Φεστιβάλ πίτας με "πρωταγωνίστρια" την ιστορία της μπουγάτσας

25/5/2018 02:25    pie festival
Με αφετηρία την Καππαδοκία, η μπουγάτσα που ξεκίνησε ως "φαγητό των φτωχών" έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή εδέσματα όχι μόνο για τους Θεσσαλονικείς, αλλά και για τους τουρίστες. Η "μπουγάτσα Θεσσαλονίκης" αποτελεί πλέον brand για την πόλη, το οποίο ενισχύεται με διάφορες δράσεις, όπως αναφέρει ο μπουγατσοποιός Φίλιππος Μπαντής.

Μία από αυτές είναι και το φεστιβάλ πίτας (pie festival) που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Thessaloniki Food Festival. 
Στο φεστιβάλ έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος όσοι θέλουν, αρκεί να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 28 Μαΐου στην ιστοσελίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και να φτιάξουν μια πίτα την οποία θα παραδώσουν σε μια από τις έξι δημοτικές κοινότητες, όπου θα γίνουν οι επιμέρους διαγωνισμοί. Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε ο κ.Μπαντής, που θα είναι ένας εκ των κριτών, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM".

"Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα φεστιβάλ το οποίο απευθύνεται σε όλους τους δημότες και όχι μόνο σε επαγγελματίες. Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε είναι η ιστορία και η παράδοση της πόλης", είπε ο κ.Μπαντής. 

Οι 6 νικητές, θα προκύψουν από την κριτική επιτροπή, που θα απαρτίζεται από τον, ή την πρόεδρο, της κάθε Κοινότητας και  επαγγελματίες (αρτοποιούς, ζαχαροπλάστες και άλλους) με εξειδίκευση στο φύλλο, τους οποίους θα επιλέξει η κάθε Δημοτική Κοινότητα.

Ο κ.Μπαντής, επεσήμανε, ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ιστορία πίσω από κάθε συνταγή. Εκείνο που θα συμβουλεύει στους συμμετέχοντες είναι "να κάνουν αυτό που νομίζουν καλύτερα. Μια πίτα που ξέρουν από τη γιαγιά τους, για παράδειγμα. Μια πίτα που κουβαλά τη δική της ιστορία". 

Η μπουγάτσα με τυρί δεν είναι τυρόπιτα

Η μπουγάτσα, όπως εξήγησε ο κ.Μπαντής, είναι το φύλλο. Το φύλλο που ανοίγουμε στον αέρα και φτιάχνεται με ιδιαίτερη τεχνική. Η τυρόπιτα είναι άλλο πράγμα, έχει εντελώς διαφορετικό φύλλο. "Η μπουγάτσα πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή της Καππαδοκίας, στην Καισάρεια και σε όλα εκείνα τα μέρη. Ήταν σκέτο φύλλο και αποτελούσε το "φαγητό των φτωχών", καθώς το έπαιρναν όλοι όσοι δούλευαν πολλές ώρες έξω από το σπίτι, διότι δεν χαλούσε και μπορούσαν να τρώνε συνεχώς", αναφέρει και συνεχίζει: "Αργότερα η μπουγάτσα πήγε στη Σμύρνη, την περίοδο της ακμής και του πλούτου και μπήκε στα σπίτια των ευκατάστατων, όπου άρχισαν να βάζουν και γέμιση. Τυρί και κρέμα, με κυρίαρχο το τυρί. Σέρβιραν επίσης και το σκέτο φύλλο με το απογευματινό τσάι".

Η μπουγάτσα έγινε γνωστή και στην Πόλη, όπως περιγράφει ο κ.Μπαντής, όπου μπήκε μέχρι και στα ανάκτορα. "Με τη Μικρασιατική καταστροφή, οι περισσότεροι πρόσφυγες και τεχνίτες πήγαν στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, φέρνοντας μαζί και την τεχνική τους". 

Η μπουγάτσα έγινε αγαπημένο έδεσμα όλων αλλά, πλέον, και των τουριστών, όπως αναφέρει ο κ.Μπαντής. "Οι τουρίστες δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις γεύσεις αλλά όταν δοκιμάζουν εκπλήσσονται ευχάριστα. Οι Ρώσοι, οι Βαλκάνιοι, οι Τούρκοι και όσοι έρχονται από Ισραήλ, ενθουσιάζονται με την μπουγάτσα με κιμά, την οποία συνδυάζουν με γιαούρτι. Οι τουρίστες που προέρχονται από δυτικές χώρες, από την άλλη, προτιμούν τις πιο γλυκιές γεύσεις", προσθέτει.  

