Μαθήματα Ποντιακής λύρας από την Μητρόπολη Καλαμαριάς

13/11/2018 09:01    Προκόπειο
Από το Προκόπειο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο ανακοινώνεται ότι λειτουργεί Σχολή Εκμάθησης Ποντιακής Λύρας.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη απόγευμα από τον τον δεξιοτέχνη καθηγητή Αλέξη Στεφανίδη.

Πληροφορίες και Εγγραφές:
Καθημερινά 5-8 μ.μ. στο Προκόπειο Πολυδύναμο Κέντρο
Καραμαούνα 29, Καλαμαριά,Τηλ.: 2310-487292
Email: polidynamo@gmail.com


Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, γένι


ΑΛΕΞΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ

Γεννήθηκε στα Γιαννιτσά του Νομού Πέλλας. Έλκει την προγονική του καταγωγή από την Αργυρούπολη και την Πάφρα του Εύξεινου Πόντου. Η πρώτη αντάμωσή του με την ποντιακή μούσα γίνεται το έτος 1996, έπειτα από δική του επιθυμία και με την παρότρυνση του πατέρα του Γιάννη και της μητέρας του Σοφίας. Κάνει τα πρώτα του βήματα στη λύρα μαζί με τον παππού του Αλέξιο Στεφανίδη και στη συνέχεια με το Γιώργο Τουλγαρίδη. Από το έτος 1997 μαθητεύει πλάι στον λυράρη Μιχάλη Καλιοντζίδη, με τον οποίο εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το 2001.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής της Άρτας και ο πρώτος απόφοιτος του τμήματος με ειδίκευση στη λύρα Πόντου. Υπηρετεί τη δημώδη και λαϊκή μουσική του Πόντου με κύριο στόχο και μέλημα την προάσπισή της. Από το 2012 διδάσκει στο Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών. Επίσης, από το 2014 διδάσκει ποντιακή λύρα στο Ωδείο Τούμπας Κωνσταντίνου Ματσίγκου και από το 2017 στο «Προκόπειο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο» της Ι. Μητρόπολης Ν. Κρήνης & Καλαμαριάς.

Η καλλιτεχνική του εμπειρία αριθμεί πλήθος συμμετοχών σε ηχογραφήσεις, συναυλίες, χορωδιακές συναντήσεις, εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς επίσης σε Τσεχία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο και Ελβετία.

Έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες του ποντιακού χώρου και μη όπως : Γιωργούλης Λαφαζανίδης, Γιάννης Κουρτίδης, Γιώργος Αμαραντίδης, Γιώργος Σοφιανίδης, Βασίλης Μιχαηλίδης, Γιάννης Σαούλης, Γκιορκέμ Σαούλη, Λιζέτα Καλημέρη, Σοφία Παπάζογλου, Λάκης Χαλκιάς, Χρήστος Κωνσταντίνου, Μανώλης Λιδάκης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Βασίλης Λέκκας, Πέτρος Γαϊτάνος, Κυριακός Γκουβέντας, Βασίλης Κασούρας, Πάνος Δημητρακόπουλος, Ευγένιος Βούλγαρης, Μιχάλης Χατζημιχαήλ, Πελαγία Κυριακού και πολλούς άλλους.

Τον Δεκέμβριο του 2005, εν όψει των εορτών, επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο, ερμηνεύοντας τα παραδοσιακά ποντιακά κάλαντα, καθώς και τον Δεκέμβριο του 2007 τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Χριστόδουλο στην Αρχιεπισκοπή Aθηνών. Ήταν η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου.

Τον Ιανουάριο του 2007 συμμετέχει σε συναυλία-αφιέρωμα στον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό την διεύθυνση του ιδίου του συνθέτη. Εκεί συμπράττει με τον δεξιοτέχνη Κρητικό λυράρη Ζαχαρία Σπυριδάκη και με άλλους σπουδαίους καλλιτέχνες.

