Αλλεπάλληλα και καίρια είναι τα χτυπήματα που επιφέρει η Δίωξη Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής στα κυκλώματα, ελληνικά και διεθνή, του "λευκού θανάτου".
Η Υπηρεσία, που αποτελεί μια από τις leader στον παγκόσμιο χώρο και δίνει συνεχείς μάχες κατά της μάστιγας των ναρκωτικών, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο, το τελευταίο δίμηνο, σε συνεργασία με ομόλογες Αρχές της χώρας και του εξωτερικού, για την εξάρθρωση μεγάλων εγκληματικών οργανώσεων, με τη σύλληψη μελών τους στην Ελλάδα και το Εκουαδόρ και την κατάσχεση περισσοτέρων των 550 κιλών κοκαϊνης που προορίζονταν για τη διεθνή αγορά, καθώς και 4,5 εκατομμυρίων ναρκωτικών δισκίων captagon, στο λιμάνι του Πειραιά. Ναρκωτικά, που θα απέφεραν σε κυκλώματα περίπου 13 εκατομμυρία ευρώ, σύμφωνα με την εκτίμηση της αστυνομίας.
Εντυπωσιακός είναι και ο απολογισμός της Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής κατά την τετραετία 2014-2017, οπότε και κατασχέθηκαν 484 κιλά κοκαΐνης, 800 κιλά ηρωίνης, 9 τόνοι και 900 κιλά ακατέργαστης κάνναβης, 387 κιλά κατεργασμένης κάνναβης και 12.950 δενδρύλλια κάνναβης.
«Η χώρα μας αποτελεί σήμερα ελκυστικό πόλο για τις εγκληματικές οργανώσεις διεθνικού επιπέδου ως τόπος transit διέλευσης ναρκωτικών. Την θεωρούν κέντρο προς άλλες κατευθύνσεις», τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Κώστας Παναγιωτόπουλος. «Και αυτό συμβαίνει, γιατί η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου προς την Ευρώπη, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και επειδή παρουσιάζει ορισμένα μορφολογικά χαρακτηριστικά που κεντρίζουν την προσοχή των κακοποιών, όπως η εκτεταμένη ακτογραμμή της. Ειδικότερα, λόγω της ανάπτυξης των εμπορικών λιμένων, τους οποίους διαθέτει αλλά και τους σύγχρονους οδικούς άξονες, όπου διενεργούνται διεθνείς εμπορικές μεταφορές. Ας μην ξεχνάμε, ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάνω σε έναν από τους κυριότερους δρόμους διακίνησης ναρκωτικών, τον λεγόμενο «Βαλκανικό Άξονα», ο οποίος ενώνει τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη. Τα εγκληματικά δίκτυα έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια, λόγω των μεγάλων εσόδων που έχουν από τα ναρκωτικά, σε τεχνογνωσία και σε μέσα».
Αναφερόμενος στις δράσεις της Δίωξης Ναρκωτικών, αλλά και τις διεθνείς συνεργασίες της ο Κώστας Παναγιωτόπουλος επισημαίνει: «Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα, με γνώση, με εκπαίδευση, για να επεμβαίνουμε άμεσα και την κατάλληλη στιγμή, χωρίς τοπικούς και χρονικούς περιορισμούς. Αυτό, άλλωστε, είναι και το δόγμα της Δίωξης Ναρκωτικών: "Ο πιο γρήγορος με τα πιο πολλά". Κατάσχουμε ναρκωτικά και συλλαμβάνουμε τους διακινητές, ενώ όσο μπορούμε περισσότερο σώζουμε ανθρώπους, ειδικότερα τη νεολαία. Επίσης, δόγμα στη Δίωξη Ναρκωτικών, σύμφωνα και με τις εντολές της ηγεσίας, είναι "μηδενική ανοχή στους διακινητές και τα ναρκωτικά". Μεγάλη σημασία έχουμε δώσει ειδικότερα τα τελευταία χρόνια και στην εξωστρέφεια, στη διεθνή συνεργασία. Για μας δεν υπάρχει χώρος ή χώρα που δεν μπορούμε να επέμβουμε. Όπου υπάρχουν ναρκωτικά αναπτύσσουμε συνεργασία με τις χώρες που έχουν πληροφόρηση για διακίνηση ουσιών, με απώτερο σκοπό να σταματήσει άμεσα η διακίνησή τους προς τις παράνομες αγορές. Αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής είναι ότι έχουν έλθει επιτυχίες τα τελευταία χρόνια. Ειδικά, τους τελευταίους δύο μήνες, σε διάφορες χώρες, αλλά και στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις οικείες Αρχές, αλλά και με μεγάλους Οργανισμούς Δίωξης Ναρκωτικών παγκοσμίως, έχουν κατασχεθεί περίπου μισός τόνος κοκαϊνης, καθώς και πάνω από 4,5 εκατομμύρια αμφεταμινούχα δισκία captagon, τα οποία είναι τα ναρκωτικά των μαχητών του ISIS».
"Ακτινογραφώντας" αυτές τις δύο μεγάλες υποθέσεις ο επικεφαλής της Δίωξης Ναρκωτικών, σημειώνει: «Όσον αφορά την υπόθεση με τα captagon, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας ξεκίνησαν από τη Συρία και με ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα θα πήγαιναν προς άλλη χώρα των Βαλκανίων. Αναπτύξαμε συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές και καταφέραμε την κατάσχεση 4,5 εκατομμυρίων δισκίων στον Πειραιά. Σχετικά με τις δύο υποθέσεις στο Εκουαδόρ, η πρώτη αφορούσε ένα σκάφος που θα ξεκινούσε από τη συγκεκριμένη χώρα με 390 κιλά κοκαϊνης τα οποία κατασχέθηκαν και εξαρθρώθηκε ένα τεράστιο κύκλωμα. Έγιναν συλλήψεις και στο Εκουαδόρ και στην Ελλάδα. Ως προορισμός ήταν η Αυστραλία και αποτελεί αντικείμενο έρευνας ποιά κατάληξη θα είχε η κοκαϊνη. Η δεύτερη υπόθεση αφορά εμπορευματοκιβώτιο με κοκαίνη, που θα ξεκινούσε από το Εκουαδόρ και μέσω Ατλαντικού θα έφτανε στη χώρα μας. Κατασχέθηκαν 176 κιλά κοκαϊνης που προορίζονταν για την παράνομη αγορά της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης».
Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Γεώργιος Κανέλλος, τονίζει από την πλευρά του ότι: «Το εμπόριο των ναρκωτικών αποτελεί ένα δυναμικά εξελισσόμενο φαινόμενο και την πιο επικερδή μορφή παράνομων δραστηριοτήτων διεθνώς. Ο αγώνας κατά των ναρκωτικών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της πολιτείας και της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων σε τομείς της όικονομίας, κυρίως δε, λόγω των πολύπλευρων προβλημάτων που προκαλούν στην κοινωνία και ιδιαίτερα στη νεολαία μας. Το "κλειδί της επιτυχίας" και κορωνίδα της στρατηγικής μας στον διαρκή αγώνα κατά των διεθνικών κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών είναι η ανάπτυξη συνεργασίας με ομόλογες Υπηρεσίες στο εσωτερικό και παγκοσμίως. Ο αγώνας κατά των ναρκωτικών συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό».
ΑΠΕ