Tα Σκόπια θα αλλάξουν το όνομα του αεροδρομίου τους από ''Μέγας Αλέξανδρος''

21/9/2017 13:00     η πολιτική κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται
Δεν είμαστε οι αποκλειστικοί Μακεδόνες, τονίζει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση ότι προκαλούσε την Ελλάδα με τις συνεχείς επικλήσεις στην αρχαία Μακεδονία και στον Μέγα Αλέξανδρο, καθώς και ότι μετέτρεψε το κέντρο των Σκοπίων σε «κιτς, αρχαιοπρεπές μαυσωλείο».

Μετά από τη βαθιά κρίση που πέρασε η ΠΓΔΜ επί της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία οξύνθηκε τους τελευταίους μήνες, πλέον η πολιτική κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται και η χώρα σταδιακά να ανακάμπτει. Ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα που έχει να εκπληρώσει ο Ντιμιτρόφ είναι η επανέναρξη των συνομιλιών με την Αθήνα για το θέμα του ονόματος, σημειώνει η εφημερίδα.

«Η Αθήνα για χρόνια ένιωθε ότι η κυβέρνηση Γκρουέφσκι προκαλούσε, όταν ονόμασε το αεροδρόμιο των Σκοπίων Μέγας Αλέξανδρος και μετέτρεψε το κέντρο της πρωτεύουσας σε ένα κιτς, αρχαιοπρεπές μαυσωλείο. (…) To κέντρο των Σκοπίων μοιάζει στο μεταξύ με κάτι ανάμεσε σε πάρκο αναψυχής και σκηνικό για την ταινία Ο Αστερίξ και οι Έλληνες», γράφει η FAZ.

Ο Ν. Ντιμιτρόφ από την πλευρά του επικρίνει αυτή την κατασκευαστική αρχαιολατρία της κυβέρνησης Γκρουέφσκι. «Δεν χρειαζόμαστε εκατοντάδες μνημεία για να νιώσουμε περήφανοι σαν Μακεδόνες. Θέλουμε να ξεπεράσουμε τον κενό εθνικισμό, που στηρίζεται μόνο την ανέγερση μνημείων ή στην ονομασία δρόμων, σταδίων και αεροδρομίων ως Μέγας Αλέξανδρος», λέει ο Ντιμιτρόφ. Ο υπ. Εξωτερικών της ΠΔΓΜ δεν θέλησε ωστόσο να απαντήσει στην ερώτηση της FAZ εάν η νέα κυβέρνηση της χώρας προτίθεται να αποσύρει το όνομα «Μ. Αλέξανδρος» από το αεροδρόμιο Σκοπίων, όπως ζητά η Αθήνα. Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές από τα Σκόπια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν αποκλείουν να γίνει ένα τέτοιο βήμα μετά τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και ενδεχομένως να μετονομαστεί το αεροδρόμιο σε «Μητέρα Τερέζα», η οποία γεννήθηκε στα Σκόπια.

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε την διαπραγμάτευση»

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση Ζάεφ δείχνει έτοιμη να κάνει οτιδήποτε απαιτείται για να ξεπεραστεί ο σκεπτικισμός της Αθήνας. «Ο Γκρουέφσκι ήταν ένα πρόβλημα, γιατί ήθελε να προβάλει μια Μακεδονία προ 2000 ετών. (…) Έκανε τη χώρα αντιπαθή. Κι αυτό έπληξε πολύ τη διαπραγματευτική θέση της χώρας στο θέμα του ονόματος Η ΠΓΔΜ χρειάζεται φίλους και συμπάθειες για να επιτύχει μια σημαντική αλλαγή», συνοψίζει ο Ντιμιτρόφ. Τα πρώτα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης έχουν ήδη ληφθεί. Ήδη υπάρχει πρόθεση συνεργασίας μεταξύ των διπλωματικών ακαδημιών Σκοπίων και Αθήνας, η οποία προβλέπει ανταλλαγή νέων διπλωματών ώστε να αποκτήσουν εμπειρία στις δύο χώρες. «Ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα.», αναφέρει ο Ν. Ντιμιτρόφ. Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας δηλώνει ότι υπάρχει πρόθεση, από κοινού με τον έλληνα ομόλογό του, για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στα ΗΕ. «Κι όπως έλεγε ο Τζον Φ. Κένεντυ: δεν πρέπει να φοβόμαστε την διαπραγμάτευση», λεει ο ίδιος. Για το λόγο αυτό επέλεξε το πρώτο επίσημο ταξίδι του στο εξωτερικό να είναι στην Αθήνα.

