Στρώματα, χαλασμένες ντουλάπες, κατεστραμμένα έπιπλα, παλιά κουφώματα και μπάζα. Πρόκειται για αντικείμενα που δημότες αποφασίζουν να τα πετάξουν είτε δίπλα στους κάδους απορριμμάτων, είτε να τα παρατήσουν στα πεζοδρόμια, δημιουργώντας μια αντιαισθητική εικόνα και προκαλώντας συνθήκες μόλυνσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Η διοίκηση του κεντρικού δήμου επιθυμώντας να βάλει "φρένο" στην εναπόθεση των ογκωδών αντικειμένων σε ελεύθερους δημόσιους χώρους καλεί τους πολίτες σε συνεργασία, υπογραμμίζοντας πως οι υπηρεσίες καθαριότητας το πρώτο εξάμηνο του 2018 συγκέντρωσαν περισσότερους από 3.600 τόνους ογκωδών αντικειμένων σε ολόκληρη την πόλη.
"Από τον Ιανουάριο έως και τα τέλη Ιουνίου του 2018 καταφέραμε να συγκεντρώσουμε περισσότερους από 3.600 τόνους σε ογκώδη αντικείμενα από τους δρόμους και τα πεζοδρόμια της πόλης", δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9 FM" ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, υπεύθυνος για την καθαριότητα στον δήμο Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Ζαχαριάδης.
"Κανονικά πρέπει να υπάρχει συνεννόηση και συμφωνία μεταξύ των δημοτών και των υπηρεσιών του δήμου για να μπορέσουμε να παραλάβουμε τα ογκώδη που είναι άχρηστα. Δυστυχώς, όμως, κάποιοι δημότες τα κατεβάζουν σε δρόμους και πεζοδρόμια όποτε τους διευκολύνει, γνωρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο παρανομούν. Και το γνωρίζουν, γιατί τα κατεβάζουν συνειδητά τις νυχτερινές ώρες για μην τους βλέπουν οι υπόλοιποι συνδημότες", συμπληρώνει ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος.
Ο κ. Ζαχαριάδης καλεί τους δημότες σε συνεργασία, υποστηρίζοντας πως ο δήμος Θεσσαλονίκης παραλαμβάνει χωρίς κόστος τα ογκώδη αντικείμενα. Προαπαιτούμενο είναι οι δημότες να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά για ραντεβού με την υπηρεσία καθαριότητας και το τμήμα ανακύκλωσης του κεντρικού δήμου και εντός τριών ημερών θα περάσει συνεργείο για να παραλάβει τα άχρηστα αντικείμενα από σημείο που θα έχει καθοριστεί μεταξύ των δύο πλευρών.
"Να τονίσω πως στις υποχρεώσεις του δήμου δεν περιλαμβάνονται τα μπάζα και τα οικοδομικά υλικά, τα οποία προέρχονται από οικοδομικές εργασίες. Εκεί την υποχρέωση για εναπόθεση των ογκωδών την έχει ο ίδιος ο δημότης και η εταιρία που έχει αναλάβει τις εργασίες κατασκευής ή ανακαίνισης. Ωστόσο, κάποιοι τα αφήνουν και αυτά στους δρόμους και αναγκαζόμαστε να τα μαζέψουμε γιατί δεν μπορούμε από τη μία να βρούμε τους παραβάτες για να τους επιβληθεί το πρόστιμο και από την άλλη δεν μπορούμε να αφήσουμε την πόλη σε άσχημη κατάσταση", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη, λόγω της συνεχούς εναπόθεσης ογκωδών αντικειμένων από πολίτες, κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών, υπολογίζεται πως αυτή τη στιγμή στους δρόμους της Θεσσαλονίκης βρίσκονται γύρω στους 600 - 700 τόνους.