Φεστιβάλ πίτας με "πρωταγωνίστρια" την ιστορία της μπουγάτσας

25/5/2018 02:25    pie festival
Με αφετηρία την Καππαδοκία, η μπουγάτσα που ξεκίνησε ως "φαγητό των φτωχών" έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή εδέσματα όχι μόνο για τους Θεσσαλονικείς, αλλά και για τους τουρίστες. Η "μπουγάτσα Θεσσαλονίκης" αποτελεί πλέον brand για την πόλη, το οποίο ενισχύεται με διάφορες δράσεις, όπως αναφέρει ο μπουγατσοποιός Φίλιππος Μπαντής.

Μία από αυτές είναι και το φεστιβάλ πίτας (pie festival) που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Thessaloniki Food Festival. 
Στο φεστιβάλ έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος όσοι θέλουν, αρκεί να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 28 Μαΐου στην ιστοσελίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και να φτιάξουν μια πίτα την οποία θα παραδώσουν σε μια από τις έξι δημοτικές κοινότητες, όπου θα γίνουν οι επιμέρους διαγωνισμοί. Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε ο κ.Μπαντής, που θα είναι ένας εκ των κριτών, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM".

"Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα φεστιβάλ το οποίο απευθύνεται σε όλους τους δημότες και όχι μόνο σε επαγγελματίες. Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε είναι η ιστορία και η παράδοση της πόλης", είπε ο κ.Μπαντής. 

Οι 6 νικητές, θα προκύψουν από την κριτική επιτροπή, που θα απαρτίζεται από τον, ή την πρόεδρο, της κάθε Κοινότητας και  επαγγελματίες (αρτοποιούς, ζαχαροπλάστες και άλλους) με εξειδίκευση στο φύλλο, τους οποίους θα επιλέξει η κάθε Δημοτική Κοινότητα.

Ο κ.Μπαντής, επεσήμανε, ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ιστορία πίσω από κάθε συνταγή. Εκείνο που θα συμβουλεύει στους συμμετέχοντες είναι "να κάνουν αυτό που νομίζουν καλύτερα. Μια πίτα που ξέρουν από τη γιαγιά τους, για παράδειγμα. Μια πίτα που κουβαλά τη δική της ιστορία". 

Η μπουγάτσα με τυρί δεν είναι τυρόπιτα

Η μπουγάτσα, όπως εξήγησε ο κ.Μπαντής, είναι το φύλλο. Το φύλλο που ανοίγουμε στον αέρα και φτιάχνεται με ιδιαίτερη τεχνική. Η τυρόπιτα είναι άλλο πράγμα, έχει εντελώς διαφορετικό φύλλο. "Η μπουγάτσα πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή της Καππαδοκίας, στην Καισάρεια και σε όλα εκείνα τα μέρη. Ήταν σκέτο φύλλο και αποτελούσε το "φαγητό των φτωχών", καθώς το έπαιρναν όλοι όσοι δούλευαν πολλές ώρες έξω από το σπίτι, διότι δεν χαλούσε και μπορούσαν να τρώνε συνεχώς", αναφέρει και συνεχίζει: "Αργότερα η μπουγάτσα πήγε στη Σμύρνη, την περίοδο της ακμής και του πλούτου και μπήκε στα σπίτια των ευκατάστατων, όπου άρχισαν να βάζουν και γέμιση. Τυρί και κρέμα, με κυρίαρχο το τυρί. Σέρβιραν επίσης και το σκέτο φύλλο με το απογευματινό τσάι".

Η μπουγάτσα έγινε γνωστή και στην Πόλη, όπως περιγράφει ο κ.Μπαντής, όπου μπήκε μέχρι και στα ανάκτορα. "Με τη Μικρασιατική καταστροφή, οι περισσότεροι πρόσφυγες και τεχνίτες πήγαν στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, φέρνοντας μαζί και την τεχνική τους". 

Η μπουγάτσα έγινε αγαπημένο έδεσμα όλων αλλά, πλέον, και των τουριστών, όπως αναφέρει ο κ.Μπαντής. "Οι τουρίστες δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις γεύσεις αλλά όταν δοκιμάζουν εκπλήσσονται ευχάριστα. Οι Ρώσοι, οι Βαλκάνιοι, οι Τούρκοι και όσοι έρχονται από Ισραήλ, ενθουσιάζονται με την μπουγάτσα με κιμά, την οποία συνδυάζουν με γιαούρτι. Οι τουρίστες που προέρχονται από δυτικές χώρες, από την άλλη, προτιμούν τις πιο γλυκιές γεύσεις", προσθέτει.  

