700 εκατ. ευρώ για φοροελαφρύνσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων το 2019

1/6/2018 07:39    βίντεο

Η ανοικτή συνεδρίαση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων μας δίνει την ευκαιρία να μοιραστούμε τα θετικά νέα της ελληνικής οικονομίας η οποία βγαίνει σ ένα ξέφωτο και να συζητήσουμε για την επόμενη ημέρα του τουρισμού δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ.

Ο τουρισμός ίσως ήταν ο μοναδικός κλάδος που εν μέσω βαθιάς ύφεσης κατάφερε να αναπτυχθεί. Στηρίζοντας την απασχόληση, επενδύοντας στην θετική προοπτική της χώρας, αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για τα όσα μπορούμε να πετύχουμε ακόμη και σε χαλεπούς καιρούς ανέφερε ο πρωθυπουργούς τονίζοντας πως φέτος αναμένεται να σπάσουμε το ρεκόρ στον ελληνικό τουρισμό.


«Υποσχεθήκαμε ένα δύσκολο αλλά ανορθωτικό δρόμο για τη χώρα και την οικονομία και τρία χρόνια μετά βλέπουμε επιτέλους ότι βγαίνουμε στο ξέφωτο» είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

«Σταματήσαμε την κατάρρευση, αντιστρέψαμε την καθοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας και προχωράμε μπροστά και με σχέδιο για την επόμενη μέρα» σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «πλέον το σύνολο της οικονομίας αναπτύσσεται και συμβαδίζει με το δυναμικό σας παράδειγμα».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μετά από τρία συνεχόμενα έτη με ρεκόρ προσέλευσης ξένων επισκεπτών, «δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε το στοίχημα για τη φετινή πορεία του ελληνικού τουρισμού» εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι φέτος « το ποντάρισμα θα μας βρει από την ίδια πλευρά της πιθανής έκβασης και η πραγματικότητα θα μας δικαιώσει».

«Αναμένεται να σπάσουμε και φέτος ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, με τις προσδοκίες να κάνουν λόγο για 32 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες», τονίζοντας ότι θα είναι «η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού». Ήδη, είπε, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία των τουριστικών εισπράξεων η εισερχόμενη τουριστική κίνηση είναι αυξημένη κατά 12,8% σε σχέση με πέρυσι.

Σημείωσε ότι ο κλάδος του τουρισμού «ίσως να ήταν ενδεχομένως ο μοναδικός, που όχι μόνο αντιστάθηκε στο σαρωτικό κύμα της βαθιάς ύφεσης που μας έπληξε αλλά κατάφερε και να αναπτυχθεί» και υπογράμμισε προς τους επιχειρηματίες του τουρισμού: «Σίγουρα ήσασταν το καλύτερο παράδειγμα για το τι μπορούμε να πετύχουμε ακόμη και μέσα σε χαλεπούς καιρούς. Στηρίξατε την απασχόληση όταν το γενικό επίπεδο της ανεργίας έφτανε το δυσθεώρητο νούμερο του 27% και συνεχίσατε να επενδύετε στην θετική προοπτική της χώρας, όταν άλλοι επιχειρηματίες την εγκατέλειπαν άρον- άρον υπολογίζοντας μόνο το στενό τους συμφέρον».

«Σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα θα έχουμε τελειώσει με τις τελευταίες εκκρεμότητες της 4ης αξιολόγησης κι άρα με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το 3ο και τελευταίο πρόγραμμα» συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «όλοι εργαζόμαστε επισταμένα για αυτό το σκοπό και στα μέσα του Ιουνίου θα είναι έτοιμο το τελευταίο νομοσχέδιο για την ψήφιση και των τελευταίων προαπαιτούμενων».

