Την ύπαρξη ενδείξεων για ηθική αυτουργία του αντιπροέδρου της ΝΔ και πρώην υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στα αδικήματα που διέπραξαν διοικητικοί υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις παράνομες 23 προσλήψεις διαπιστώνει η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία υπογραμμίζοντας την ανάγκη το πόρισμα να σταλεί στην Δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση.
Παράλληλα, η πλειοψηφία της Εξεταστικής επισημαίνει ότι πρέπει να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου και της τότε διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ για την αγορά θερμικών καμερών λίγο πριν τις εκλογές του Οκτώβρη του 2009.
Η πλειοψηφία της Εξεταστικής κάνει αναφορά στην υπόθεση των παράνομων 23 προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ κι υπογραμμίζει ότι ο ίδιος ο Άδ. Γεωργιάδης ομολόγησε στην κατάθεσή του στην Επιτροπή ότι γνώριζε κι απασχόλησε στο γραφείο του ως υπουργός Υγείας 13 από τους 18 διοικητικούς υπαλλήλους, σε μια εποχή που δεν μπορούσε να προσλάβει επιπλέον άτομα στο γραφείο του.
Όσον αφορά τις θερμικές κάμερες, σημειώνεται ότι αγοράστηκαν ενόψει μιας αναμενόμενης έξαρσης της επιδημίας γρίπης που αποδείχτηκε ελάχιστα σοβαρή, κόστισαν 7,7 εκατ. ευρώ, λειτούργησαν μόνο για τέσσερις μήνες με την πλειοψηφία της Εξεταστικής να κάνει λόγο για «μνημείο κακοδιαχείρισης». Όπως τονίζει, οι θερμικές κάμερες αγοράστηκαν χωρίς σύμβαση, η τιμή τους (5,2 εκατ. ευρώ) ήταν «αδικαιολόγητα υψηλή», ενώ το κόστος συντήρησή της για τους μόλις τέσσερις μήνες λειτουργίας τους (2,5 εκατ. ευρώ) ήταν «ανεξέλεγκτο».
Η κατανομή της διαφήμισης του ΚΕΕΛΠΝΟ, η εταιρεία συμφερόντων της Λ. Νικολοπούλου-Στουρνάρα κι οι άλλες υποθέσεις κακοδιαχείρισης
Η πλειοψηφία της Εξεταστικής κάνει ακόμα αναφορά σε οκτώ επιπλέον υποθέσεις που σχετίζονται με το ΚΕΕΛΠΝΟ και την διαχείρισή του από τις προηγούμενες κυβερνήσεις:
Την κατανομή της διαφήμισης του ΚΕΕΛΠΝΟ όπου «εγείρονται υποψίες ότι με τη μέθοδο της απευθείας ανάθεσης και μέσω διαδικασιών κατάτμησης της διαφημιστικής το ΚΕΕΛΠΝΟ απέφευγε τη διενέργεια διαγωνισμών», κάτι που είχε ως αποτέλεσμα «μέσω των αναθέσεων να κατευθύνονται συμβάσεις σε συγκεκριμένους, ικανοποιώντας πολιτικούς φίλους των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Υγείας».
Την υπόθεση του E-Health Forum 2014, όπου για την διοργάνωση το υπουργείο Υγείας δεν απευθύνθηκε στην εταιρείαHIMSS, όπως έκαναν οι άλλες χώρες της ΕΕ όταν κλήθηκαν να διοργανώσουν το αντίστοιχο συνέδριο, αλλά στο ΚΕΕΛΠΝΟ που με απευθείας ανάθεση ευνόησε την εταιρεία Mindwork, συμφερόντων της Λίνας Νικολοπούλου-Στουρνάρα. Το συνέδριο κόστισε συνολικά 582.864,19 ευρώ παρά την υποχρέωση για ανοικτό διεθνή διαγωνισμό για ποσά άνω των 230.000 ευρώ.
Την «μη σύννομη» αγορά του κτιρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ που κόστισε 17,5 εκατ. ευρώ με αντικειμενική αξία 3 εκατ. ευρώ, ενώ στον «φωτογραφικού χαρακτήρα» διαγωνισμό προσήλθε μόνο ένας ενδιαφερόμενος.
Το δάνειο των 225 εκατ. ευρώ για την προκαταβολική παραγγελία 16 εκατ. εμβολίων το 2009 για την πανδημία γρίπης.
Τα 810.000 ευρώ που δεν μπορούν να εντοπιστούν στο υπόλοιπο του αντικαρκινικού εράνου.
Την «μη νόμιμη» σύμβαση με τον ΟΚΑΝΑ παρότι το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είχε την καταστατική δυνατότητα για κάτι τέτοιο.
Τις συμβάσεις σίτισης και συντήρησης του κτιρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Τα 89 εκατ. ευρώ του ελλείμματος του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Επίσης τα μέλη της πλειοψηφίας της Εξεταστικής κάνουν αναφορά στα εικονικά τιμολόγια για τα οποία ήδη υπάρχει δικαστική διαδικασία στα διοικητικά δικαστήρια, την «πάγια τακτική» της κατάτμησης συμβάσεων, αλλά και την υπόθεση της χορηγίας ενός εκατ. ευρώ προς την μητρόπολη Καισαριανής, ενώ ο ίδιος ο μητροπολίτης ήταν μέλος του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ.
news247