Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τράμπ - Μητσοτάκη (βιντεο)

8/1/2020 00:20    Λευκός Οίκος
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο. 

ΟΈλληνας πρωθυπουργός έφθασε στον Λευκό Οίκο λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος), συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη, όπου τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια. 



Κατά τον καθιερωμένο διάλογο μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τραμπ αναφέρθηκε στην εξόντωση του Σουλεϊμανί, λέγοντας πως «το γεγονός ότι εξοντώθηκε είναι καλό για πολλές χώρες».

Απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τραμπ επεσήμανε: «Είμαι σίγουρος ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει ενδιαφέροντα πράγματα να μου πει. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Οι σχέσεις μας μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερες».

«Με την Τουρκία κρατάμε εγκλείστους πολλούς μαχητές του ISIS και έχουμε αρχίσει να τους στέλνουμε στις πατρίδες τους, αλλά όχι στην Ελλάδα», είπε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Επιπρόσθετα επεσήμανε πως η ανάκαμψη της Ελλάδας, συνιστά τεράστια επιτυχία, ενώ συνέχισε: «Θέλουμε οι ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα». Για το ενδεχόμενο αγοράς των F-35, ο κ. Τραμπ επεσήμανε: «Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα και θα κάνουμε πολλές συμφωνίες».

«Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος σε μια περίπλοκη περιοχή του κόσμου», είπε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός και επεσήμανε πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35 καθώς επίσης και σε άλλα προγράμματα».

Ο κ. Μητσοτάκης επαίνεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τη φορολογική πολιτική που ακολουθεί. «Είναι προνόμιό μου να βρίσκομαι εδώ σε μία περίοδο απρόβλεπτων εξελίξεων», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο και έδωσε έμφαση στις δυνατότητες βελτίωσης των σχέσεων σε ό,τι αφορά «το γεωπολιτικό μας κομμάτι, το πεδίο της άμυνας στο οποίο έχουμε προοδεύσει πάρα πολύ, ιδιαιτέρως ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι πάντοτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε ένα πολύπλοκο κόσμο».

Εστιάζοντας στην οικονομική πτυχή των διμερών σχέσεων, σημείωσε πως «η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες έχει ανακάμψει, έχουμε μειώσει τους φόρους». «Επιπλέον ακολουθούμε μια συνταγή η οποία έχει δουλέψει και στις ΗΠΑ, και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά» προσέθεσε.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «προσβλέπουμε στη θετική σας υποστήριξη, θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία με ένα ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά».

Επισήμανε πως πάντοτε οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο και προβλέψιμο εταίρο.

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο ο Ντόναλαντ Τραμπ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση αυτή και τα έδωσε συγχαρητήρια για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. «Από απόψεως ποσοστού, μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ανακάμψεις στον κόσμο. Είναι τεράστια ανάκαμψη και τα έχετε καταφέρει πάρα πολύ καλά».

 


 
Σημειώνεται πως στη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς παρόντες είναι, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

Δείτε το βίντεο της υποδοχής



Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο σε μια συγκυρία που, όπως έχει τονίσει, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ. Τόσο η ψήφιση του Eastmed Act από το Κογκρέσο όσο και οι θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εναντίον της δήθεν συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις, την ώρα που η Τουρκία έχει οδηγηθεί, όπως έχει σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, στην απόλυτη απομόνωση.

«Γελοία» χαρακτήρισε τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος νωρίτερα μίλησε στο Atlantic Council στις ΗΠΑ.

«Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν από την συμφωνία για τον EastMed, δεν αποκλείουμε την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά η Τουρκία βρίσκεται εκτός γραμμής. Θα χαρώ πολύ να την δω να αλλάζει τακτική αλλά γεωγραφικά είναι γελοία η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, απλά δείτε τον χάρτη. Δεν υπάρχει σύνδεση των δυο χωρών στο χάρτη και θέλει να πει ότι η Κρήτη δεν έχει ΑΟΖ» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει: «Δεν υπάρχει νομική βάση, δεν παράγει νομικά αποτελέσματα όλο αυτό».

