Φεστιβάλ πίτας με "πρωταγωνίστρια" την ιστορία της μπουγάτσας

25/5/2018 02:25    pie festival
Με αφετηρία την Καππαδοκία, η μπουγάτσα που ξεκίνησε ως "φαγητό των φτωχών" έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή εδέσματα όχι μόνο για τους Θεσσαλονικείς, αλλά και για τους τουρίστες. Η "μπουγάτσα Θεσσαλονίκης" αποτελεί πλέον brand για την πόλη, το οποίο ενισχύεται με διάφορες δράσεις, όπως αναφέρει ο μπουγατσοποιός Φίλιππος Μπαντής.

Μία από αυτές είναι και το φεστιβάλ πίτας (pie festival) που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Thessaloniki Food Festival. 
Στο φεστιβάλ έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος όσοι θέλουν, αρκεί να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 28 Μαΐου στην ιστοσελίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και να φτιάξουν μια πίτα την οποία θα παραδώσουν σε μια από τις έξι δημοτικές κοινότητες, όπου θα γίνουν οι επιμέρους διαγωνισμοί. Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε ο κ.Μπαντής, που θα είναι ένας εκ των κριτών, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM".

"Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα φεστιβάλ το οποίο απευθύνεται σε όλους τους δημότες και όχι μόνο σε επαγγελματίες. Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε είναι η ιστορία και η παράδοση της πόλης", είπε ο κ.Μπαντής. 

Οι 6 νικητές, θα προκύψουν από την κριτική επιτροπή, που θα απαρτίζεται από τον, ή την πρόεδρο, της κάθε Κοινότητας και  επαγγελματίες (αρτοποιούς, ζαχαροπλάστες και άλλους) με εξειδίκευση στο φύλλο, τους οποίους θα επιλέξει η κάθε Δημοτική Κοινότητα.

Ο κ.Μπαντής, επεσήμανε, ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ιστορία πίσω από κάθε συνταγή. Εκείνο που θα συμβουλεύει στους συμμετέχοντες είναι "να κάνουν αυτό που νομίζουν καλύτερα. Μια πίτα που ξέρουν από τη γιαγιά τους, για παράδειγμα. Μια πίτα που κουβαλά τη δική της ιστορία". 

Η μπουγάτσα με τυρί δεν είναι τυρόπιτα

Η μπουγάτσα, όπως εξήγησε ο κ.Μπαντής, είναι το φύλλο. Το φύλλο που ανοίγουμε στον αέρα και φτιάχνεται με ιδιαίτερη τεχνική. Η τυρόπιτα είναι άλλο πράγμα, έχει εντελώς διαφορετικό φύλλο. "Η μπουγάτσα πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή της Καππαδοκίας, στην Καισάρεια και σε όλα εκείνα τα μέρη. Ήταν σκέτο φύλλο και αποτελούσε το "φαγητό των φτωχών", καθώς το έπαιρναν όλοι όσοι δούλευαν πολλές ώρες έξω από το σπίτι, διότι δεν χαλούσε και μπορούσαν να τρώνε συνεχώς", αναφέρει και συνεχίζει: "Αργότερα η μπουγάτσα πήγε στη Σμύρνη, την περίοδο της ακμής και του πλούτου και μπήκε στα σπίτια των ευκατάστατων, όπου άρχισαν να βάζουν και γέμιση. Τυρί και κρέμα, με κυρίαρχο το τυρί. Σέρβιραν επίσης και το σκέτο φύλλο με το απογευματινό τσάι".

Η μπουγάτσα έγινε γνωστή και στην Πόλη, όπως περιγράφει ο κ.Μπαντής, όπου μπήκε μέχρι και στα ανάκτορα. "Με τη Μικρασιατική καταστροφή, οι περισσότεροι πρόσφυγες και τεχνίτες πήγαν στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, φέρνοντας μαζί και την τεχνική τους". 

Η μπουγάτσα έγινε αγαπημένο έδεσμα όλων αλλά, πλέον, και των τουριστών, όπως αναφέρει ο κ.Μπαντής. "Οι τουρίστες δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις γεύσεις αλλά όταν δοκιμάζουν εκπλήσσονται ευχάριστα. Οι Ρώσοι, οι Βαλκάνιοι, οι Τούρκοι και όσοι έρχονται από Ισραήλ, ενθουσιάζονται με την μπουγάτσα με κιμά, την οποία συνδυάζουν με γιαούρτι. Οι τουρίστες που προέρχονται από δυτικές χώρες, από την άλλη, προτιμούν τις πιο γλυκιές γεύσεις", προσθέτει.  

