Αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής αποφάσισε το Ποτάμι

2/7/2018 00:33    Οριστικό το διαζύγιο
Ο κύβος ερρίφθη. Την απεμπλοκή του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής αποφάσισε η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων του κόμματος, υιοθετώντας τη σχετική εισήγηση του Σταύρου Θεοδωράκη. 

Το τελικό αποτέλεσμα: 97 στελέχη ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης, 16 κατά και 5 λευκά. 

Νωρίτερα, ορισμένες αναφορές στελεχών για την επόμενη μέρα ενόχλησαν τον πρόεδρο του Ποταμιού που έκανε παρέμβαση: «Όλοι γνωριζόμαστε εδώ μέσα. Είναι υβριστικό να λένε κάποιοι ότι θα αντικαταστήσουμε τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο πρόεδρος του κόμματος εξήγησε συμφωνα με το protothema, ότι στόχος του ήταν να προσθέσει δυνάμεις, εξηγώντας τη συμμετοχή του στο εγχείρημα του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. 

Δυστυχώς, όμως, είπε ότι αυτό δεν έγινε πράξη. Για αυτό και πρέπει να δοθεί λύση, η οποία σύμφωνα με τον Σταύρο Θεοδωράκη πρέπει να είναι η αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής. Η αποσύνδεση του Ποταμιού από τη Χαριλάου Τρικούπη. 

Γιατί, σύμφωνα με την πλειοψηφία των στελεχών του, το Κίνημα Αλλαγής θυμίζει πολύ ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του Ποταμιού εξήγησε ότι αυτή η επιλογή είναι καλύτερη από αντάρτικο στο εσωτερικό. Γιατί κάτι τέτοι θα ήταν επιζημιο και για το Κίνημα Αλλαγής και για το Ποτάμι. 

Απέρριψε και τα ενάρια ότι έχει συμφωνήσει είτε με τη ΝΔ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως είναι κατασκευασμένα. Γιατί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ερίζουν για την εκλογική δεξαμενή του Ποταμιού. Ορισμένες αναφορές στελεχών για την επόμενη μέρα ενόχλησαν τον πρόεδρο του Ποταμιού που έκανε παρέμβαση: «Όλοι γνωριζόμαστε εδώ μέσα. Είναι υβριστικό να λένε κάποιοι ότι θα αντικαταστήσουμε τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Στην εισήγησή του ο Σταύρος Θεοδωράκης εξήγγειλε συνέδριο τον Οκτώβριο, λέγοντας πως εκεί θα αποφασιστεί ποια θα είναι η ηγεσία του Ποταμιού και των συμμάχων του. 

Αυτοκριτική και στήριξη...

Ο ένας μετά τον άλλον οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του κόμματος πήραν τον λόγο μετά την εισήγηση του Σταύρου Θεοδωράκη. Πρώτος τοποθετήθηκε ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος στήριξε ξεκάθαρα την επιλογή της αποχώρησης, κάνοντας λόγο για δυναμική επιστροφή του Ποταμιού. 

Ακολούθησαν ο Σπύρος Δανέλλης και ο Γιώργος Αμυράς, οι οποίοι κινήθηκαν στο ίδιο κλίμα (για την αποχώρηση), αλλά προς διαφορετική κατεύθυνση. Ο πρώτος έδωσε έμφαση στην αναζήτηση της νέας αριστεράς, ενώ ο δεύτερος πρότεινε να δηλώσει το Ποτάμι ότι ανήκει στον χώρο του πολιτικού φιλελευθερισμού. Στις επόμενες ευρωεκλογές το Ποτάμι να μην είναι με τους Σοσιαλιστές και τους Δημοκράτες, αλλά με τους Φιλελεύθερους ή τον Μακρόν, είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Σπύρος Λυκούδης άσκησε κριτική τόσο στις επιλογές του Ποταμιού, όσο και του Κινήματος Αλλαγής. Δήλωσε ότι παραμένει στην ΚΟ του Ποταμιού, αλλά προσέθεσε ότι τα στελέχη της Μεταρρύθμισης θα αποφασίσουν χωρίς κεντρική γραμμή αν θα μείνουν στο Ποτάμι ή στο Κίνημα Αλλαγής. Δεν θα μείνω ούτε μια ώρα σε ένα κόμμα που λένε ότι όλα τα αποφασίζει ο Αρχηγός σημείωσε και ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα συγκληθούν οι Μεταρρυθμιστές για να αποφασίσουν πώς θα συγχρονίσουν το βήμα τους με το Ποτάμι. 

