Σημαντική πτώση σε παραδοσιακά δημοφιλείς επιλογές των υποψηφίων όπως οι Ιατρικές και τα Πολυτεχνεία, βλέπουν οι ειδικοί, στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των βάσεων του 2018.
Ταυτόχρονα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άνοδο ακόμα και κατά 2.000 μόρια στα παιδαγωγικά τμήματα.
Όπως αναφέρει το news, η Ιατρική της Αθήνας φαίνεται ότι δεν κρατάει το κατώφλι των 19.000 μορίων, ενώ και τα άλλα δημοφιλή τμήματα όπως η Βιολογία και η Φαρμακευτική θα καταγράψουν σοβαρές απώλειες.
1ο επιστημονικό πεδίο – Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Σπουδές
Περισσότεροι υποψήφιοι θα εισαχθούν σε τμήματα του 1ου επιστημονικού πεδίου, με υψηλότερους βαθμούς όμως. Η Νομική Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπως και οι σχολές Ψυχολογίας θα σημειώνουν άνοδο ακόμη έως και 150 μόρια.
2ο επιστημονικό πεδίο – Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
Αισθητή πτώση αναμένεται στο 2ο επιστημονικό πεδίο, με τις πολυτεχνικές σχολές να δέχονται σοβαρά πλήγματα. Οι πολυτεχνικές σχολές θα καταγραφούν απώλειες ακόμα και 300 μορίων. Στο 2ο επιστημονικό πεδίο έχουμε συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης, καθώς οι θέσεις που διατίθενται είναι οριακά αυξημένες σε σχέση με τον αριθμό των υποψηφίων. Γι’ αυτόν τον λόγο και φέτος θα συναντήσουμε πάλι φαινόμενα εισαγωγής εισακτέων με 2.500 μόρια.
3ο επιστημονικό πεδίο – Επιστήμες Υγείας
Οι Ιατρικές σχολές εκτιμάται ότι θα χάσουν από 100 έως και 300 μόρια. Η Ιατρική Αθήνας δεν αναμένεται να διατηρηθεί στα 19.000 μόρια. Η φαρμακευτική και η Οδοντιατρική μπορεί να δεχτούν εισακτέους με βαθμολογία γύρω στα 18.000 μόρια.
4ο επιστημονικό πεδίο – Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής
Αναμένονται αυξομειώσεις και μικρή άνοδος των εισακτέων στις Οικονομικές σχολές, ειδικά στα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αποτελεί τον μεγαλύτερο γρίφο που έχουν να λύσουν οι φετινοί εκτιμητές. Η πανεπιστημιοποίηση των δύο ΤΕΙ σίγουρα ενισχύει τη θέση των τμημάτων στα μάτια των υποψηφίων, όμως άγνωστο είναι αν οι υποψήφιοι θα αντιδράσουν άμεσα.