Τον Μάιο του 2015 διοργανώνει και επιμελείται μουσικά ως καθηγητής την εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών με τίτλο «Πόντον Ανάσπαλτον» για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι μαθητές του, 40 ποντιακές λύρες, συνοδευόμενες από 15 νταούλια, τα οποία ενώνονταν με άλλα παραδοσιακά όργανα, καθώς και χορωδία 40 μαθητών του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών. Πρόκειται για μια προσπάθεια να κρατηθεί άσβεστη η μνήμη, αλλά και το αίτημα του ποντιακού ελληνισμού για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων του. Αυτή τη φορά όμως, από τους κύριους συνεχιστές της ιστορίας, τους μαθητές.

Τον Οκτώβριο του 2015 έχει τη μουσική επιμέλεια στην τελετή έναρξης της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εμφανίζεται και διευθύνει τους μαθητές του σε ένα σύνολο που αποτελείται από 40 ποντιακές λύρες, 20 νταούλια μαζί με την σύμπραξη σπουδαίων καλλιτεχνών.

Τον Απρίλιο του 2016 συμμετέχει σε ημερίδα, που διοργάνωσε η Εύξεινος Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κλείνει μουσικά την ημερίδα ερμηνεύοντας τον σκοπό του πυρρίχιου χορού. Στην ημερίδα, παρουσία Ελλήνων ευρωβουλευτών, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το ποντιακό ζήτημα, την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τα ανθρώπινα δικαιώματα σήμερα στην Τουρκία, καθώς και την τύχη των ελληνοχριστιανικών μνημείων.

Στις 29 Μαΐου 2016 συμμετέχει και επιμελείται μουσικά τη συναυλία αλληλεγγύης «Η Πόλις Εάλω», που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης με τους μαθητές του, 26 ποντιακές λύρες και 11 νταούλια. H συναυλία πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου του Γαλερίου, που για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης άνοιξε δημόσια για το κοινό.

Στις 14 Αυγούστου 2016 έπαιξε λύρα και τραγούδησε στην επίσημη δεξίωση του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, που πραγματοποιήθηκε στο Μελισσανίδειο Μέλαθρο του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο Ημαθίας, παρουσία του προέδρου του Ιδρύματος κ. Γιώργου Τανιμανίδη, του αρχηγού του Γ.Ε.Σ, αντιστράτηγου κ. Βασιλείου Τελλίδη, του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ κ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα, Μητροπολιτών και πολλών εκλεκτών προσκεκλημένων του Ιδρύματος.

Τον Ιανουάριο του 2017 παρουσίασε σε μουσική επιμέλεια και διεύθυνση δική του το μουσικό δρώμενο «Τραπεζούς- Η πόλις του Αγίου Ευγενίου» με τους μαθητές του από το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών, τον Σύλλογο Ποντίων Γιαννιτσών και το Ωδείο Τούμπας Κωνσταντίνου Ματσίγκου. Στο μουσικό δρώμενο, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων «Ευγένεια», που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Ν. Κρήνης & Καλαμαριάς εις μνήμην του πολιούχου της Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου, συμμετείχαν γνωστοί μουσικοί της παραδοσιακής κι ανατολίτικης έθνικ μουσικής.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 τιμήθηκε σε πολυπληθή εκδήλωση της γεραράς Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς με το ομώνυμο βραβείο, γιατί τόσο με τις σπουδές του, όσο και με την τωρινή του ιδιότητα ως πρώτος καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης στη λύρα Πόντου, ανέδειξε την ποντιακή λύρα σε μουσικό όργανο που διδάσκεται στο Εθνικό Σύστημα Εκπαίδευσης.

Από τον Φεβρουάριο του 2017 συμμετέχει στο Saoulis Ensemble, γνωστό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τον Απρίλιο του ιδίου έτους συμμετέχει στον ψηφιακό δίσκο της Gorkem Saoulis, που παρουσιάστηκε επίσημα στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα και από τον Ιανουάριο του 2018 συμμετέχει μαζί με την ομάδα του Saoulis Ensemble στην δημιουργία του ψηφιακού δίσκου «Λυρικά» του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη.

