Λίγα εικοσιτετράωρα απομένουν για το τελικό ραντεβού Τσίπρα - Ζάεφ που αναμένεται να οριστικοποιήσει τη συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων για το ονοματολογικό. Οι δυο πλευρές έχουν φτάσει πολύ κοντά - παρά το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε χθες να χαμηλώσει τους τόνους συστήνοντας υπομονή μέχρι τα τέλη Ιουνίου και τη σύνοδο της Ευρωπαϊκή Ένωσης - ενώ φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή, οι δυο πλευρές έχουν καταλήξει στην ονομασία της “Βόρειας Μακεδονίας”, (ή αλλιώς Severna Macedonia).
Επισήμως οι άλλες δυο ονομασίες από το πακέτο Νίμιτς βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι, δηλαδή το Gorna (Άνω) αλλά και το Nova (Νέα), ενώ έχουν αποκλειστεί το “Μακεδονία του Βαρδάρη” και το Μακεδονία (Σκόπια) από το αρχικό πακέτο του Μάθιου Νίμιτς.
Όπως σχολίασε στο Reader.gr πηγή που έχει καλή γνώση της διαπραγμάτευσης, η Ελλάδα δεν θα φέρει καμία αντίρρηση για οποιαδήποτε από τις τρεις ονομασίες τελικά επιλέξει η ηγεσία της γειτονικής χώρας, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η σκοπιανή πλευρά, θα εγγυηθεί την εφαρμογή του erga omnes, τη χρήση δηλαδή της νέας ονομασίας στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, στο Σύνταγμα και στα δημόσια έγγραφά της.
Εκεί αναζητείται και το κλειδί της συμφωνίας αυτή τη στιγμή, στον τρόπο δηλαδή με τον οποίο ο Ζόραν Ζάεφ θα επιδιώξει να πείσει το εσωτερικό της γειτονικής χώρας για την ανάγκη αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας. Θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Ζάεφ θα ανακοινώσει δημοψήφισμα, μέσω του οποίου θα επιδιώξει να νομιμοποιήσει πολιτικά τη συμφωνία, ενώ βέβαιο θεωρείται ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι έτσι διατυπωμένο, ώστε να συνδέει την ένταξη της γειτονικής χώρας στους βορειοατλαντικούς θεσμούς με την αλλαγή της ονομασίας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο Reader.gr ότι στη διάρκεια των τελευταίων ημερών η Σκοπιανή πλευρά δεν επανήλθε στην πρόταση για υιοθέτηση της ονομασίας του Ίλιντεν και πως η διαπραγμάτευση των τελευταίων τεσσάρων ημερών, αφορούσε στα ονόματα του πακέτου Νίμιτς.
Σήμερα πάντως αναμένεται να ενταθούν οι διαπραγματεύσεις των εμπειρογνωμόνων επάνω σε τεχνικά θέματα, ενώ η τηλεφωνική επικοινωνία των δυο Πρωθυπουργών αναμένεται να πραγματοποιηθεί τα επόμενα 24ωρα. Το βασικό σενάριο θέλει τους δυο Πρωθυπουργούς να συναντιούνται στις Πρέσπες ώστε να επικυρώσουν εκεί τη μεταξύ τους συμφωνία.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η συμφωνία θα πρέπει να πάρει έγκριση από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ με απλή πλειοψηφία, ώστε η Ελλάδα να ανάψει το πράσινο φως για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, με την αίρεση των συνταγματικών αλλαγών. Θα ακολουθήσουν οι δυο σύνοδοι κορυφής, της ΕΕ και το ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου, ενώ η σκοπιανή πλευρά αναμένεται να θέσει στην κρίση των πολιτών της ΠΓΔΜ τη συμφωνία. Η ψήφιση στην ελληνική βουλή θα ακολουθήσει τις συνταγματικές αλλαγές της Σκοπιανής πλευράς.
Την ίδια στιγμή εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς Αθήνα και Σκόπια ώστε να προχωρήσουν σε συμφωνία με χρονικό ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου. Σχετική αναφορά έκανε και η Φρεντερίκα Μογκερίνι, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, η οποία σημείωσε ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες, ώστε το θέμα να ενταχθεί στη διαδικασία ανοίγματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια. Στον κύκλο των διεθνών πιέσεων εντάχθηκε και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, η εκπρόσωπος του οποίου ζήτησε από Αθήνα και Σκόπια να κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα, μιλώντας για τις θετικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων μια ενδεχόμενη συμφωνία.
Σήμερα μάλιστα το μεσημέρι, ο Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό του, ενώ χθες το βράδυ, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Βερολίνο, με τον οποίο γνωρίζονται από τα χρόνια των πανεπιστημιακών του σπουδών.