Μαγιορκίνης για κορονοϊό: Δέκα φορές αύξηση της μεταδοτικότητας από τον Οκτώβριο

30/8/2020 01:24    Δεν θα ξεμπλέξουμε εύκολα
“Ο κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί”, τονίζει ο Γκίκας Μαγιορκίνης σε συνέντευξη που έδωσε στο ένθετο “Secret” της εφημερίδας “Παραπολιτικά”, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για ένα δύσκολο Φθινόπωρο. Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και επιστημονικός υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών τονίζει πως από τον Οκτώβριο, λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, ο κόσμος θα κλειστεί σε χώρους και αυτό θα έχει κατά συνέπεια δέκα φορές αύξηση της μεταδοτικότητας της νόσου Covid-19. 
 
O κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα αντικατέστησε τον Σωτήρη Τσιόδρα στην καθιερωμένη ενημέρωση για τα επιδημιολογικά στοιχεία στη χώρα μας, κλήθηκε επίσης να σχολιάσει τα σενάρια συνωμοσίας για τον κορονοϊό, αλλά και να στείλει ένα μήνυμα στα παιδιά που δεν θέλουν να φορέσουν μάσκα. 
 
Τελικά, θα “ξεμπλέξουμε” ποτέ από τον COVID-19; Από τη στιγμή που θα βρεθεί το εμβόλιο, ο ιός θα εξαφανιστεί; Ή θα τον αντιμετωπίζουμε σαν μια απλή γρίπη;
Με την έλευση του εμβολίου θα χρειαστούν μερικοί μήνες για να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού (για την ακρίβεια, των ευάλωτων ομάδων) και στη συνέχεια θα δούμε μια δραματική πτώση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απλοποιηθεί η ίωση σε κάτι που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή ως γρίπη. Θα ξεμπλέξουμε, αλλά όχι τελείως. Εξαρτάται βέβαια τι εννοούμε «θα ξεμπλέξουμε». Δεν θα εξαφανιστεί ο ιός. Θεωρούμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξαφανιστεί.
 
Θα είναι δύσκολο το Φθινόπωρο από την άποψη των κρουσμάτων;
Το φθινόπωρο από τη μέση του, κυρίως από τον Οκτώβριο και μετά, θα είναι μια πρόκληση, διότι με την πτώση της θερμοκρασίας ο κόσμος θα κλειστεί σε χώρους και αυτό θα έχει κατά συνέπεια δέκα φορές αύξηση της μεταδοτικότητας.
 
Σίγουρα έχετε ακούσει τα σενάρια συνωμοσίας για την εμφάνιση του νέου κορονοϊού. Ποιο ήταν αυτό που σας έκανε να γελάσετε; Και ποιο ήταν αυτό που σας προβλημάτισε;
Τα σενάρια συνωμοσίας των λοιμώξεων έχουν μεγάλη ιστορία. Δεν μου κάνουν εντύπωση. Τα έχω αντιμετωπίσει σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου και της εκπαίδευσής μου. Είναι σενάρια τα οποία εμένα μου προκαλούν θλίψη και μελαγχολία, διότι ο κόσμος επιλέγει συνειδητά νομίζω έναν σκοταδισμό, γιατί είναι σκοταδισμός το να αρνείσαι χωρίς στοιχεία τις αποδείξεις της επιστήμης. Το κόστος αυτού του ψέματος -γιατί περί ψέματος πρόκειται- είναι βαρύ. Ευτυχώς δεν αφορά μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.
 
Τι θα απαντούσατε σε ένα παιδί που θα σας έλεγε ότι δεν θέλει να φορέσει μάσκα στο σχολείο;
Θα έλεγα ότι και εκείνο δυστυχώς αυτή την περίοδο θα πρέπει να κάνει υπομονή και παρά το μικρό της ηλικίας του να αναλάβει ένα κομμάτι της ευθύνης που του αναλογεί – και θα έλεγα ότι το κομμάτι της ευθύνης που του αναλογεί είναι η εκπαίδευσή του πρώτα, γιατί γι’ αυτό πρέπει να πάει στο σχολείο, και μετά η προστασία της υγείας του και η προστασία της υγείας του πληθυσμού, γιατί η εκπαίδευση αποτελεί τη μεγαλύτερη προτεραιότητα που έχουμε αυτή τη στιγμή για τη νεολαία.
 
Μεταδίδεται ο κορονοϊός με τη Θεία Κοινωνία;
Οσον αφορά τα θέματα της θρησκείας, ο δημόσιος διάλογος δεν βοηθάει. Εάν και εφόσον μπούμε σε αυτή τη συζήτηση, δεν θα βοηθήσει. Τουλάχιστον το κομμάτι της δημόσιας υγείας. Θεωρώ ότι η ερώτηση μπορεί να απαντηθεί στο πλαίσιο ενός δημιουργικού διαλόγου και όχι μιας προσπάθειας να αποδείξουμε ότι η επιστήμη υπερτερεί της θρησκείας ή το ανάποδο.
 
Συνεργάζεστε καθημερινά με τον κ. Χαρδαλιά και τον κ. Τσιόδρα. Πώς θα τους χαρακτηρίζατε;
Και οι δύο είναι εξαιρετικά ευφυείς άνθρωποι, δουλεύουν σκληρά, έχουν πολύ φιλότιμο και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί σε αυτό που κάνουν.
 
