Παιδιά από τεσσάρων ετών μαθαίνουν τα «μυστικά» της ποντιακής κουζίνας

10/1/2020 16:10    Μικροί σεφ εν δράσει!
Μικροί σεφ ποντιακής κουζίνας εν δράσει!

Ωτία, πιροσκί, πισία και βαρένικα με τυρί πλάθουν και μαγειρεύουν αγόρια και κορίτσια, ηλικίας από 4 έως 12 ετών, στο πλαίσιο των δωρεάν μαθημάτων παιδικής ποντιακής κουζίνας που πραγματοποιούνται στην Πολίχνη της Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα από τριάντα παιδιά, μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού, μία φορά το μήνα επισκέπτονται το Πνευματικό Κέντρο «Χρύσανθος Θεοδωρίδης» κι εκεί, παίζοντας με το αλεύρι και τον πλάστη, μαθαίνουν τα μυστικά της ποντιακής κουζίνας και ορισμένων εκ των δημοφιλέστερων ποντιακών συνταγών από τέσσερις γυναίκες - μέλη της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης.

«Υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τα ίδια τα παιδιά. Έρχονταν στον χώρο με τις μαμάδες και τις γιαγιάδες τους προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ποντιακής κουζίνας για τους ενήλικες και συνεχώς μας ρωτούσαν: "Εμείς πότε θα μαγειρέψουμε;". Έτσι, αποφασίσαμε για πρώτη φορά φέτος να δημιουργήσουμε ένα τμήμα και για μικρούς μάγειρες», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης, Πόπη Πολυματίδου.

    Τα παιδιά, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων που διαρκούν περίπου δύο ώρες, έρχονται σε επαφή με το ζυμάρι, πλάθουν και ζυμώνουν πάντα υπό την καθοδήγηση των μεγάλων. Από τις πρώτες ποντιακές συνταγές με τις οποίες καταπιάστηκαν και έμαθαν να παρασκευάζουν είναι τα ωτία, τα πιροσκί, τα πισία και τα βαρένικα.  

« Τους αρέσει πάρα πολύ η διαδικασία. Το βλέπουν σαν παιχνίδι να ασχολούνται με το ζυμάρι. Είναι φορές που ρίχνει το ένα στο άλλο αλεύρι κι έτσι χαίρονται το μαγείρεμα παίζοντας», πρόσθεσε η κ.Πολυματίδου.

Η καλύτερη στιγμή του μαθήματος είναι μετά το τηγάνισμα των εδεσμάτων (που αναλαμβάνουν οι ενήλικες). Τα παιδιά είτε σε ρόλο ...γευσιγνώστη βαθμολογούν τη «σπεσιαλιτέ» τους, είτε κερνάνε τους ανθρώπους του Συλλόγου, είτε τα παίρνουν στο σπίτι για να δοκιμάσουν οι γονείς τους και να υπερηφανευτούν για τη νέα συνταγή που έμαθαν!



Επόμενο Προηγούμενο
 

Εορτή των Αγίων Ναζαρίου, Προτασίου, Γερβασίου και Κελσίου

Εορτή των Αγίων Ναζαρίου, Προτασίου, Γερβασίου και Κελσίου

10:49 14/10/2017

14 Οκτωβρίου

2 άτομα ζητούνται στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Αμυνταίου

2 άτομα ζητούνται στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Αμυνταίου

04:51 12/10/2017

με Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου

Από σήμερα Πέμπτη οι αιτήσεις για το ειδικό εποχικό βοήθημα

Από σήμερα Πέμπτη οι αιτήσεις για το ειδικό εποχικό βοήθημα

04:45 12/10/2017

ΟΑΕΔ

Γκρεμίζουν για να ξαναχτίσουν... μικρότερο το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Γκρεμίζουν για να ξαναχτίσουν... μικρότερο το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

04:25 12/10/2017

Φαινόμενα καταστρατήγησης εντόπισε η ΔΕΗ – Έρχονται και περιουσιακά κριτήρια

Πρόσληψη εθνοφυλάκων με ημερήσια αποζημίωση - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πρόσληψη εθνοφυλάκων με ημερήσια αποζημίωση - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

04:21 12/10/2017

για την φύλαξη στρατοπέδων στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί κονσέρβα με σαρδέλες «Lucas»

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί κονσέρβα με σαρδέλες «Lucas»

04:17 12/10/2017

ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων

Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά

Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά

04:14 12/10/2017

Πέμπτη

Σεισμός 5R ανατολικά της Αλοννήσου

Σεισμός 5R ανατολικά της Αλοννήσου

04:05 12/10/2017

Δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Μαλάουι λόγω βαμπίρ!

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Μαλάουι λόγω βαμπίρ!

04:01 12/10/2017

μετά τις πέντε δολοφονικές επιθέσεις...!

Θεσσαλονίκη: Πώς θα γίνει πράσινη «όαση» το Αλλατίνη - Με καφέ και εστιατόριο!

Θεσσαλονίκη: Πώς θα γίνει πράσινη «όαση» το Αλλατίνη - Με καφέ και εστιατόριο!

03:48 12/10/2017

Δέντρα, αρωματικά φυτά, εστιατόριο και πολλά ακόμη

Κλασικά Έπιπλα