Παράλληλα, όπως είπε, έως τα τέλη του Ιούνη θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διεργασίες για τις τελικές και οριστικές αποφάσεις που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Αναμένουμε λοιπόν μια συμφωνία καλά επεξεργασμένη ως προς τα χαρακτηριστικά της, με φιλόδοξη προοπτική και κατάλληλα προσαρμοσμένη στις μακροπρόθεσμες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας» τόνισε, σημειώνοντας ότι η πρέπει να είναι «ικανή να πείσει τις αγορές και τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά και με αξιώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα».

Διαβεβαίωσε δε, ότι η συμφωνία θα είναι «αντάξια των προσπαθειών του ελληνικού λαού μετά από 8 χρόνια επώδυνης προσαρμογής.

Αυτή είναι άλλωστε η λύση που επιβάλλεται και από τη κρισιμότητα των στιγμών τόσο για το ευρώ και για όλο το ευρωπαϊκό εγχείρημα, δεδομένων και των πρόσφατων αναταράξεων από τη πολιτική κρίση στην Ιταλία, «που υποδεικνύουν σε όλους μας ότι όλοι μας οφείλουμε να μην παρασυρθούν από τα θετικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, αλλά να δώσουμε μια λύση που θα κατοχυρώνει, θα εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία, μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα».

H Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει ότι η επιμονή στη λιτότητα χωρίς ορίζοντα ελπίδας, διαβρώνει τη νομιμοποίηση των οικονομικών στόχων και προκαλεί διχασμό στο εσωτερικό των κοινωνιών. H περιφρόνηση της Δημοκρατίας γεννά επικίνδυνες αλλά και δικαιολογημένες αντιδράσεις από τους λαούς.


Αναφερόμενος στις στρατηγικές συμμαχίες, πέραν της οικονομίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι με την ανάληψη της πρωτοβουλίας των κινήσεων, «λειτουργούμε ως πυλώνας σταθερότητας και συνεννόησης σε μια περιοχή ευάλωτη σε κρίσεις αστάθειας».

Τόνισε ότι η «επιδίωξη συναινετικής λύσης στο ζήτημα της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής ονομασίας με τη γειτονική χώρα της ΠΓΔΜ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αυτή την κατεύθυνση, που με υπεθυνότητα και πατριωτισμό επιχειρούμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Όπως είπε, ο κλάδος του τουρισμού έχει ζωτικό συμφέρον και ενδιαφέρον για τα ζητήματα ασφάλειας και « ένας από τους παράγοντες που συνέτεινε ώστε να έχουμε κατά τα τρία τελευταία χρόνια διαδοχικά ρεκόρ στον τουρισμό, παρά τις αντιξοότητες της ελληνικής οικονομίας, ήταν το γεγονός ότι η χώρα μας παρέμεινε πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας σε μια εύθραυστη και αποσταθεροιποιημένη περιοχή».

Διαβεβαίωσε δε τους επιχειρηματίες του τουρισμού, ότι «είμαστε σε διαρκή εγρήγορση και κάνουμε πάντα προσεκτικά βήματα για να διασφαλίζουμε με τον καλύτερο τρόπο τη θέση και τα συμφέροντα της χώρας, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το ρόλο και την εικόνα της πιο σταθερής και της ασφαλούς χώρας στη περιοχή μας».


Στην προειδοποίηση ορισμένων να μην μετατραπεί η ελληνική οικονομία σε «μονοοικονομία του τουρισμού», ο Αλέξης Τσίπρας τους καταλόγισε «άγνοια της πραγματικής κατάστασης και μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να την εκλάβει κανείς».

Είπε ότι «στο ολιστικό αναπτυξιακό μας σχέδιο για την ανάπτυξη στη μεταμνημονιακή εποχή, ο τουρισμός πράγματι είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως είναι επίσης και η Ναυτιλία, ο Πολιτισμός, η αγροτοδιατροφή, η Βιομηχανία, το Φάρμακο και η Έρευνα, δηλαδή το ανθρώπινο κεφάλαιο.

