Φεστιβάλ πίτας με "πρωταγωνίστρια" την ιστορία της μπουγάτσας

25/5/2018 02:25    pie festival
Με αφετηρία την Καππαδοκία, η μπουγάτσα που ξεκίνησε ως "φαγητό των φτωχών" έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή εδέσματα όχι μόνο για τους Θεσσαλονικείς, αλλά και για τους τουρίστες. Η "μπουγάτσα Θεσσαλονίκης" αποτελεί πλέον brand για την πόλη, το οποίο ενισχύεται με διάφορες δράσεις, όπως αναφέρει ο μπουγατσοποιός Φίλιππος Μπαντής.

Μία από αυτές είναι και το φεστιβάλ πίτας (pie festival) που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Thessaloniki Food Festival. 
Στο φεστιβάλ έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος όσοι θέλουν, αρκεί να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 28 Μαΐου στην ιστοσελίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και να φτιάξουν μια πίτα την οποία θα παραδώσουν σε μια από τις έξι δημοτικές κοινότητες, όπου θα γίνουν οι επιμέρους διαγωνισμοί. Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε ο κ.Μπαντής, που θα είναι ένας εκ των κριτών, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM".

"Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα φεστιβάλ το οποίο απευθύνεται σε όλους τους δημότες και όχι μόνο σε επαγγελματίες. Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε είναι η ιστορία και η παράδοση της πόλης", είπε ο κ.Μπαντής. 

Οι 6 νικητές, θα προκύψουν από την κριτική επιτροπή, που θα απαρτίζεται από τον, ή την πρόεδρο, της κάθε Κοινότητας και  επαγγελματίες (αρτοποιούς, ζαχαροπλάστες και άλλους) με εξειδίκευση στο φύλλο, τους οποίους θα επιλέξει η κάθε Δημοτική Κοινότητα.

Ο κ.Μπαντής, επεσήμανε, ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ιστορία πίσω από κάθε συνταγή. Εκείνο που θα συμβουλεύει στους συμμετέχοντες είναι "να κάνουν αυτό που νομίζουν καλύτερα. Μια πίτα που ξέρουν από τη γιαγιά τους, για παράδειγμα. Μια πίτα που κουβαλά τη δική της ιστορία". 

Η μπουγάτσα με τυρί δεν είναι τυρόπιτα

Η μπουγάτσα, όπως εξήγησε ο κ.Μπαντής, είναι το φύλλο. Το φύλλο που ανοίγουμε στον αέρα και φτιάχνεται με ιδιαίτερη τεχνική. Η τυρόπιτα είναι άλλο πράγμα, έχει εντελώς διαφορετικό φύλλο. "Η μπουγάτσα πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή της Καππαδοκίας, στην Καισάρεια και σε όλα εκείνα τα μέρη. Ήταν σκέτο φύλλο και αποτελούσε το "φαγητό των φτωχών", καθώς το έπαιρναν όλοι όσοι δούλευαν πολλές ώρες έξω από το σπίτι, διότι δεν χαλούσε και μπορούσαν να τρώνε συνεχώς", αναφέρει και συνεχίζει: "Αργότερα η μπουγάτσα πήγε στη Σμύρνη, την περίοδο της ακμής και του πλούτου και μπήκε στα σπίτια των ευκατάστατων, όπου άρχισαν να βάζουν και γέμιση. Τυρί και κρέμα, με κυρίαρχο το τυρί. Σέρβιραν επίσης και το σκέτο φύλλο με το απογευματινό τσάι".

Η μπουγάτσα έγινε γνωστή και στην Πόλη, όπως περιγράφει ο κ.Μπαντής, όπου μπήκε μέχρι και στα ανάκτορα. "Με τη Μικρασιατική καταστροφή, οι περισσότεροι πρόσφυγες και τεχνίτες πήγαν στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, φέρνοντας μαζί και την τεχνική τους". 

Η μπουγάτσα έγινε αγαπημένο έδεσμα όλων αλλά, πλέον, και των τουριστών, όπως αναφέρει ο κ.Μπαντής. "Οι τουρίστες δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις γεύσεις αλλά όταν δοκιμάζουν εκπλήσσονται ευχάριστα. Οι Ρώσοι, οι Βαλκάνιοι, οι Τούρκοι και όσοι έρχονται από Ισραήλ, ενθουσιάζονται με την μπουγάτσα με κιμά, την οποία συνδυάζουν με γιαούρτι. Οι τουρίστες που προέρχονται από δυτικές χώρες, από την άλλη, προτιμούν τις πιο γλυκιές γεύσεις", προσθέτει.  