Ο Γρηγόρης Ψαριανός επιτέθηκε στην ψευδεπίγραφη αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι θα παραμείνει σε ένα Ποτάμι που θα επιστρέψει στις αρχές του. 

Έκπληξη αποτέλεσε η τοποθέτηση του Μίλτου Κύρκου, ο οποίος στο δια ταύτα πρότεινε το Ποτάμι να παραμείνει στο Κίνημα Αλλαγής με προϋπόθεση πέντε βασικές μεταρρυθμίσεις (Δημόσια Διοίκηση- Διακυβέρνηση, άρση εμποδίων επιχειρηματικότητας, γεωργία, τουρισμός, ενέργεια), σε συνδυασμό με οδικό χάρτη για τη διαδικασια υλοποίησής τους. «Χάρτης» ο οποίος θα περιλαμβάνει τις δράσεις των πρώτων 100 ημερών, ενός χρόνου και τριών χρόνων, από την οποιαδήποτε κυβέρνηση θα στηρίξει το Κίνημα Αλλαγής, καθώς και τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, που θα τρέξουν τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει. 

Υπέρ της παραμονής στο Κίνημα Αλλαγής τάχθηκαν ο Παναγιώτης Βλάχος (της κίνησης «Μπροστά»), ο Παναγιώτης Καρκατσούλης κα. «Σας καλώ να μην τα παρατήσουμε. Να μην ενδώσουμε τόσο εύκολα σε ένα νέο ‘οχι’, σε μια πορεία χωρίς στρατηγική, σε ένα άλμα στο κενό» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της κίνησης «Μπροστά».

Το Κείμενο της απόφασης 

«Το Ποτάμι ιδρύθηκε ως ένα πολιτικό Κίνημα για τη Δικαιοσύνη, την Εργασία, την Παιδεία. Σκοπός του ήταν και παραμένει να αγωνιστεί για μια Ελλάδα παραγωγική και ευημερούσα. Μια Ελλάδα ισότιμη εταίρο στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Αγωνίστηκε και αγωνίζεται για μια ανοικτή κοινωνία, χωρίς πελατειακό κράτος, χωρίς μεγάλες ανισότητες, με ισχυρό κράτος δικαίου και εξωστρεφή οικονομία.

Στην 4ετη πολιτική διαδρομή του το Ποτάμι πάνω σε αυτές τις αρχές κινήθηκε. Συγκρούστηκε, ανυποχώρητα, με τον λαϊκισμό και τον συντηρητισμό. Δέχθηκε τόνους λάσπης από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και διαρκείς πολύπλευρες επιθέσεις, αλλά άντεξε και έφερε νέες αξίες στην πολιτική ζωή.

Ακολούθησε τον δύσκολο δρόμο αγνοώντας το πολιτικό κόστος. Ποτέ δεν διεκδίκησε το μονοπώλιο της αλήθειας. Με λάθη, με αδυναμίες, με προβλήματα, αποχωρήσεις βουλευτών αλλά δίχως ούτε μια στιγμή να παρεκκλίνει από τις αρχές του.

Στην πορεία αυτή έκανε πάντα προσπάθεια συνάντησης με άλλες δυνάμεις. Πίστευε και πιστεύει ότι είναι απαραίτητη η ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων για την προώθηση των πραγματικά προοδευτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα. Για την ήττα του λαϊκισμού και του συντηρητισμού.

Το 2ο Συνέδριο του Ποταμιού έλαβε απόφαση για τη δημιουργία του Κοινοβουλίου του Κέντρου. Συνδημιουργήσαμε το 2016 την Επιτροπή Διαλόγου για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις με τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη» και άλλες δυνάμεις του χώρου.

