Τι θα πληρώσουμε στον ΕΝΦΙΑ - Τι θα εισπράξουμε ως επίδομα στέγασης

22/5/2018 23:09    Όλες οι προϋποθέσεις

Χαμόγελα και... δάκρυα φέρνει ο Ιούνιος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και όσους πληρώνουν ενοίκιο για την κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών. Από τη μία, θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για το νέο επίδομα στέγασης το οποίο θα χορηγείται σε όσους ενοικιάζουν σπίτι ή σε όσους αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο. Από την άλλη, στις 14 Ιουνίου θα ανακοινωθούν σύμφωνα με το fpress, οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ενώ η Βουλή θα ψηφίσει -εφόσον κριθεί απαραίτητο- τις αλλαγές και στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. 

Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι:

1. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να κλείσουν οι τιμές και στις τελευταίες περιοχές όπου εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές. Το έργο αυτό θα επιτελέσει η δευτεροβάθμια επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Δεδομένου ότι όλα θα πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, οι νέες τιμές αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα μέχρι τις 21 Ιουνίου.

2. Το σενάριο σταδιακής προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών ώστε να επιτευχθεί η περίφημη σύγκλιση με τις εμπορικές έχει βάση. Ούτως ή άλλως, το 2019 είναι προγραμματισμένη νέα αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες η οποία θα γίνει αυτή τη φορά με βάση το ηλεκτρονικό σύστημα που έχει αναπτυχθεί.

3. Αφού οριστικοποιηθούν οι αξίες που θα ισχύσουν για φέτος, το υπουργείο Οικονομικών θα τρέξει μια άσκηση προσομοίωσης προκειμένου να υπολογίσει τις επιπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Αν προκύψουν διαφορές, αυτές θα καλυφθούν με αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Το νέο επίδομα στέγασης

Με «κουτσουρεμένο» εισοδηματικό όριο σε σχέση με τα όσα είχε προγραμματίσει πριν από έναν χρόνο πέρασε τελικώς το επίδομα στέγασης το οποίο θα ξεκινήσει να διατίθεται από την 1/1/2019 στο πλαίσιο του πακέτου με τα αντίμετρα. Στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής που πέρασε πέρυσι από τη Βουλή, προβλεπόταν ότι το εισοδηματικό όριο θα διαμορφωθεί στα 9.600 ευρώ. Η μείωση των εισοδημάτων αλλά και οι απαιτήσεις των δανειστών να ελεγχθεί ο προϋπολογισμός ώστε η δαπάνη να μην ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ είχε ως αποτέλεσμα το εισοδηματικό όριο να κατέβει στα 8000 ευρώ για τον εργένη. Ποιο εισόδημα θα ληφθεί υπόψη; Εκτός συνταρακτικού απροόπτου, το εισόδημα του νοικοκυριού το οποίο θα περιλαμβάνει και τις αποδοχές των φιλοξενούμενων μελών.

Τα βασικά στοιχεία που έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά για το νέο επίδομα είναι τα εξής:

  1. Το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 70 ευρώ μηνιαίως και θα προσαυξάνεται κατά 50% ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού. Έτσι, το μονομελές νοικοκυριό θα εισπράττει 70 ευρώ, το ζευγάρι (ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα παιδί) θα εισπράττει 105 ευρώ, στα τρία μέλη (δύο ενήλικες και ένα παιδί ή δύο παιδιά και ένας ενήλικας) θα φτάνουμε στα 140 ευρώ ενώ το ποσό θα ανεβαίνει μέχρι και τα 240 ευρώ που είναι το ανώτατο πλαφόν. Ειδικότερα το ποσό θα κλιμακώνεται ως εξής:

Σύνθεση νοικοκυριού

Επίδομα

Εργένης

70

Παντρεμένος

105

Με ένα παιδί

140

Με δύο παιδιά

175

Με τρία παιδιά

210


  1. Το εισοδηματικό όριο ξεκινάει από τα 800 ευρώ και κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Έτσι, ισχύουν τα ακόλουθα ποσά:

    • 8000 ευρώ για τον εργένη
    • 000 ευρώ για τον παντρεμένο
    • 000 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί
    • 000 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά
    • 000 ευρώ για τον παντρεμένο με τρία παιδιά