Σημειώνεται, ότι στην τελική εκδήλωση, θα μιλήσουν για την πίτα οι τρεις chef ambassadors της πόλης, Δημήτρης Τασιούλας, Αντώνης Μουστάκης και Λάμπρος Ρώσσιος, η Πρόεδρος της Ένωσης Αρτοποιών, Έλσα Κουκουμέρια, ο pastry chef, Φίλιππος Μπαντής, ενώ την παρουσίαση θα κάνει η δημοσιογράφος γαστρονομίας, Ελένη Ψυχούλη. Όλοι οι προαναφερθέντες είναι αυτοί οι οποίοι θα αναδείξουν  την καλύτερη πίτα από τις έξι του ημιτελικού. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση, με τη χορωδία και την Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου Βαφοπουλείου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Νικόλ Καζαντζίδου


Επόμενο Προηγούμενο
 

Στέφανος Κασσελάκης: Θα αποκτήσει παιδί με τον σύντροφό του, Tyler, μέσω παρένθετης μητέρας (pic)

Στέφανος Κασσελάκης: Θα αποκτήσει παιδί με τον σύντροφό του, Tyler, μέσω παρένθετης μητέρας (pic)

19:42 23/9/2023

ο δημοσίευμα γνωστής γερμανικής εφημερίδας.

1 στους 10 το λύνει και κάνει δικό του το κινητό Samsung: O γρίφος της δεξαμενής απαιτεί IQ πάνω από 130. Το ‘χεις;

1 στους 10 το λύνει και κάνει δικό του το κινητό Samsung: O γρίφος της δεξαμενής απαιτεί IQ πάνω από 130. Το ‘χεις;

18:28 22/9/2023

1 στους 10 το λύνει

«Ο κύκλος των χαμένων πλαστικών» στην Ακτή Ντοβίλ

«Ο κύκλος των χαμένων πλαστικών» στην Ακτή Ντοβίλ

13:57 22/9/2023

24/09 - 8:30 πμ - 10:00 πμ

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

13:54 22/9/2023

Από πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου έως και Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου

Δωρεάν προληπτική εξέταση για τον καρκίνο του μαστού

Δωρεάν προληπτική εξέταση για τον καρκίνο του μαστού

13:52 22/9/2023

Στο πλευρό όλων των γυναικών στέκεται ο Δήμος Καλαμαριάς

Oι υπόλοιποι «έφαγαν πόρτα»: Οι μοναδικοί 8 παίκτες του Survivor που κάλεσε ο Γιώργος Αγγελόπουλος στον γάμο του

Oι υπόλοιποι «έφαγαν πόρτα»: Οι μοναδικοί 8 παίκτες του Survivor που κάλεσε ο Γιώργος Αγγελόπουλος στον γάμο του

13:49 22/9/2023

Επικός καβγάς και ουρλιαχτά στον αέρα: Παίκτρια του «My Style Rocks» επιτέθηκε στον Κουδουνάρη! (vid)

Επικός καβγάς και ουρλιαχτά στον αέρα: Παίκτρια του «My Style Rocks» επιτέθηκε στον Κουδουνάρη! (vid)

14:20 21/9/2023

H 35χρονη Χριστίνα Μπίτα άρχισε να στριγγλίζει στο πλατό μη μπορώντας να συγκρατήσει τα νεύρα της.

Ψάρια ολόφρεσκα και εκπληκτικό τηγάνι: Το ήσυχο μαγαζί που θα φας τα πιο νόστιμα πιάτα ψαρικών

Ψάρια ολόφρεσκα και εκπληκτικό τηγάνι: Το ήσυχο μαγαζί που θα φας τα πιο νόστιμα πιάτα ψαρικών

14:17 21/9/2023

Πεντανόστιμα ψαρικά-εξαιρετικές τιμές

«Έκανα πλαστική στο πρόσωπο λόγω σοβαρού καρκίνου»: Άλλος άνθρωπος σήμερα ο γόης των σειρών των ’00s Ασημάκης Αλεξίου (Pics)

«Έκανα πλαστική στο πρόσωπο λόγω σοβαρού καρκίνου»: Άλλος άνθρωπος σήμερα ο γόης των σειρών των ’00s Ασημάκης Αλεξίου (Pics)

19:20 20/9/2023

Το σοβαρό πρόβλημα υγείας

Πάρε τα μισά απ’ ό,τι συνήθως: Στην ταβέρνα με τις μερίδες- θηρία θα χορτάσεις απ’ το πρώτο πιάτο (Pics)

Πάρε τα μισά απ’ ό,τι συνήθως: Στην ταβέρνα με τις μερίδες- θηρία θα χορτάσεις απ’ το πρώτο πιάτο (Pics)

13:51 20/9/2023

Αν δεν ξέρεις τον Χριστόφορο, μη λες πως ξέρεις από ταβέρνες

Κλασικά Έπιπλα