Θα έχει όμως τελικά περισσότερη επιτυχία στις διαπραγματεύσεις από ότι η προηγούμενη κυβέρνηση; Ο ίδιος δεν παίρνει σαφή θέση στη συνέντευξη αυτή ως προς αυτό καθαυτό το όνομα. Ο Νικολά Γκρουέφσκι θεωρούσε αδιαπραγμάτευτη την αφαίρεση της «Μακεδονίας» από την επίσημη ονομασία ή ακόμη και το Σύνταγμα της χώρας. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει και για τον Ντιμιτρόφ ο οποίος λέει χαρακτηριστικά: «Εμείς οι Μακεδόνες δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και αποφασίσαμε ποιοι είμαστε. Είμαστε Μακεδόνες ως συνέπεια μιας ιστορικής διαδικασίας, η οποία δεν είναι διαπραγματεύσιμη.» Στη συνέχεια όμως λέει χαρακτηριστικά: «Δεν ισχυριζόμαστε ότι είμαστε οι αποκλειστικοί Μακεδόνες. Αισθάνομαι Μακεδόνας, αλλά δεν έχω τίποτα αντίθετο και με έναν Έλληνα από τη Θεσσαλονίκη που αισθάνεται το ίδιο Μακεδόνας, είτε με τη γεωγραφική είτε με την πολιτισμική σημασία».




naftemporiki
Επόμενο Προηγούμενο
 

Λεωφορείο του ΟΑΣΘ παρέσυρε και τραυμάτισε ηλικιωμένη

Λεωφορείο του ΟΑΣΘ παρέσυρε και τραυμάτισε ηλικιωμένη

19:28 22/5/2018

στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Την Παρασκευή το τελευταίο αντίο στον Χάρρυ Κλυνν

Την Παρασκευή το τελευταίο αντίο στον Χάρρυ Κλυνν

19:13 22/5/2018

στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό

Μητρόπολη Καλαμαριάς - Θεατρική παράσταση

Μητρόπολη Καλαμαριάς - Θεατρική παράσταση

19:01 22/5/2018

"Ετσι είναι αν έτσι νομίζετε"

ΚΑΠΗ Καλαμαριάς - Εκδήλωση για την γιορτή της Μητέρας σήμερα Τριτη

ΚΑΠΗ Καλαμαριάς - Εκδήλωση για την γιορτή της Μητέρας σήμερα Τριτη

18:45 22/5/2018

Η Είσοδος είναι ελεύθερη

Τουρκικο ''ΟΧΙ'' στο αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Τουρκικο ''ΟΧΙ'' στο αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

17:00 22/5/2018

Κρίνονται ύποπτοι φυγής

Η θεραπεία της κατάθλιψης ίσως κρύβεται σε ένα μανιτάρι

Η θεραπεία της κατάθλιψης ίσως κρύβεται σε ένα μανιτάρι

15:31 22/5/2018

μελέτη

Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ - Βγαίνει η πρόσκληση ξεκινούν οι αιτήσεις

Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ - Βγαίνει η πρόσκληση ξεκινούν οι αιτήσεις

04:24 22/5/2018

αναμένεται να εκδοθεί η προκήρυξη

Κοινωφελής εργασία 2018: Αιτήσεις για 5.066 προσλήψεις

Κοινωφελής εργασία 2018: Αιτήσεις για 5.066 προσλήψεις

04:21 22/5/2018

oaed.gr

Σεμινάριο αυτοβελτίωσης με τον Δημήτρη Αντωνίου

Σεμινάριο αυτοβελτίωσης με τον Δημήτρη Αντωνίου

04:12 22/5/2018

Μετατρέποντας την αδυναμία σε πλεονέκτημα

Περίπου 2.000 διδακτορικά ετησίως από τα ελληνικά ΑΕΙ

Περίπου 2.000 διδακτορικά ετησίως από τα ελληνικά ΑΕΙ

04:01 22/5/2018

σύμφωνα με νέα μελέτη

Κλασικά Έπιπλα