Φεστιβάλ πίτας με "πρωταγωνίστρια" την ιστορία της μπουγάτσας

25/5/2018 02:25    pie festival
Με αφετηρία την Καππαδοκία, η μπουγάτσα που ξεκίνησε ως "φαγητό των φτωχών" έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή εδέσματα όχι μόνο για τους Θεσσαλονικείς, αλλά και για τους τουρίστες. Η "μπουγάτσα Θεσσαλονίκης" αποτελεί πλέον brand για την πόλη, το οποίο ενισχύεται με διάφορες δράσεις, όπως αναφέρει ο μπουγατσοποιός Φίλιππος Μπαντής.

Μία από αυτές είναι και το φεστιβάλ πίτας (pie festival) που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Thessaloniki Food Festival. 
Στο φεστιβάλ έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος όσοι θέλουν, αρκεί να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 28 Μαΐου στην ιστοσελίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και να φτιάξουν μια πίτα την οποία θα παραδώσουν σε μια από τις έξι δημοτικές κοινότητες, όπου θα γίνουν οι επιμέρους διαγωνισμοί. Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε ο κ.Μπαντής, που θα είναι ένας εκ των κριτών, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM".

"Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα φεστιβάλ το οποίο απευθύνεται σε όλους τους δημότες και όχι μόνο σε επαγγελματίες. Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε είναι η ιστορία και η παράδοση της πόλης", είπε ο κ.Μπαντής. 

Οι 6 νικητές, θα προκύψουν από την κριτική επιτροπή, που θα απαρτίζεται από τον, ή την πρόεδρο, της κάθε Κοινότητας και  επαγγελματίες (αρτοποιούς, ζαχαροπλάστες και άλλους) με εξειδίκευση στο φύλλο, τους οποίους θα επιλέξει η κάθε Δημοτική Κοινότητα.

Ο κ.Μπαντής, επεσήμανε, ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ιστορία πίσω από κάθε συνταγή. Εκείνο που θα συμβουλεύει στους συμμετέχοντες είναι "να κάνουν αυτό που νομίζουν καλύτερα. Μια πίτα που ξέρουν από τη γιαγιά τους, για παράδειγμα. Μια πίτα που κουβαλά τη δική της ιστορία". 

Η μπουγάτσα με τυρί δεν είναι τυρόπιτα

Η μπουγάτσα, όπως εξήγησε ο κ.Μπαντής, είναι το φύλλο. Το φύλλο που ανοίγουμε στον αέρα και φτιάχνεται με ιδιαίτερη τεχνική. Η τυρόπιτα είναι άλλο πράγμα, έχει εντελώς διαφορετικό φύλλο. "Η μπουγάτσα πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή της Καππαδοκίας, στην Καισάρεια και σε όλα εκείνα τα μέρη. Ήταν σκέτο φύλλο και αποτελούσε το "φαγητό των φτωχών", καθώς το έπαιρναν όλοι όσοι δούλευαν πολλές ώρες έξω από το σπίτι, διότι δεν χαλούσε και μπορούσαν να τρώνε συνεχώς", αναφέρει και συνεχίζει: "Αργότερα η μπουγάτσα πήγε στη Σμύρνη, την περίοδο της ακμής και του πλούτου και μπήκε στα σπίτια των ευκατάστατων, όπου άρχισαν να βάζουν και γέμιση. Τυρί και κρέμα, με κυρίαρχο το τυρί. Σέρβιραν επίσης και το σκέτο φύλλο με το απογευματινό τσάι".

Η μπουγάτσα έγινε γνωστή και στην Πόλη, όπως περιγράφει ο κ.Μπαντής, όπου μπήκε μέχρι και στα ανάκτορα. "Με τη Μικρασιατική καταστροφή, οι περισσότεροι πρόσφυγες και τεχνίτες πήγαν στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, φέρνοντας μαζί και την τεχνική τους". 

Η μπουγάτσα έγινε αγαπημένο έδεσμα όλων αλλά, πλέον, και των τουριστών, όπως αναφέρει ο κ.Μπαντής. "Οι τουρίστες δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις γεύσεις αλλά όταν δοκιμάζουν εκπλήσσονται ευχάριστα. Οι Ρώσοι, οι Βαλκάνιοι, οι Τούρκοι και όσοι έρχονται από Ισραήλ, ενθουσιάζονται με την μπουγάτσα με κιμά, την οποία συνδυάζουν με γιαούρτι. Οι τουρίστες που προέρχονται από δυτικές χώρες, από την άλλη, προτιμούν τις πιο γλυκιές γεύσεις", προσθέτει.  