Σημειώνεται, ότι στην τελική εκδήλωση, θα μιλήσουν για την πίτα οι τρεις chef ambassadors της πόλης, Δημήτρης Τασιούλας, Αντώνης Μουστάκης και Λάμπρος Ρώσσιος, η Πρόεδρος της Ένωσης Αρτοποιών, Έλσα Κουκουμέρια, ο pastry chef, Φίλιππος Μπαντής, ενώ την παρουσίαση θα κάνει η δημοσιογράφος γαστρονομίας, Ελένη Ψυχούλη. Όλοι οι προαναφερθέντες είναι αυτοί οι οποίοι θα αναδείξουν  την καλύτερη πίτα από τις έξι του ημιτελικού. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση, με τη χορωδία και την Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου Βαφοπουλείου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Νικόλ Καζαντζίδου


Επόμενο Προηγούμενο
 

Χώρισε τον Τομ Μπρέιντι και… ξεσάλωσε: Η Ζιζέλ με μαγιό-πρόκληση «ξέκανε» πολύ κόσμο (pics)

Χώρισε τον Τομ Μπρέιντι και… ξεσάλωσε: Η Ζιζέλ με μαγιό-πρόκληση «ξέκανε» πολύ κόσμο (pics)

19:28 30/1/2023

Η Σακίρα νούμερο 2.

Δήμος Καλαμαριάς: Πού θα διενεργούνται rapid test

Δήμος Καλαμαριάς: Πού θα διενεργούνται rapid test

14:08 30/1/2023

Δωρεάν δειγματοληπτικούς ελέγχους ταχείας ανίχνευσης covid-19

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

14:06 30/1/2023

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Δευτέρα 30 Ιανουαρίου και Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Στις 3 κορυφαίες του: Δες απόψε στο Netflix την ταινία με τον Τομ Κρουζ που είναι καλύτερος κι απ’ το Top Gun (Vid)

Στις 3 κορυφαίες του: Δες απόψε στο Netflix την ταινία με τον Τομ Κρουζ που είναι καλύτερος κι απ’ το Top Gun (Vid)

13:02 30/1/2023

Εμείς τη βάζουμε σίγουρα τρίτη, πιθανότατα και πρώτη

Quizy Live: Απάντα 10 απλές ερωτήσεις και κέρδισε με τις γνώσεις σου ένα απίθανο Drone

Quizy Live: Απάντα 10 απλές ερωτήσεις και κέρδισε με τις γνώσεις σου ένα απίθανο Drone

13:01 30/1/2023

Απάντα 10 απλές ερωτήσεις

Υψηλή ποιότητα ζωής, θάλασσα, καλό φαγητό: Η ελληνική πόλη που είναι no1 στην Ευρώπη για επένδυση σε ακίνητο

Υψηλή ποιότητα ζωής, θάλασσα, καλό φαγητό: Η ελληνική πόλη που είναι no1 στην Ευρώπη για επένδυση σε ακίνητο

11:21 30/1/2023

Δύσκολοι καιροί για… ενοικιαστές…

 4 απλές ερωτήσεις, 3 δύσκολες: Θα κάνεις το 10/10 στο κουίζ γεωγραφίας που μόνο το genius 1% τα καταφέρνει;

4 απλές ερωτήσεις, 3 δύσκολες: Θα κάνεις το 10/10 στο κουίζ γεωγραφίας που μόνο το genius 1% τα καταφέρνει;

22:01 29/1/2023

Έχεις τις γνώσεις;

Τον δίκασε: Η πρώτη αντίδραση της Σακιρα μετά τη φωτό του Πικε με την Κλάρα πόνεσε πολύ

Τον δίκασε: Η πρώτη αντίδραση της Σακιρα μετά τη φωτό του Πικε με την Κλάρα πόνεσε πολύ

17:04 29/1/2023

Συνέχισε στο χορευτικό.... βιολί της η Κολομβιανή.

Τεστ ευφυΐας: Αν κάνεις πάνω από 8/10 σε αυτό το κουίζ τότε έχεις IQ 130! Θα τα καταφέρεις;

Τεστ ευφυΐας: Αν κάνεις πάνω από 8/10 σε αυτό το κουίζ τότε έχεις IQ 130! Θα τα καταφέρεις;

14:35 29/1/2023

Λίγοι τα καταφέρνουν.

Ένα λάθος που κάνουμε πολλοί: Τόσες φορές την εβδομάδα είναι υγιές για τα μαλλιά μας να λουζόμαστε

Ένα λάθος που κάνουμε πολλοί: Τόσες φορές την εβδομάδα είναι υγιές για τα μαλλιά μας να λουζόμαστε

23:54 28/1/2023

Ένα πρόβλημα που μας απασχολεί χειμώνα - καλοκαίρι.

Κλασικά Έπιπλα