  2. Το πιο πιθανό είναι ότι το εισοδηματικό όριο θα κρίνεται με βάση το εισόδημα και τη σύνθεση του νοικοκυριού. Δηλαδή, εκτός από το εισόδημα των γονιών, θα λαμβάνεται υπόψη και το εισόδημα των φιλοξενούμενων.
  3. Το επίδομα στέγασης καλύπτει και αυτούς που ενοικιάζουν και αυτούς που πληρώνουν στεγαστικό δάνειο. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι και το ενοίκιο και το δάνειο να αφορούν στην πρώτη κατοικία. Δεν έχει αναφερθεί επίσημα μέχρι στιγμής αλλά αναμένεται να μπει και περιουσιακό κριτήριο το οποίο θα λειτουργεί ως «κόφτης» είτε με βάση την αξία της περιουσίας είτε και με βάση τον αριθμό των ακινήτων.
  4. Το επίδομα στέγασης θα συμψηφίζεται με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Δηλαδή, για τους έχοντες πολύ χαμηλό εισόδημα το ανώτατο όριο επιδότησης θα είναι αυτό του ΚΕΑ και οι δικαιούχοι δεν θα μπορούν να εισπράττουν και το ένα επίδομα και το άλλο.
  5. Στην τελική μορφή της ρύθμισης θα υπάρχει σύνδεση του επιδόματος με το ύψος του ενοικίου που θα καταβάλλεται. Αυτό θα λειτουργήσει και ως μοχλός πίεσης προκειμένου να δηλώνονται τα πραγματικά εισοδήματα από ενοίκια.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Διεθνές Συνέδριο Ορθοδόξου Θεολογίας, στο ΑΠΘ

Διεθνές Συνέδριο Ορθοδόξου Θεολογίας, στο ΑΠΘ

16:18 28/5/2018

τετραήμερες εργασίες

Σκοπιανό - ''Οι υπουργοί τελειώσαμε, τώρα οι Πρωθυπουργοί''

Σκοπιανό - ''Οι υπουργοί τελειώσαμε, τώρα οι Πρωθυπουργοί''

16:17 28/5/2018

διαπραγματεύσεις

Άλλη μια αυτοκτονία στην Κρήτη!

Άλλη μια αυτοκτονία στην Κρήτη!

13:49 28/5/2018

Αυτοκτόνησε με τα φάρμακα της

Καλαμαριά - Αυτό είναι το πρόγραμμα της Παραθινούπολης

Καλαμαριά - Αυτό είναι το πρόγραμμα της Παραθινούπολης

13:26 28/5/2018

Η μεγαλύτερη γιορτή των παιδιών

Συνελήφθησαν τέσσερα μέλη συμμορίας που ενέχονται σε εμπορία ναρκωτικών

Συνελήφθησαν τέσσερα μέλη συμμορίας που ενέχονται σε εμπορία ναρκωτικών

12:29 28/5/2018

Θεσσαλονίκη

Ένας στους 4 συμφωνεί με την επίθεση σε Μπουτάρη!

Ένας στους 4 συμφωνεί με την επίθεση σε Μπουτάρη!

12:22 28/5/2018

Δημοσκόπηση «καμπανάκι»

Σοβαρό τροχαίο στο δρόμο Χαλκιδική – Θεσσαλονίκη

Σοβαρό τροχαίο στο δρόμο Χαλκιδική – Θεσσαλονίκη

12:17 28/5/2018

Σε κρίσιμη κατάσταση ένας άνδρας 29 ετών

Τουρκία: Δημοσκοπήσεις και προγνωστικά πριν τις κάλπες

Τουρκία: Δημοσκοπήσεις και προγνωστικά πριν τις κάλπες

11:56 28/5/2018

23 ημέρες

Μια νέα εφαρμογή για καθημερινές ιστορίες πολιτιστικής κληρονομιάς

Μια νέα εφαρμογή για καθημερινές ιστορίες πολιτιστικής κληρονομιάς

11:41 28/5/2018

PLUGGY

Μνημόνιο: Τι θα συμβεί σε μισθούς και προσλήψεις

Μνημόνιο: Τι θα συμβεί σε μισθούς και προσλήψεις

10:45 28/5/2018

2019- 2022

Κλασικά Έπιπλα