Αν η Τουρκία συμφωνεί, ας πάμε στη Χάγη

Σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε: «Έχουμε τις διαφορές μας αλλά ταυτόχρονα είμαστε ανοικτοί για διαπραγματεύσεις και πολιτικό διάλογο».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η βασική μας διαφορά στο Αιγαίο είναι η θαλάσσια ζώνη (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ)» και πρόσθεσε: «Δήλωσα πως αν η Τουρκία συμφωνεί γι αυτό μπορούμε να πάμε στη Χάγη, αλλά πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο». Αναφερθείς στην Κύπρο, τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις συνομιλίες του ΟΗΕ.

Το 3,5% πλεόνασμα ήταν χρήσιμο σε άλλη εποχή - Θα πρέπει να αλλάξει το 2021

Αναφερθείς στα πρωτογενή πλεονάσματα ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «ο στόχος του 3,5% για το πλεόνασμα αφορά σε άλλη εποχή. Ήταν χρήσιμο εργαλείο όταν οι δανειστές δεν είχαν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Τώρα δεν ισχύει αυτό. Θα πρέπει να αλλάξει από το 2021. Ξεκινάμε τη συζήτηση με θεσμούς. Θέλουμε υποστήριξη ΔΝΤ και συνεχίζουμε συζήτηση με Ευρώπη. Το 80% του υπέρ πλεονάσματος θα πάει σε μειώσεις φόρων και το υπόλοιπο σε στήριξη φτωχότερων».

Σύντομα θα έχουμε νέα για επενδύσεις

Ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνησή του δουλεύει «σκληρά» για να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό. Πρόσθεσε πως «η Ελλάδα έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Ψάχνουμε περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και νομίζω σύντομα θα έχουμε νέα». Επανέλαβε δε πως θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις «όχι επειδή μας πιέζει το ΔΝΤ αλλά επειδή της πιστεύουμε»

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τις χαρακτήρισε «καλύτερες από ποτέ» και πρόσθεσε: «Θέλουμε συνεργασία σε οικονομία, ενέργεια, παιδεία και κλιματική αλλαγή. Είμαστε ένας αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος σε μια εποχή αναταράξεων».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να πει πως η Ελλάδα «ήμασταν μια αντι-αμερικανική χώρα την δεκαετία του '70, αλλά πλέον αυτό δεν ισχύει» και εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ για στροφή 180 μοιρών σχετικά με την στάση της απέναντι στις ΗΠΑ η οποία τελικά δεν εμβάθυνε τις σχέσεις των δύο χωρών. «Το κόμμα του οποίου είμαι περήφανος να ηγούμαι εργάζεται για την σχέση αυτή» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε πως «η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από την δεκαετία του '50, μέλος της ΕΕ και του Σένγκεν, πολεμήσαμε μαζί σε πολέμους και όταν κοιτάς αυτό το κομμάτι του κόσμου, την ανατολική Μεσόγειο. βλέπεις πως η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος». Επεσήμανε μάλιστα πως η συμφωνία για τον EastMed είναι μια ορόσημο και δίνει νέα σημασία στον ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή».

Για την Συμφωνία των Πρεσπών

«Δεν υποστήριξα τη συμφωνία των Πρεσπών για συγκεκριμένους λόγους. Δήλωσα όμως πως αν κυρωθεί δεν μπορούμε να την ακυρώσουμε. Παρακολουθούμε εφαρμογή, έχουμε θέματα που προσπαθούμε να λύσουμε και θέλουμε να προστατεύσουμε το brand της Μακεδονίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις» είπε ο πρωθυπουργός.

«Πρέπει να προστατευτεί η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή προοπτική Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας, σημείωσε πως «δεν θέλουμε να τους κλείσουμε την πόρτα της ΕΕ, αλλά ειδικά για την Αλβανία υπάρχουν προϋποθέσεις να σεβαστεί την ελληνική μειονότητα». Εστειλε μάλιστα και μήνυμα στον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα: «Το μήνυμα είναι πως σε υποστηρίζουμε αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας δεν προστατεύονται».

Για να προσθέσει: «Όταν έγινε ο σεισμός πρόσφατα στην Αλβανία ήμασταν οι πρώτοι που σπεύσαμε να βοηθήσουμε. Είμαστε η μεγαλύτερη και πιο παλιά οικονομία στην περιοχή. Για δέκα χρόνια είχαμε προβλήματα αλλά επανακάμπτουμε. Οι προηγούμενοι ηγέτες κοιτούσαν μόνο πώς θα αξιοποιήσουμε οικονομικά πακέτα αλλά αφήνουμε αυτές τις ημέρες πίσω».