Σημειώνεται, ότι στην τελική εκδήλωση, θα μιλήσουν για την πίτα οι τρεις chef ambassadors της πόλης, Δημήτρης Τασιούλας, Αντώνης Μουστάκης και Λάμπρος Ρώσσιος, η Πρόεδρος της Ένωσης Αρτοποιών, Έλσα Κουκουμέρια, ο pastry chef, Φίλιππος Μπαντής, ενώ την παρουσίαση θα κάνει η δημοσιογράφος γαστρονομίας, Ελένη Ψυχούλη. Όλοι οι προαναφερθέντες είναι αυτοί οι οποίοι θα αναδείξουν  την καλύτερη πίτα από τις έξι του ημιτελικού. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση, με τη χορωδία και την Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου Βαφοπουλείου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Νικόλ Καζαντζίδου


Επόμενο Προηγούμενο
 

Ξανά φθινόπωρο: Πότε θα χτυπήσει το ψυχρό μέτωπο με βροχές και καταιγίδες

Ξανά φθινόπωρο: Πότε θα χτυπήσει το ψυχρό μέτωπο με βροχές και καταιγίδες

12:47 23/6/2023

«Μαύρα» μαντάτα για τον καιρό

16η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία

16η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία

12:05 23/6/2023

Γυμνή ποδηλατοδρομία με ζωγραφική στο σώμα και μουσικές εκδηλώσεις

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

11:51 23/6/2023

Παρασκευή 23/6, Σάββατο 24/6 και Κυριακή 25/6

Γεύση, ποιότητα και ποσότητα: Η ταβέρνα με το πεντανόστιμο φαγητό και την υπέροχη αυλή είναι ιδανική για το καλοκαίρι (Pics)

Γεύση, ποιότητα και ποσότητα: Η ταβέρνα με το πεντανόστιμο φαγητό και την υπέροχη αυλή είναι ιδανική για το καλοκαίρι (Pics)

19:43 22/6/2023

Κάθε επίσκεψη και μια αξέχαστη εμπειρία

Μέχρι 1 λάθος, μπράβο: Θα κάνεις πάνω από 8/10 στο απλό κουίζ γεωγραφίας που κερδίζεις την Kydos LED;

Μέχρι 1 λάθος, μπράβο: Θα κάνεις πάνω από 8/10 στο απλό κουίζ γεωγραφίας που κερδίζεις την Kydos LED;

19:42 22/6/2023

Μέχρι 1 λάθος

«Η εξέλιξη ήταν άμεση και ολέθρια»: Πολύ άσχημα νέα για το υποβρύχιο στο ναυάγιο του Τιτανικού

«Η εξέλιξη ήταν άμεση και ολέθρια»: Πολύ άσχημα νέα για το υποβρύχιο στο ναυάγιο του Τιτανικού

17:27 22/6/2023

Εξακολουθεί να αγνοείται το υποβρύχιο με πέντε τουρίστες

«Βγάζει 100 χιλιάρικα το μήνα»: Ποια είναι η influencer που έφαγε πρόστιμο 270.000€

«Βγάζει 100 χιλιάρικα το μήνα»: Ποια είναι η influencer που έφαγε πρόστιμο 270.000€

17:25 22/6/2023

Πώς πιάστηκε στα δίχτυα της ΑΑΔΕ.

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

17:11 22/6/2023

Σημερα εως και Τεταρτη 28 Ιουνιου

Καλαμαριά: Επτά προσαγωγές για την επίθεση σε δημοσιογράφο

Καλαμαριά: Επτά προσαγωγές για την επίθεση σε δημοσιογράφο

12:14 22/6/2023

Σε επτά προσαγωγές για την επίθεση σε βάρος του υπεύθυνου επικοινωνίας του Απόλλωνα Πόντου

Από μικρές ελληνικές φάρμες: Το μαγαζί με το διάσημο σουβλάκι μαύρου χοίρου που γίνεται ανάρπαστο καθημερινά (Pics)

Από μικρές ελληνικές φάρμες: Το μαγαζί με το διάσημο σουβλάκι μαύρου χοίρου που γίνεται ανάρπαστο καθημερινά (Pics)

18:31 21/6/2023

Είναι αμαρτία να υπάρχει στην πόλη σου και να μην το έχεις επισκεφτεί

Κλασικά Έπιπλα