Μια στις 4 Ελληνίδες δεν κάνει παιδί!

21/11/2018 13:01    Tελική Ατεκνία
Τελική Ατεκνία: Το νέο φαινόμενο που έχει δημιουργήσει η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Ως αποτέλεσμα της υπογεννητικότητας, ένα καινούριο κοινωνικό φαινόμενο εμφανίζεται στην Ελλάδα, αυτό της τελικής ατεκνίας: Ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών δε θα έχουν τεκνοποιήσει έως το τέλος του αναπαραγωγικού τους κύκλου. Τα ποσοστά τελικής ατεκνίας, είναι αρκετά υψηλά στα αστικά κέντρα στη χώρα μας, και ίσως να μην αποτελούν προσωπική επιλογή των γυναικών, αλλά να είναι αποτέλεσμα της μεγάλης καθυστέρησης στην απόφαση απόκτησης παιδιών. Υπολογίζεται ότι πιθανότατα το 25% των γυναικών που γεννήθηκαν μετά τατέλη της δεκαετίας του 1970 θα φτάσουν σε τελική ατεκνία», αναφέρουν οι Π.Παναγιώτου, Θ.Σεργεντάνης και Α.Τσίτσικα, επιστήμονες της Μονάδας Εφηβικής Υγείας, στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Σε άρθρο που δημοσίευσαν στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Παιδιατρική» (που εκδίδεται από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία) εξηγούν πως «το φαινόμενο της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα εξελίσσεται αδιάκοπα την τελευταία τριακονταπενταετία». Μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει υπολογίσει - με βάση ορισμένα δημογραφικά σενάρια προβολών - ότι το 2050ο πληθυσμός της χώρας μας θα κυμαίνεται μεταξύ 8,3 και 10 εκατομμυρίων.  

Στις δεκαετίες του 1950 και 1960 η Ελλάδα δεν γνώρισε το «babyboom» που γνώρισαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο δείκτης γονιμότητας στην Ελλάδα παρέμεινε ικανοποιητικός μέχρι τη δεκαετία του 1980 (2,23 παιδιά ανά γυναίκα).

Όμως από τη δεκαετία του 1990, άρχισε να μειώνεται ραγδαία, για να φτάσει στις μέρες μας στα 1,33 παιδιά ανά γυναίκα. Γενικά, είναι γνωστό ότι για να διασφαλιστεί η συνέχιση ενός έθνους, ο δείκτης γονιμότητας θα πρέπειδιαχρονικά να διατηρείται στα 2,1 παιδιά ανά γυναίκα.

Στις αιτίες της υπογεννητικότητας, οι ειδικοί αναφέρουν πως η βασικότερη δεν είναι η μέση ηλικία τεκνοποίησης, η οποία έχει αυξηθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες, οι οποίες δεν επηρεάστηκαν. Οι αιτίες του φαινομένου στη χώρα μας είναι ένας συνδυασμός της ηλικίας στην οποία αποκτάται το πρώτο παιδί, του χαμηλού ποσοστού παιδιών εκτός γάμου και των γενικών οικονομικο-κοινωνικών συνθηκών.



onmed

Επόμενο Προηγούμενο