Για δολοφονία Σουλεϊμανί: Στηρίζουμε τους συμμάχους μας

Ερωτηθείς για την ένταση στη Μέση Ανατολή μετά την δολοφονία Σουλεϊμανί, ο Ελληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε: «Είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ και υποστηρίζουμε τους συμμάχους μας σε δύσκολες στιγμές. Μια απόφαση πάρθηκε σε δύσκολες συνθήκες και την υποστηρίζουμε. Υπάρχουν ανησυχίες για αύξηση της έντασης και πρέπει να γίνουν ενέργειες για να μειωθεί η ένταση. Έχουμε δεσμούς με τον αραβικό κόσμο αλλά δεν ξεχνάμε τους συμμάχους μας και πού ανήκουμε γεωπολιτικά».

Το προσφυγικό δεν μπορεί να λυθεί μόνο από την Ελλάδα

Μεγάλο μέρος αφιέρωσε ο Κ. Μητσοτάκης για το προσφυγικό. Οπως είπε «το ζήτημα είναι μεγάλο και δεν μπορεί να λυθεί μόνο από την Ελλάδα. Αν δεν δράσει η ΕΕ υπάρχει κίνδυνος να κοπεί στα δύο η Ευρώπη». Είπε πως ανυπομονεί να παρουσιάσει η νέα ηγεσία της Κομισιόν το σχέδιό της για το πώς θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας.

«Είναι άδικο να αφήνουμε το πρόβλημα σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Κύπρος κι εδώ η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν τα πήγε πολύ καλά» πρόσθεσε. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «έχουμε αλλάξει και κάνει πιο αυστηρά τα κριτήρια και την νομοθεσία για το άσυλο. Για τους ανθρώπους των οποίων οι αιτήσεις δεν εγκρίνονται, πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία, με βάση την συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ. Τα νησιά μας δέχονται πιέσεις κι εμείς χτίζουμε υποδομές στα νησιά για την αντιμετώπιση της κατάστασης».

Αιχμές για τον ρόλο των ΜΚΟ: Κάποιες υπονομεύουν τη διαδικασία

Ο Ελληνας πρωθυπουργός άφησε αιχμές και για τον ρόλο ορισμένων ΜΚΟ. «Θέλουμε την υποστήριξη των ΜΚΟ, αν και κάποιες υπονομεύουν την διαδικασία. Το Λιμενικό μας κάνει φανταστική δουλειά, προστατεύοντας τα σύνορά μας και σώζωντας ζωές. Θα σώσουμε οποιονδήποτε κινδυνεύει να πνιγεί αλλά δεν είμαστε κέντρο υποδοχής». Μάλιστα έστειλε και ένα μήνυμα στους λαθροδιακινητές: «Αν στείλετε ανθρώπους στην Ελλάδα που δεν έχουν δικαιώματα ασύλου θα γυρίσουν πίσω κι απλά θα χάσετε τα λεφτά σας».

Το παρασκήνιο και η ατζέντα της συνάντησης

Ανατολική Μεσόγειος και επενδύσεις θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

«Η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο είναι μια μοναδική ευκαιρία του Κυριάκου Μητσοτάκη να παρουσιάσει την Ελλάδα όχι μόνο ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, αλλά κυρίως και ως σημαντικό επενδυτικό εταίρο», δήλωσε στη Realnews ο Eντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής τoυ Hellenic Leadership Council (ΗΑLC). «Η εμπορική συναλλαγή στις εξωτερικές σχέσεις είναι ο τρόπος σκέψης του Τραμπ.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός πρέπει να επιχειρηματολογήσει προς τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα ωφελήσουν πρωτίστως τις ΗΠΑ. Να δώσει πολλή έμφαση στα ενεργειακά σχέδια και στο ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη βλάπτουν τα συμφέροντα της Αμερικής». 

Τις επισημάνσεις του κ. Ζεμενίδη, εκ των πρωταγωνιστών μιας συμμαχίας οργανώσεων (Αμερικανοεβραίων, Αρμενίων και Ελληνοαμερικανών) που στρίμωξαν την Τουρκία το 2019 στα σχοινιά με αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες στο Κογκρέσο (αποπομπή της από το πρόγραμμα των F-35, νομοσχέδιο EastMed, κυρώσεις λόγω της αγοράς των S-400 κ.ά.) θα πρέπει το Μέγαρο Μαξίμου να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του, για τον λόγο ότι αυτή η επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο διαφέρει από τις προηγούμενες. Αφενός οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις διάγουν την καλύτερη περίοδό τους. Ασφαλώς η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών αυξάνεται, το διμερές εμπόριο είναι πλεονασματικό για τις ΗΠΑ και η πρόσφατη αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας καταδεικνύει τη σπουδαιότητα του επιπέδου των εξαιρετικών διμερών σχέσεων.

