Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαυρίκιου έδειξαν, ότι παράγοντες όπως το μέγεθος της οικογένειας, ο τύπος διατροφής και η πολλαπλή χρήση της ίδιας πετσέτας στην κουζίνα είναι -μεταξύ άλλων- παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών στις πετσέτες κουζίνας, προκαλώντας ενδεχομένως και τροφική δηλητηρίαση!
“Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι η οικογενειακή σύνθεση και οι πρακτικές υγιεινής στην κουζίνα επηρέασαν το μικροβιακό φορτίο στις πετσέτες της κουζίνας”, δήλωσε η δρ. Biranjia-Hurdoyal.
“Επίσης διαπιστώσαμε ότι η διατροφή, ο τύπος χρήσης (σ.σ. των πετσετών) και το αν είναι υγρές/νωπές οι πετσέτες της κουζίνας, ή όχι, θα μπορούσαν να είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την εξάπλωση δυνητικά παθογόνων οργανισμών, που ευθύνονται για την τροφική δηλητηρίαση», ανέφερε.
Το 49% των πετσετών κουζίνας που συλλέχθηκαν στην μελέτη είχε βακτηριακή ανάπτυξη που αυξανόταν αναλόγως με τον αριθμό των μελών της οικογένειας και το πόσα παιδιά έχει αυτή.
Οι πετσέτες πολλαπλών χρήσεων (σκούπισμα στα σκεύη, στέγνωμα χεριών, σκούπισμα/καθάρισμα επιφανειών) είχαν υψηλότερο αριθμό βακτηριδίων από τις πετσέτες μίας χρήσεως. Επίσης, οι υγρές/νωπές πετσέτες είχαν υψηλότερο αριθμό βακτηρίων από τις στεγνές.
Από τα 49 δείγματα που ήταν θετικά για βακτηριακή ανάπτυξη, το 36,7% είχαν αυξημένα κολοβακτηρίδια, το 36.7% είχαν το μικρόβιο του εντερόκοκκου (Enterococcus spp) και το 14.3% είχαν το μικρόβιο του σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus)!
«Σε αυτή τη μελέτη, ερευνήσαμε τον πιθανό ρόλο των πετσετών κουζίνας στη διασταυρούμενη μόλυνση στην κουζίνα και διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν το μικροβιακό προφίλ και το φορτίο των πετσετών κουζίνας», δήλωσε η δρ. Susheela D. Biranjia-Hurdoyal, λέκτορας στο Τμήμα Επιστημών Υγείας στο πανεπιστήμιο του Μαυρίκιου και επικεφαλής συγγραφέας στην μελέτη.
Συνολικά συνελλέχθησαν 100 πετσέτες κουζίνας μετά από έναν μήνα γενικής χρήσης. Οι ερευνητές καλλιέργησαν τα βακτηρίδια και τα ταυτοποίησαν με πρότυπες βιοχημικές εξετάσεις. Καθόρισαν, επίσης, το βακτηριακό φορτίο στις πετσέτες.
Σταφυλόκοκκος και E. Coli!
Ο σταφυλόκοκκος εντοπίστηκε περισσότερο στις πετσέτες κουζίνας από οικογένειες με χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση και με παιδιά. Ο κίνδυνος εμφάνισης κολοβακτηριδίων (όπως το επικίνδυνο Escherichia coli, γνωστό και ως E. Coli) ήταν υψηλότερος στις υγρές/νωπές πετσέτες σε σχέση με τις στεγνές, στις πετσέτες πολλαπλών χρήσεων σε σχέση με αυτές της μιας χρήσεως και σε οικογένειες που δεν ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή.
Το E. Coli είναι στην φυσιολογική χλωρίδα του ανθρώπινου εντέρου και απελευθερώνεται σε μεγάλους αριθμούς σε ανθρώπινα κόπρανα. Η παρουσία του στις πετσέτες της κουζίνας υποδηλώνει πιθανή μόλυνση από υπολείμματα κοπράνων και έλλειψη πρακτικών υγιεινής.
Τι λένε οι ερευνητές
«Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι μη υγιεινές πρακτικές κατά το χειρισμό των μη χορτοφαγικών τροφών είναι πιθανώς κάτι σύνηθες στην κουζίνα», δήλωσε η δρ. Biranjia-Hurdoyal. Η παρουσία δυνητικών παθογόνων παραγόντων στις πετσέτες της κουζίνας υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνες για μια διασταυρούμενη μόλυνση στην κουζίνα και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση.
«Οι υγρές πετσέτες και η πολλαπλή χρήση τους πρέπει να αποθαρρύνεται ως πρακτική. Οι μεγαλύτερες οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένα μέλη πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στην υγιεινή στην κουζίνα», ανέφερε.
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ASM Microbe, το ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 11 Ιουνίου στην Ατλάντα των ΗΠΑ.
iatropedia