Βγάζουν τις υφασμάτινες και φορούν ιατρικές μάσκες

22/1/2021 23:14    Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων

Ακόμη πιο δραστικά μέτρα λαμβάνουν οι χώρες με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και λόγω της καθημερινής αύξησης των κρουσμάτων. Κάποιες κυβερνήσεις στην Ευρώπη έχουν ήδη επιβάλει μάσκες υψηλής προστασίας FFP, απορρίπτοντας τις υφασμάτινες σε συγκεκριμένους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, ενώ άλλες προς το παρόν απλώς την προτείνουν.

Οι μάσκες αυτές διαθέτουν φίλτρο (όχι βαλβίδα), από το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσει ο κορονοϊός και να μας μολύνει.

Οι υφασμάτινες μάσκες σε αρκετές χώρες δεν θεωρούνται πλέον αποτελεσματικές για την αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού και έτσι η μία χώρα μετά την άλλη είτε επιβάλλει ως υποχρεωτική την ειδική ιατρική μάσκα τύπου FFP σε συγκεκριμένους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, είτε την προτείνει.

Τύπου FFP ή KN95

Την αρχή έκανε η Γερμανία, όπου από την Πέμπτη είναι πλέον υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας, τόσο στις δημόσιες συγκοινωνίες, όσο και στα καταστήματα. Η Γερμανία προτείνει μάσκα τύπου FFP ή KN95.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας και η Αυστρία αποφάσισε να λάβει πιο αυστηρά τα μέτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα καταστήματα. Ετσι, από τις 25 Ιανουαρίου γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας τύπου FFP και σε αυτή τη χώρα.

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας και της Βρετανίας από την πλευρά τους δεν επιβάλλουν, αλλά προτείνουν στους πολίτες να φορούν ειδικές χειρουργικές μάσκες υψηλής προστασίας, αντί για υφασμάτινες, καθώς «παρέχουν πολύ υψηλότερη προστασία από τα νέα, πιο μεταδοτικά στελέχη του κορονοϊού», όπως γράφει ο Guardian.

Οι απλές χειρουργικές ή υφασμάτινες μάσκες έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τους άλλους από κάποιον που είναι θετικός στον κορονοϊό, κατακρατώντας τα σταγονίδια της αναπνοής του όταν μιλάει, βήχει ή φταρνίζεται.

Οι μάσκες FFP, όμως, προστατεύουν και αυτόν που τη φοράει για να μη μολυνθεί, ακριβώς επειδή φιλτράρουν και την είσοδο και την έξοδο του αέρα και έχουν σωστά σχεδιασμένη εφαρμογή.

Την ίδια άποψη έχει και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος προτείνει στους πολίτες να μη χρησιμοποιούν υφασμάτινες μάσκες προστασίας, αλλά χειρουργικές, διότι, όπως διευκρινίζει, έχουν σαφώς καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την προστασία από τον κορονοϊό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πάντως, δεν έχει ανανεώσει τις οδηγίες του και επί του παρόντος συστήνει τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε άτομα που εργάζονται στον τομέα της Υγείας, σε όσους έχουν συμπτώματα Covid, όσους φροντίζουν κάποιον που έχει νοσήσει από κορονοϊό, άτομα άνω των 60 ετών και όλους όσοι έχουν υποκείμενο νόσημα, στην περίπτωση που δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση του ενός μέτρου.

Υψηλό κόστος

Το κόστος μιας καλής μάσκας FFP στην Ελλάδα ξεκινά από τα 2,5 ευρώ και είναι δεδομένο ότι η χρήση της είναι ημερήσια. Αυτό σημαίνει ότι μία τετραμελής οικογένεια θα δαπανήσει περί τα 300 ευρώ για μάσκες τον μήνα, αν βέβαια μετακινούνται όλοι κάθε μέρα.

Στην Αυστρία, η κυβέρνηση Κουρτς δεσμεύτηκε όχι απλώς σε συγκράτηση κόστους λόγω ζήτησης, αλλά και να διατεθούν οι μάσκες στους πολίτες σε τιμή κόστους. Μάλιστα, όσοι ανήκουν στις ομάδες χαμηλού εισοδήματος θα μπορούν να τις πάρουν δωρεάν.


Protagon

Επόμενο Προηγούμενο
 

Κλασικά Έπιπλα