Σημειώνεται, ότι στην τελική εκδήλωση, θα μιλήσουν για την πίτα οι τρεις chef ambassadors της πόλης, Δημήτρης Τασιούλας, Αντώνης Μουστάκης και Λάμπρος Ρώσσιος, η Πρόεδρος της Ένωσης Αρτοποιών, Έλσα Κουκουμέρια, ο pastry chef, Φίλιππος Μπαντής, ενώ την παρουσίαση θα κάνει η δημοσιογράφος γαστρονομίας, Ελένη Ψυχούλη. Όλοι οι προαναφερθέντες είναι αυτοί οι οποίοι θα αναδείξουν  την καλύτερη πίτα από τις έξι του ημιτελικού. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση, με τη χορωδία και την Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου Βαφοπουλείου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Νικόλ Καζαντζίδου


Επόμενο Προηγούμενο
 

Τρως όπως παλιά, ταξιδεύεις στο χρόνο: Το μαγαζί με τα γευστικά πιάτα που έχει μυρωδιές χωριού και ποιότητα σπιτιού

Τρως όπως παλιά, ταξιδεύεις στο χρόνο: Το μαγαζί με τα γευστικά πιάτα που έχει μυρωδιές χωριού και ποιότητα σπιτιού

15:38 12/7/2023

Γεύσεις μαμάς, μυρωδιές χωριού και ποιότητα σπιτιού, σε ένα μαγαζί που πρέπει να γνωρίσεις

Μετά τη μεγάλη απώλεια κιλών, με μαγιό: Σίσσυ Χρηστίδου, υποκλινόμαστε... (pics)

Μετά τη μεγάλη απώλεια κιλών, με μαγιό: Σίσσυ Χρηστίδου, υποκλινόμαστε... (pics)

15:36 12/7/2023

Δύο μήνες μετά τη συνέντευξη του Θοδωρή Μαραντίνη στον Γιώργο Λιάγκα

Η Τραγωδία του Σοφοκλή «Ηλέκτρα» στη Θεσσαλονίκη - Θέατρο Κήπου

Η Τραγωδία του Σοφοκλή «Ηλέκτρα» στη Θεσσαλονίκη - Θέατρο Κήπου

12:59 12/7/2023

Η ιστορία των Ατρειδών, μέσα από την ματιά της Ηλέκτρας, στο αριστούργημα του Σοφοκλή

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

12:54 12/7/2023

Από Πέμπτη 13 Ιουλίου έως και Τετάρτη 26 Ιουλίου

Σημεία προστασίας των πολιτών για τις μέρες του καύσωνα

Σημεία προστασίας των πολιτών για τις μέρες του καύσωνα

12:53 12/7/2023

Για επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες κάνει λόγο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Αλλαγές στη λειτουργία βρεφικού/παιδικού σταθμού και της Διεύθυνσης Πρόνοιας

Αλλαγές στη λειτουργία βρεφικού/παιδικού σταθμού και της Διεύθυνσης Πρόνοιας

12:52 12/7/2023

Ανακοινώνει ότι εξαιτίας μίας βλάβης που παρουσιάστηκε στην κεντρική μονάδα ψύξης του κτιρίου της

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:49 12/7/2023

Τετάρτη 12/7 και Πέμπτη 13/7

Φωτιά σε κλινική στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Φωτιά σε κλινική στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

17:24 11/7/2023

Απομακρύνθηκαν οι ασθενείς

«Τραγικός, την κορόιδεψε»: Ο παίκτης του First Dates που φέρθηκε άθλια στη 18χρονη συνοδό του (pics)

«Τραγικός, την κορόιδεψε»: Ο παίκτης του First Dates που φέρθηκε άθλια στη 18χρονη συνοδό του (pics)

15:27 11/7/2023

Σφοδρές οι αντιδράσεις στο Twitter.

Χαμηλές τιμές, τρομερά κρέατα: Η ταβέρνα με τις θεόρατες μερίδες θα γίνει σίγουρα το νέο σου στέκι (Pics)

Χαμηλές τιμές, τρομερά κρέατα: Η ταβέρνα με τις θεόρατες μερίδες θα γίνει σίγουρα το νέο σου στέκι (Pics)

14:28 11/7/2023

Η καλύτερη έξοδος για φαγητό είναι εκείνη που περιλαμβάνει κρέας.

Κλασικά Έπιπλα