Αφετέρου υπάρχει η πρόθεση από μέρους της Αθήνας να συζητηθεί -εφόσον το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά- η αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο μέλλον, αλλά και η επιθυμία της Ουάσιγκτον να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και της παιδείας.

Στο πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών συνέβαλαν κρίσιμοι και καθοριστικοί λόγοι. Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο και η εμπλοκή αμερικανικών εταιρειών (Exxon Mobile), καθώς και το κλείσιμο της χρόνιας διένεξης της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία προς διευκόλυνση των αμερικανικών συμφερόντων στη Βαλκανική έδρασαν ως game changer τα τελευταία χρόνια για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. 

Η ατζέντα της επίσκεψης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, περιλαμβάνει θέματα εξωτερικής και περιφερειακής πολιτικής (ανατολική Μεσόγειος, Βαλκάνια), ενέργεια, παιδεία, τεχνολογία 5G. Οι τελευταίες εξελίξεις με την προκλητική πολιτική της Τουρκίας στο ζήτημα της Λιβύης μονοπωλούν το ενδιαφέρον, καθώς η Αθήνα αναμένει με αγωνία τη δημόσια αντίδραση του Προέδρου Τραμπ. Το ραντεβού στο Οβάλ Γραφείο κινείται εν μέρει σε «αχαρτογράφητα νερά», κυρίως ως προς τις δημόσιες τοποθετήσεις του Ντ. Τραμπ. Η Αθήνα μέχρι πρότινος δεν ήταν σε θέση να διαγνώσει τις προθέσεις του απρόβλεπτου Αμερικανού Προέδρου στο θέμα της τουρκικής επιθετικότητας.

Οι εισηγήσεις που δέχεται ο κ. Μητσοτάκης είναι να μην επιχειρήσει να θέσει τα προβλήματα με την Τουρκία έτσι ώστε η απάντηση που ενδεχομένως να εισπράξει από τον Ντ. Τραμπ να κινηθεί στο ότι «ο Ερντογάν είναι φίλος μου», όπως έγινε κατά την προηγούμενη συνάντηση του με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η ελληνική διπλωματία δεν έχει αυταπάτες ότι ο Ντ. Τραμπ θα συνετίσει ή θα συγκρατήσει τις επιθετικές κινήσεις του Τ. Ερντογάν στην περιοχή, αλλά σκοπεύει να θέσει τις «κόκκινες» γραμμές της και να προβάλει το ότι η ανατολική Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε ένα θέατρο πολέμου και επικίνδυνων ανταγωνισμών εξαιτίας του ότι ο Τούρκος Πρόεδρος επιδιώκει την αναβίωση των χαρακτηριστικών της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Μέση Ανατολή δημιουργώντας ένα νέο Ανατολικό Ζήτημα.

 Η Αθήνα σαφώς επιδιώκει μια δήλωση στήριξης (περί του σημαντικού ρόλου της Ελλάδας για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά και για τη σταθερότητα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου) αφού για λόγους επικοινωνιακούς και πολιτικούς θα έχει τη χρησιμότητά της, αλλά όπως αναφέρουν έμπειροι διπλωμάτες στην «R», «αυτό δεν σημαίνει και τίποτα γιατί η αμερικανική πλευρά πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το πρόβλημα λέγεται Τουρκία και όσο και αν δεν θέλεις να τη χάσεις, πρέπει να καταλάβεις αν η Αγκυρα θέλει να παραμείνει στο ΝΑΤΟ και ποιο είναι το τίμημα γι’ αυτό και αν εντέλει αξίζει να το πληρώσεις». 

Ειδικότερα, δε, τώρα που στο παζλ των κινήσεων της Αγκυρας προστέθηκε η υπογραφή μνημονίου με τη Λιβύη, εάν ο Τραμπ αφήσει στην Τρίπολη, , ανοικτό το πεδίο δράσης σε Ρωσία και Τουρκία (κάτι που έκανε στη Συρία), τότε η Αμερική θα χάσει την ενεργειακή κούρσα και σημαντικό μερίδιο ως ενεργειακός προμηθευτής της Ευρώπης. 