Πέρυσι το καλοκαίρι η ΜΕΣΥΑ ενέκρινε την απόφαση για τη συνδιαμόρφωση με τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη» ενός νέου προοδευτικού Κινήματος, που θα συσπειρώνει όλες τις δυνάμεις του χώρου και θα έχει ανοιχτές πόρτες σε εκείνους που δεν συμμετέχουν σε κανένα από τα υφιστάμενα σχήματα αλλά θα ήθελαν να στρατευθούν στην προσπάθεια για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.

212.000 πολίτες στήριξαν στις κάλπες το εγχείρημα. Δυστυχώς η συνέχεια δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες τους. Το Κίνημα Αλλαγής, ένα σχήμα με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και των κινήσεων του κεντρώου-κεντροαριστερού χώρου, κατέληξε να είναι διαφορετικό από αυτό για το οποίο ξεκινήσαμε. 

Αναλώθηκε σε εσωκομματικές ισορροπίες, απέφυγε το άνοιγμα σε πρόσωπα εκτός των στενών κομματικών τειχών, οι πιο κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται από ένα στενό κύκλο γύρω από την πρόεδρο και όχι μετά από διάλογο στα πολιτικά όργανα.

Λάθη και αστοχίες στη διαμόρφωση της δομής του Κινήματος άφησαν ανοιχτό το πεδίο για λειτουργικές στρεβλώσεις και για πολιτικές συμπεριφορές που υπονόμευαν την δημοκρατική λειτουργία και την ενότητα του χώρου και οδηγούσαν με βεβαιότητα στην σημερινή κρίση.

Το Ποτάμι προσπάθησε να προβάλει τις θέσεις του και υπερασπίστηκε με συνέπεια τις αρχές του. Οι διαφορετικές απόψεις όμως αντί να θεωρούνται πλούτος, έφθασαν να θεωρούνται βάρος. H ενότητα όφειλε να έχει ως απαραίτητο και απαράβατο όρο το σεβασμό του πλουραλισμού και των διαχρονικών θέσεων των πολιτικών δυνάμεων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής, στα μείζονα θέματα της χώρας. 

Η απαίτηση μονολιθικότητας είναι ασυμβίβαστη με ένα ανοιχτό και δημοκρατικό κίνημα αξιών και προόδου. Η συνύπαρξη στο ίδιο κόμμα γινόταν σαφές, διαρκώς και με όλους τους τρόπους ότι αποτελούσε πρόβλημα και για την πλευρά του ΠΑΣΟΚ που ήθελε να ακούγεται μόνο η δική του φωνή ως η μεγαλύτερη δύναμη του χώρου.

Τα στελέχη του Ποταμιού διαθέτουν ενωτικό πνεύμα, δεν είναι διατεθειμένα όμως να θυσιάσουν τις απόψεις τους στο βωμό εσωκομματικών ισορροπιών, ούτε να σωπάσουν. Θα συνεχίσουν να τις υπερασπίζουν ακολουθώντας την πορεία που χάραξαν από την ίδρυση του Ποταμιού.

Αποφασίζουμε λοιπόν σήμερα την αποσύνδεση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής

Η αποσύνδεση μας αυτή δεν είναι μια εύκολη απόφαση για το Ποτάμι. Υπήρξαμε συνιδρυτές του Κινήματος Αλλαγής. Οι πάντες γνωρίζουν ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα είχε υπάρξει χωρίς την συμμετοχή του Ποταμιού όπως βέβαια και την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΔΗΣΟ, της ΔΗΜΑΡ, των Μεταρρυθμιστών, των Κινήσεων Πολιτών και άλλων προοδευτικών δυνάμεων.