Σημειώνεται, ότι στην τελική εκδήλωση, θα μιλήσουν για την πίτα οι τρεις chef ambassadors της πόλης, Δημήτρης Τασιούλας, Αντώνης Μουστάκης και Λάμπρος Ρώσσιος, η Πρόεδρος της Ένωσης Αρτοποιών, Έλσα Κουκουμέρια, ο pastry chef, Φίλιππος Μπαντής, ενώ την παρουσίαση θα κάνει η δημοσιογράφος γαστρονομίας, Ελένη Ψυχούλη. Όλοι οι προαναφερθέντες είναι αυτοί οι οποίοι θα αναδείξουν  την καλύτερη πίτα από τις έξι του ημιτελικού. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση, με τη χορωδία και την Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου Βαφοπουλείου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Νικόλ Καζαντζίδου


Επόμενο Προηγούμενο
 

Γεύση-όνειρο, μεγάλα πιάτα: Στην ταβέρνα που κάθε μέρα θυμίζει Κυριακή στο χωριό δεν θα ξέρεις τι να πρωτοφάς (Pics)

Γεύση-όνειρο, μεγάλα πιάτα: Στην ταβέρνα που κάθε μέρα θυμίζει Κυριακή στο χωριό δεν θα ξέρεις τι να πρωτοφάς (Pics)

19:27 22/7/2023

Γεύσεις από όλη την Ελλάδα, με ένα τηλεφώνημα στην πόρτα σου

«Με κατέστρεψες, τι ήταν αυτά;»: Το βίντεο του Ευτύχη Μπλέτσα για την μίμηση Μητσικώστα που έγινε viral (Vid)

«Με κατέστρεψες, τι ήταν αυτά;»: Το βίντεο του Ευτύχη Μπλέτσα για την μίμηση Μητσικώστα που έγινε viral (Vid)

19:14 22/7/2023

Μπλέτσας - Δούσης ήταν 2 από τις κορυφαίες μιμήσεις του Γιώργου Μητσικώστα.

Εντυπωσιακή αλλαγή για τον Ηρακλή Τσουζίνοβ – Η νέα εικόνα του νικητή του GNTM 2 χρόνια μετά (Pic)

Εντυπωσιακή αλλαγή για τον Ηρακλή Τσουζίνοβ – Η νέα εικόνα του νικητή του GNTM 2 χρόνια μετά (Pic)

19:30 21/7/2023

Περιζήτητος πια στις μεγάλες πασαρέλες.

135 άνθρωποι: Έχετε καταλάβει γιατί έχουμε τόσους πολλούς πνιγμούς στις ελληνικές θάλασσες φέτος

135 άνθρωποι: Έχετε καταλάβει γιατί έχουμε τόσους πολλούς πνιγμούς στις ελληνικές θάλασσες φέτος

19:24 21/7/2023

Φαίνεται πως στις παραλίες συντελούνται εγκλήματα...

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

14:57 21/7/2023

Παρασκευή 21/7, Σάββατο 22/7 και Κυριακή 23/7

Μάχη για τη ζωή της δίνει η Τζίνα Ντρούλις…

Μάχη για τη ζωή της δίνει η Τζίνα Ντρούλις…

19:11 20/7/2023

Για θαύμα μίλησε ο παρουσιαστής αδερφός της.

Αύξηση 25% στα κοινόχρηστα: Οι 3 αλλαγές που στραγγαλίζουν το Airbnb στην Ελλάδα

Αύξηση 25% στα κοινόχρηστα: Οι 3 αλλαγές που στραγγαλίζουν το Airbnb στην Ελλάδα

19:10 20/7/2023

Έρχονται αλλαγές

Όταν κάνεις μπάνιο: Τι δείχνει για την υγεία σου αν τα δάχτυλά σου μουλιάζουν γρήγορα στο νερό

Όταν κάνεις μπάνιο: Τι δείχνει για την υγεία σου αν τα δάχτυλά σου μουλιάζουν γρήγορα στο νερό

20:10 19/7/2023

Γιατί... γεμίζουν ρυτίδες;

Τεστ ευφυΐας: Αν κάνεις πάνω από 8/10, τότε ανήκεις στο 5% με IQ 130

Τεστ ευφυΐας: Αν κάνεις πάνω από 8/10, τότε ανήκεις στο 5% με IQ 130

20:09 19/7/2023

Τεστ ευφυΐας

Αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας του Πολυδύναμου

Αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας του Πολυδύναμου

17:12 19/7/2023

Στους παιδικούς σταθμούς που στεγάζονται στο κτίριο

Κλασικά Έπιπλα