Τον Ιανουάριο του 2018 στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την Ορχήστρα Νέων Παραδοσιακής Μουσικής «Αλέξης Στεφανίδης», σηματοδότησε την έναρξη των εργασιών του Α’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: «Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος-Θεολογία, Ιστορία, Τέχνη» . Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς και την Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του τρίτου συναπτού έτους διεξαγωγής του θεσμού των «Ευγενείων».

Τον Απρίλιο του 2018 επιμελείται καλλιτεχνικά την εμφάνιση του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων σε εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Αρχαίο Στάδιο της Επιδαύρου.

Ο Αλέξης Στεφανίδης αριθμεί πλήθος εμφανίσεων τόσο στα τοπικά, όσο και στα εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ (Πέλλα News, Λόγος της Πέλλας, Γιαννιτσά, Real FM, ΕΡΤ3, TV100, 4E, ο Πολίτης Κων/πολης κ.α.), με τελευταία αυτή στις 12 Μαΐου 2018 στην εφημερίδα «Έθνος». Σε ένα δισέλιδο αφιέρωμα υπό τον τίτλο «Ένα τοξάρ’ και τρείς χορδές για την ιστορία του Πόντου», ο Αλέξης Στεφανίδης, ο πρώτος πιστοποιημένος καθηγητής Ποντιακής Λύρας σε δημόσιο σχολείο, αναδεικνύεται ως ένας ασίγαστος τηρητής της παράδοσης και ταυτόχρονα δάσκαλος και εμπνευστής, ώστε η μουσική του Πόντου με την ιστορία, τις μνήμες και τις αξίες που αυτή φέρει να μεταλαμπαδευτεί στις νέες γενιές και να συνεχίσει την μακραίωνη πορεία της μέσα στο χρόνο και τις ψυχές των ανθρώπων.


Επόμενο Προηγούμενο
 

Εορτή των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού

Εορτή των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού

13:05 1/7/2018

1 Ιουλίου

Φωτιά σε σκάφος στο Γλαρόκαβο Χαλκιδικής

Φωτιά σε σκάφος στο Γλαρόκαβο Χαλκιδικής

10:21 30/6/2018

τα ξημερώματα

Η Ελλάδα πρώτη στην ποιότητα του νερού

Η Ελλάδα πρώτη στην ποιότητα του νερού

10:15 30/6/2018

Σωκράτης Φάμελλος

Τα ανοικτά εκδοτήρια του ΟΑΣΘ το Σαββατοκύριακο

Τα ανοικτά εκδοτήρια του ΟΑΣΘ το Σαββατοκύριακο

10:12 30/6/2018

ανακοίνωσε ο ΟΑΣΘ

Ένας Έλληνας αποκαλύπτει τα μυστικά ενός ιστορικού μετεωρίτη

Ένας Έλληνας αποκαλύπτει τα μυστικά ενός ιστορικού μετεωρίτη

10:09 30/6/2018

Chateau-Renard

Ανακοινώθηκαν οι δικαιούχοι του κοινωνικού τουρισμού

Ανακοινώθηκαν οι δικαιούχοι του κοινωνικού τουρισμού

01:41 30/6/2018

και άλλων παροχών ΟΠΕΚΑ

Αυτά είναι τα θέματα της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Καλαμαριάς

Αυτά είναι τα θέματα της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Καλαμαριάς

01:38 30/6/2018

17η τακτική συνεδρίαση

Καλαμαριά - Διαγωνισμός για την περισυλλογή αδέσποτων ζώων

Καλαμαριά - Διαγωνισμός για την περισυλλογή αδέσποτων ζώων

01:25 30/6/2018

ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ.

Ξεκινά η υλοποίηση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου

Ξεκινά η υλοποίηση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου

01:14 30/6/2018

υπουργείο Περιβάλλοντος

Πιστό αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης θα τοποθετηθεί στη Σαμοθράκη!

Πιστό αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης θα τοποθετηθεί στη Σαμοθράκη!

01:10 30/6/2018

εντός του καλοκαιριού

Κλασικά Έπιπλα