Εχει διαπιστωθεί ότι το μπλε φως που εκπέμπει η οθόνη των καθημερινής χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών (κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, ταμπλέτες, e-books κ.α) προκαλεί διαταραχές στο βιολογικό μας ρολόι και δημιουργεί σοβαρές διαταραχές στον μηχανισμό του ύπνου.
Μετά από διάφορες σχετικές μελέτες διαπιστώθηκε ότι το μπλε φως επηρεάζει αρνητικά την ορμόνη μελατονίνη η οποία συνδέεται άμεσα με το βιολογικό ρολόι του οργανισμού. Για αυτό έχει συσταθεί η αποφυγή της χρήσης των διαφόρων gadgets στο κρεβάτι το βράδυ. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι αν στους ενήλικους το φως το ηλεκτρονικών συσκευών προκαλεί πρόβλημα στον ύπνο στα παιδιά ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα παιδιά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα στην έκθεση στο μπλε φως επειδή τα μάτια τους δεν έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία ανάπτυξης τους.
Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Toledo στο Οχάιο των ΗΠΑ υποστηρίζουν σύμφωνα με tovima, ότι το μπλε φως των οθονών των gadgets δεν επηρεάζει αρνητικά μόνο τον ύπνο αλλά προκαλεί ζημιά στα μάτια. Σύμφωνα με τους ερευνητές το μπλε φως των οθονών απορροφάται από συγκεκριμένα μόρια του αμφιβληστροειδούς χιτώνα προκαλώντας την παραγωγή μια τοξικής χημικής ουσίας η οποία καταστρέφει τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Αυτή η ζημιά οδηγεί στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια πάθηση που έχει ως κατάληξη την τύφλωση του ασθενούς.
Οπως και υπόλοιποι ειδικοί που έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα έτσι και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Toledo τονίζουν ότι πρέπει να αποφεύγεται η χρήση των gadgets σε σκοτεινό περιβάλλον γιατί μεγιστοποιείται η έκθεση στο μπλε φως των οθονών.