Επίσης οι πάντες γνωρίζουν ότι τα μέλη και στελέχη του Ποταμιού προσέτρεξαν στην συνάντηση αυτή με ειλικρινή διάθεση υπέρβασης όσων επιφυλάξεων ενδεχομένως υπήρχαν από κάθε πλευρά.
Η στοιχειώδης υπεράσπιση καλών συναγωνιστικών σχέσεων μεταξύ των δυνάμεων του Κινήματος Αλλαγής, με κάποιες από τις οποίες έχουμε συναντίληψη σε πολλά ζητήματα και η αποφυγή περαιτέρω διεύρυνσης της απόστασης μεταξύ μας, επιβάλλει σήμερα στο Ποτάμι να λάβει αυτή τη απόφαση.

Οι πολιτικοί χώροι με τους οποίους συναντηθήκαμε στην συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής, παραμένουν πάντα συγγενικοί και η κοινή δράση του Ποταμιού με αυτές τις δυνάμεις για την προώθηση των μεγάλων αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η Ελληνική κοινωνία πρέπει να συνεχιστεί εκεί που οι απόψεις μας συμπίπτουν.

Η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων του Ποταμιού λαμβάνει τη σημερινή απόφαση με σεβασμό στον κόσμο που πίστεψε στην ανάγκη ενός πραγματικά νέου Κινήματος και είδε τις ελπίδες του να διαψεύδονται.

Στη βάση αυτή ανακοινώνει συνέδριο το φθινόπωρο. Επίσης, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις ιδρυτικές του αξίες και σε αυτό το δρόμο θα συναντηθεί με όλους εκείνους που πιστεύουν ότι «πρέπει να τα αλλάξουμε όλα δίχως να γκρεμίσουμε τη χώρα».



Επόμενο Προηγούμενο
 

Ορατός ο κίνδυνος για αποσύρσεις φαρμάκων από τα νοσοκομεία

Ορατός ο κίνδυνος για αποσύρσεις φαρμάκων από τα νοσοκομεία

01:45 12/9/2017

Κρυμμένο rebate στο... rebate, απειλεί τη νοσοκομειακή αγορά

ΙΣΑ: Το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καταρρέει πριν ακόμα ξεκινήσει

ΙΣΑ: Το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καταρρέει πριν ακόμα ξεκινήσει

01:42 12/9/2017

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνων

Τουρκικές παραβιάσεις: Οι Τούρκοι

Τουρκικές παραβιάσεις: Οι Τούρκοι "ζεσταίνουν" το κλίμα στο Αιγαίο

01:37 12/9/2017

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

Καμμένος απο ΔΕΘ: Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν και θα είναι πάντα δίπλα στον πολίτη

Καμμένος απο ΔΕΘ: Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν και θα είναι πάντα δίπλα στον πολίτη

01:35 12/9/2017

ΦΩΤΟ

Και αέριο και ρεύμα «όλα σε ένα»

Και αέριο και ρεύμα «όλα σε ένα»

01:32 12/9/2017

Τα σχέδια της εταιρείας Αερίου Θεσσαλίας-Θεσσαλονίκης...

Ποιοι δικαιούνται φοιτητικό επίδομα 1.000 ευρώ

Ποιοι δικαιούνται φοιτητικό επίδομα 1.000 ευρώ

01:29 12/9/2017

Οι όροι, ιο προϋποθέσεις και η διαδικασία

Πόσο κοστίζει η σχολική λίστα

Πόσο κοστίζει η σχολική λίστα

01:27 12/9/2017

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΝΑΛΩΤΕΣ

Το βάρος του νερού από τον τυφώνα Χάρβεϊ έκαμψε τον φλοιό της Γης!

Το βάρος του νερού από τον τυφώνα Χάρβεϊ έκαμψε τον φλοιό της Γης!

01:25 12/9/2017

Χιούστον

Αφαίρεση της «Γαλάζιας Σημαίας» από 19 ελληνικές ακτές

Αφαίρεση της «Γαλάζιας Σημαίας» από 19 ελληνικές ακτές

01:22 12/9/2017

δειτε απο ποιες

Στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του Οκτωβρίου το θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ»

Στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του Οκτωβρίου το θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ»

01:19 12/9/2017

ενόψει της διπλής επετείου της 26ης και 28ης Οκτωβρίου

Κλασικά Έπιπλα