Όταν ήσασταν μικρός, είχατε μακριά μαλλιά. Γιατί τα κόψατε;
«Ου γαρ έρχεται μόνον» (γέλια). Είχα για πολλά χρόνια μακριά μαλλιά, αλλά λόγω του γεγονότος ότι αδυνάτισαν έπρεπε να τα κόψω. Λόγω ηλικίας ήταν, όχι λόγω επιλογής.
 
Σας αρέσει η μουσική. Μάθαμε ότι παίζετε και πιάνο. Ποιος συνθέτης της κλασικής μουσικής σάς αρέσει;
Σπούδαζα μουσική και πιάνο για πολλά χρόνια. Οι αγαπημένοι μου συνθέτες είναι από τη μια ο Μπαχ και από την άλλη οι συνθέτες της ρωσικής σχολής, όπως ο Κόρσακοφ, Μπαλάκιρεφ, της πιο παραδοσιακής ρωσικής σχολής παρά της δυτικοποιημένης, όπως ήταν ο Τσαϊκόφσκι.
 
Μεγαλώσατε στον Πειραιά. Τι ομάδα είστε; Γυμνάζεστε;
Μεγάλωσα στον Πειραιά, οι γονείς μου ήταν Ολυμπιακοί, άρα και εγώ είμαι Ολυμπιακός. Δεν ασχολούμαι πολύ με τα αθλητικά. Γυμναζόμουν για αρκετό καιρό, αλλά τους τελευταίους έξι μήνες λόγω ενός τραυματισμού και αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων έχω μειώσει αυτή τη δραστηριότητά μου. Αυτό μου έχει στοιχίσει, αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο.
 
Έχετε πάρει αρκετά βραβεία για το ερευνητικό σας έργο. Ποιο είναι το όνειρό σας;
Το επιστημονικό μου όνειρο είναι να μπορέσω να δω εάν ένας συγκεκριμένος ρετροϊός τον οποίο μελετάω εδώ και δέκα χρόνια εξακολουθεί να είναι μολυσματικός στους ανθρώπους. Πρόκειται για τον HERV-K, ο οποίος βρίσκεται στο γονιδίωμα όλων των ανθρώπων και δεν γνωρίζουμε εάν συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται όπως 2 εκατομμύρια χρόνια πριν.
 
Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής σας;
Η πιο δύσκολη φάση της ζωής μου ήταν όταν έχασα τον πατέρα μου από καρκίνο στον πνεύμονα. Ημουν 24 ετών. Επειδή πήγαινα στην ιατρική σχολή, ήταν κάτι που δεν μπορούσα να διαχειριστώ.



Επόμενο Προηγούμενο
 

«Ύμνος» της Telegraph για την Θεσσαλονίκη - «Η ελληνική απάντηση στο Παρίσι»

«Ύμνος» της Telegraph για την Θεσσαλονίκη - «Η ελληνική απάντηση στο Παρίσι»

14:02 19/9/2017

δεν υπολείπεται από την πόλη του φωτός...

Το προφίλ της Ελληνίδας κακοποιημένης γυναίκας

Το προφίλ της Ελληνίδας κακοποιημένης γυναίκας

13:27 19/9/2017

Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται συνεχώς

«Πατρίδας Αρωθυμία»- Μνήμες του Πόντου στον δήμο Παύλου Μελά

«Πατρίδας Αρωθυμία»- Μνήμες του Πόντου στον δήμο Παύλου Μελά

13:03 19/9/2017

«Σεπτέμβριος όπως … Πολιτισμός»

Εγκαινιάζεται η τριμερής έκθεση «Κοινοί Ιεροί Τόποι στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο»

Εγκαινιάζεται η τριμερής έκθεση «Κοινοί Ιεροί Τόποι στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο»

12:30 19/9/2017

το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου

Έκτακτες διακοπές νερού σε Πολίχνη και Πυλαία

Έκτακτες διακοπές νερού σε Πολίχνη και Πυλαία

12:27 19/9/2017

ΕΥΑΘ

Φιλανθρωπικό μπάρμπεκιου στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Φιλανθρωπικό μπάρμπεκιου στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή

12:07 19/9/2017

«BBQ στο Αγρόκτημα»

Πλήγμα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Πλήγμα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

12:03 19/9/2017

σε σύγκρουση κυβέρνηση και Fraport

Ανοίγει ο δρόμος για λειτουργία νέων ΚΤΕΟ μέσα στις... γειτονιές

Ανοίγει ο δρόμος για λειτουργία νέων ΚΤΕΟ μέσα στις... γειτονιές

11:52 19/9/2017

Σαφείς κίνδυνοι περιβαλλοντικής υποβάθμισης του αστικού ιστού

Σε έξαρση η ιλαρά!

Σε έξαρση η ιλαρά!

11:44 19/9/2017

ΚΕΕΛΠΝΟ

Οι παράμετροι του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού

Οι παράμετροι του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού

11:41 19/9/2017

Συνάντηση Αναστασιάδη με τον γ.γ. του ΟΗΕ στις 22 Σεπτεμβρίου

Κλασικά Έπιπλα