, μετρήθηκε πάνω από 120 λεπτά.
Τα ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα από τους βρόγχους εκτέθηκαν σε διάφορες συγκεντρώσεις σιναμαλδεΰδης για να καθορίσουν οι επιστήμονες αν η συχνότητα της κίνησης των κροσσών άλλαζε όσο αυξανόταν η δόση.
Επίσης, αξιολογήθηκαν οι αλλαγές στη μιτοχονδριακή οξειδωτική φωσφορυλίωση, μια διαδικασία δια της οποίας τα κύτταρα παράγουν την πλειονότητα της ενέργειας τους.
«Η εισπνοή των αρωματικών και γευστικών παραγόντων ενείχε τους ίδιους κινδύνους για την πνευμονική λειτουργία με αυτές των τοξικών ουσιών των συμβατικών τσιγάρων. Μάλιστα, ο κίνδυνος μπορεί να είναι και μεγαλύτερος καθώς οι ατμιστές τείνουν να χρησιμοποιούν τους αρωματικούς παράγοντες σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στα διαλύματα που χρησιμοποιούν στα στις συσκευές ηλεκτρονικού καπνίσματος», σημειώνεται στα συμπεράσματα της έρευνας.
Και προστίθεται ότι, «Μια και μόνη οξεία έκθεση σε υγρό που περιέχει σιναμαλδεΰδη εξασθενεί προσωρινά τη μιτοχονδριακή λειτουργία, μειώνει την παραγωγή ενδοκυτταρικής ενέργειας και σταματά την κίνηση των κροσσών στα ανθρώπινα πνευμονικά επιθηλιακά κύτταρα».
Επειδή όμως τα συμπεράσματα είναι αποτέλεσμα in vitro μελέτης, οι ερευνητές σκοπεύουν να συνεχίσουν να μελετούν πως τα διαλύματα των ηλεκτρονικών τσιγάρων που περιέχουν σιναμαλδεΰδη εξασθενούν τη διαδικασία εκκαθάρισης των πνευμόνων από επιβλαβείς ουσίες, σε in vivo συνθήκες.