«Χαρακτηρίζουμε το σχέδιο ολιστικό, γιατί για πρώτη φορά δεν πρόκειται για ένα αναπτυξιακό σχέδιο που προωθεί τη διακριτή, ανεξάρτητη μεγέθυνση κάθε κλάδου χωριστά, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα».

Πρόσθεσε επίσης, ότι θέλουμε η εισροή όλο και περισσότερων τουριστών να δημιουργεί παράγωγη ζήτησης για προϊόντα ελληνικής προέλευσης από όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και να μη διαρρέει στο εξωτερικό ως ζήτηση για εισαγωγές.


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε κάποιες από τις δράσεις κατά την τριετία 2015-2018 , κάνοντας λόγο για αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς.

Συγκεκριμένα:

  • την προώθηση μιας μοναδικής εθνικής σφραγίδας (BRAND) καθώς και τη προώθηση νέων «Νησιωτικών και Ηπειρωτικών» προορισμών ανά αγορά στόχο,
  • την ολοκλήρωση της Κωδικοποίησης της Τουριστικής Νομοθεσίας των τελευταίων 100 χρόνων, διαθέσιμη πλέον και σε ψηφιακή πλατφόρμα,
  • την αναβάθμιση της Τουριστικής Εκπαίδευσης με την Επαναλειτουργία των Σχολών Ξεναγών και τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών σχολών,
  • την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και της λειτουργίας των επιχειρήσεων
  • την χρηματοδότηση της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας για νέα τουριστικά σχέδια και θεματικό τουρισμό μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, με 230 εκατομμύρια ευρώ.
  • την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ ώστε να μετατραπεί η Ελλάδα σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό με θεματικές τουριστικές εμπειρίες για όλο το χρόνο και σε όλη τη χώρα.


«Η λιτότητα τελειώνει και αρχίζει η δυνατότητα της επέκτασης, από το 2019 κιόλας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και επανέλαβε ότι «η διαρκής ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, γρήγορα, από το '19 και μετά θα αρχίσει να μας αφήνει δημοσιονομικό χώρο, παρά τις δεσμεύσεις μας για 3,5% πλεόνασμα, που όχι μόνο τους πιάνουμε, αλλά τους υπερβαίνουμε αυτούς τους στόχους».

Αυτό σημαίνει, όπως είπε «ότι ανοίγονται δυνατότητες σταδιακής μεν αλλά ουσιαστικής φορολογικής ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων» και έφερε ως παράδειγμα ότι «στο μεσοπρόθεσμο που θα καταθέσουμε στη Βουλή, για το 2019 προβλέπεται δημοσιονομικός χώρος άνω των 700 εκατ. ευρώ, για το 2020 κοντά στο 1,3 δισ. ευρώ». Υπογράμμισε δε, ότι για το 2019 αυτά τα 700 εκατ. «αποφασίσουμε να είναι στην ελάφρυνση των φόρων».

«Σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή να θέσουμε σε πιο σωστές βάσεις το εργασιακό πλαίσιο και να εξετάσουμε το βέλτιστο επίπεδο του κατώτατου μισθού» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «για κάποιους αυτό είναι έγκλημα καθοσιώσεως, αλλά για εμάς είναι επιβεβλημένο, τόσο ηθικά αλλά και οικονομικά».

Επεσήμανε ότι η «αναδιανομή είναι ο πραγματικός κινητήρας της ανάπτυξης» και σημείωσε ότι «είναι δίκαιο, ο κόσμος της εργασίας να λάβει το μερίδιο που του αναλογεί από τη βελτίωση των συνθηκών».

Όπως είπε, «το επιχείρημα ότι η ανταγωνιστικότητα σημαίνει χαμηλό εργατικό κόστος έχει αποδειχθεί ότι είναι λανθασμένο», προσθέτοντας πως «όσο ελαστικοποιείται η εργασία, και αυτή είναι τάση στον παγκόσμιο καπιταλισμό, τόσο μειώνεται η αποδοτικότητα της εργασίας. Για τον απλούστατο λόγο ότι οι εργαζόμενοι δεν αισθάνονται δέσμευση με την εργασία τους και δεν τους ενδιαφέρει το αποτέλεσμα της δουλειά τους».

