Την παραπομπή σε δίκη επτά μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, την περίοδο που ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, προτείνει η αντιεισαγγελέας Ειρήνη Χρυσογιάννη.
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Έθνος» η πρόταση της εισαγγελέως έχε να κάνει με διπλές αμοιβές που εισέπραττε ο πρώην διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης.
Ο Γιάννης Μπουτάρης κατηγορείται ότι, ως πρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ, ενέχεται και στην παράνοµη χορήγηση επιδομάτων ευθύνης στους δύο υπαλλήλους.
Η αντιεισαγγελέας ζητά να παραπεμφθούν σε δίκη συνολικά 7 κατηγορούμενοι (τα μέλη του ΔΣ την περίοδο 2011-2014) για κακουργηματική απιστία από κοινού σε βάρος Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου.
Συγκεκριμένα ο κ. Εϊπίδης ως διευθυντής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έλαβε συνολικές αμοιβές 284.395 ευρώ αντί 165.625 ευρώ που δικαιούνταν προκαλώντας, σύμφωνα με την αντιεισαγγελέα, ζημιά στο Φεστιβάλ ύψους 118.770 ευρώ.
Σύμφωνα με το "Έθνος", ο Γιάννης Μπουτάρης σε υπόμνημά τουπρος το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης αναφέρει απουσία επαρκών ενδείξεων ενοχής για την παραπομπή του στο δικαστήριο: «Ακόµη όμως κι αν παραγνωρίσει κανείς την παντελή έλλειψη διαχειριστικών εξουσιών στο πρόσωπό µου, ουδέποτε ενημερώθηκα αναλόγως, ώστε να σχηματίσω θετική γνώση, για κανένα ζήτημα σχετικό µε τις απολαβές που λάµβανε ο κ. Εϊπίδης κατά την περίοδο που απασχολούνταν στις δομές του Φεστιβάλ, παρά ήρθα αντιμέτωπος µε µία ήδη παγιωμένη κατάσταση η οποία ουδέποτε είχε αμφισβητηθεί τόσο από τη νοµική υπηρεσία όσο και από τις ίδιες τις ελεγκτικές Αρχές, ώστε να µου δημιουργηθεί εύλογα η πεποίθηση ότι οι ενέργειες του δ.σ. ήταν απολύτως σύννοµες».
Ο Γιάννης Μπουτάρης ως πρόεδρος και τα µέλη του ∆Σ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διορίστηκαν το 2011. Ο ίδιος παραιτήθηκε τον Νοέμβριο του 2013.
Η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012, μετά από ανώνυμη καταγγελία.
thestival