Aπέναντι στον απρόβλεπτο Τραμπ στέκεται αμήχανη και η γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η εικόνα που υπήρχε μέχρι χθες ήταν ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες που εμπλέκονται στην επίσκεψη Μητσοτάκη δεν θεωρούν «παράλογες» τις ελληνικές θέσεις και μεγάλο μέρος της αμερικανικής διοίκησης δεν συμφωνεί με τις κινήσεις Ερντογάν. «Πίσω από τις τοποθετήσεις μια σειράς ανώτερων Αμερικανών αξιωματούχων φαίνεται η απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Τραμπ δεν δέχεται τις εισηγήσεις τους και δεν κρύβουν την αδυναμία τους να ελέγξουν τις αντιδράσεις του».

Το γεγονός ότι δεν έχει προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη Τύπου Τραμπ - Μητσοτάκη μετά το τέλος της συνάντησης είναι μια πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς, αφού διαφαίνεται ότι δεν επιθυμούν να «εκτροχιαστεί» ο Αμερικανός Πρόεδρος είτε σε μια αντιπαράθεση με τους Αμερικανούς δημοσιογράφους για την πρόσφατη πρόταση καθαίρεσης των Δημοκρατικών, είτε για μια «ασυγκράτητη» στήριξη προς το πρόσωπο του Ερντογάν, η οποία θα κατέστρεφε τη συνάντηση των δύο ηγετών. Επίσης, το ότι στο ραντεβού στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες της «R», θα μετέχει και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είναι μια ένδειξη ότι οι συνεργάτες του Τραμπ επιλέγουν μια δικλείδα ασφαλείας για να υπάρξει ένα «κοντρολάρισμα» του Αμερικανού Προέδρου. 


real

Επόμενο Προηγούμενο
 

45χρονος έπεσε από την ταράτσα του σπιτιού του στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης

45χρονος έπεσε από την ταράτσα του σπιτιού του στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης

20:58 13/9/2017

νοσηλεύεται βαριά τραυματισμένος

"Αυτοκτόνησε" η Εθνική κι αποκλείστηκε - Φεύγει ο Μίσσας

20:29 13/9/2017

ηττήθηκε από τη Ρωσία

Σε Παρίσι (2024) και Λος Άντζελες (2028) οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Σε Παρίσι (2024) και Λος Άντζελες (2028) οι Ολυμπιακοί Αγώνες

20:21 13/9/2017

ΔΟΕ

Παιδιατρικό νοσοκομείο θα αποκτήσει η Θεσσαλονίκη

Παιδιατρικό νοσοκομείο θα αποκτήσει η Θεσσαλονίκη

20:10 13/9/2017

χάρη σε δωρεά του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”

ΟΑΣΘ: Μειώνονται οι τιμές των εισιτηρίων μέχρι τον Οκτώβριο

ΟΑΣΘ: Μειώνονται οι τιμές των εισιτηρίων μέχρι τον Οκτώβριο

20:01 13/9/2017

υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

«Πολιτιστικός Σεπτέμβρης 2017» στο δήμο Ωραιοκάστρου

«Πολιτιστικός Σεπτέμβρης 2017» στο δήμο Ωραιοκάστρου

19:48 13/9/2017

για δεύτερη συνεχή χρονιά

Εκδηλώσεις για τη νόσο Αλτσχάιμερ στη Θεσσαλονίκη

Εκδηλώσεις για τη νόσο Αλτσχάιμερ στη Θεσσαλονίκη

19:40 13/9/2017

Κάθε 3 δευτερόλεπτα, κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια

ΚΕΕΛΠΝΟ: Τέσσερις επιβεβαιωμένοι θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου

ΚΕΕΛΠΝΟ: Τέσσερις επιβεβαιωμένοι θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου

19:38 13/9/2017

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

SOS από την Greenpeace για τον Σαρωνικό

SOS από την Greenpeace για τον Σαρωνικό

19:27 13/9/2017

ξεκινά συλλογή υπογραφών

Πληρωμή προνοιακών επιδομάτων από τον Δήμο Καλαμαριάς

Πληρωμή προνοιακών επιδομάτων από τον Δήμο Καλαμαριάς

19:22 13/9/2017

Δ΄ διμήνου 2017

Κλασικά Έπιπλα