«Πιστεύω λοιπόν ότι η βελτίωση των αποδοχών θα τονώσει την αισιοδοξία αλλά και την αποδοτικότητα του κόσμου της εργασίας» είπε ο πρωθυπουργός.

Προωθούμε μία σειρά δράσεων για την διετία 2018-2019, είπε ο Αλ. Τσίπρας και αναφέρθηκε συγκεκριμένα:

  • Στη βελτίωση του ανταγωνιστικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων στον τουριστικό τομέα με βελτίωση της χωροθέτησης, της αδειοδότησης, και την παροχή φορολογικών κινήτρων
  • Στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός σύγχρονου συστήματος δημόσιας τουριστικής παιδείας και η σύνδεση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με την αγορά εργασίας,
  • στη δημιουργία ενός ψηφιακού οικοσυστήματος για τον ελληνικό τουρισμό σε 4 στρατηγικούς πυλώνες:
  1. τη ψηφιακή μετατροπή των υπηρεσιών προς πολίτες - εταιρείες,
  2. τη ψηφιακή αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης,
  3. το ολοκληρωμένο σύστημα διαδικτυακής συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών και
  4. την χρήση νέων τεχνολογιών στην προώθηση του τουρισμού.

Παράλληλα προχωρούμε,

  • στον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υποδομών στον τουρισμό, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες και τουριστικά καταφύγια
  • τη ρύθμιση επιτέλους του AirBnB.

Το νομικό πλαίσιο ολοκληρώθηκε το 2017 και ο μηχανισμός ελέγχου μπαίνει σε εφαρμογή εντός του 2018

  • Ανάπτυξη ενός πολύ φιλόδοξου πλαισίου πολιτικής για την προώθηση της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, που αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στη διαφήμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.






Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 29/8/2024

Πέμπτη 29/8

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις Παρά θίν΄αλός

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις Παρά θίν΄αλός

18:00 28/8/2024

Ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου

Θεσσαλονίκη: 2η Λευκή Νύχτα Ευόσμου 2024!

Θεσσαλονίκη: 2η Λευκή Νύχτα Ευόσμου 2024!

14:00 28/8/2024

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Η μνήμη ζωντανή  η συγκίνηση στην επέτειο μνήμης του Μπλόκου της Καλαμαριάς

Η μνήμη ζωντανή η συγκίνηση στην επέτειο μνήμης του Μπλόκου της Καλαμαριάς

14:00 28/8/2024

Ένα κερί, μια προσευχή και η ιστορία να ζωντανεύει

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

11:19 28/8/2024

Τετάρτη 28/8

Έχεις το τηλέφωνο μου

Έχεις το τηλέφωνο μου

18:04 27/8/2024

Διέγραψε το...

Προφανώς και πιστεύω

Προφανώς και πιστεύω

18:04 27/8/2024

Έχω σκύλο

Νατάσα Θεοδωρίδου στη Θεσσαλονίκη

Νατάσα Θεοδωρίδου στη Θεσσαλονίκη

17:03 27/8/2024

Αύριο Τετάρτη 28/08 στο Στάδιο Απόλλωνα Καλαμαριάς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στη Θεσσαλονίκη

11:30 27/8/2024

Για την παρουσίαση της πλατφόρμας erga.gov.gr

80 χρόνια από το Μπλόκο της Καλαμαριάς: Εκδήλωση μνήμης στην Πλατεία 13ης Αυγούστου

80 χρόνια από το Μπλόκο της Καλαμαριάς: Εκδήλωση μνήμης στην Πλατεία 13ης Αυγούστου

11:00 27/8/2024

27/08 - 7:30 μμ - 9:30 μμ

Κλασικά Έπιπλα