Φεστιβάλ πίτας με "πρωταγωνίστρια" την ιστορία της μπουγάτσας

25/5/2018 02:25    pie festival
Με αφετηρία την Καππαδοκία, η μπουγάτσα που ξεκίνησε ως "φαγητό των φτωχών" έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή εδέσματα όχι μόνο για τους Θεσσαλονικείς, αλλά και για τους τουρίστες. Η "μπουγάτσα Θεσσαλονίκης" αποτελεί πλέον brand για την πόλη, το οποίο ενισχύεται με διάφορες δράσεις, όπως αναφέρει ο μπουγατσοποιός Φίλιππος Μπαντής.

Μία από αυτές είναι και το φεστιβάλ πίτας (pie festival) που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Thessaloniki Food Festival. 
Στο φεστιβάλ έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος όσοι θέλουν, αρκεί να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 28 Μαΐου στην ιστοσελίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και να φτιάξουν μια πίτα την οποία θα παραδώσουν σε μια από τις έξι δημοτικές κοινότητες, όπου θα γίνουν οι επιμέρους διαγωνισμοί. Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε ο κ.Μπαντής, που θα είναι ένας εκ των κριτών, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM".

"Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα φεστιβάλ το οποίο απευθύνεται σε όλους τους δημότες και όχι μόνο σε επαγγελματίες. Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε είναι η ιστορία και η παράδοση της πόλης", είπε ο κ.Μπαντής. 

Οι 6 νικητές, θα προκύψουν από την κριτική επιτροπή, που θα απαρτίζεται από τον, ή την πρόεδρο, της κάθε Κοινότητας και  επαγγελματίες (αρτοποιούς, ζαχαροπλάστες και άλλους) με εξειδίκευση στο φύλλο, τους οποίους θα επιλέξει η κάθε Δημοτική Κοινότητα.

Ο κ.Μπαντής, επεσήμανε, ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ιστορία πίσω από κάθε συνταγή. Εκείνο που θα συμβουλεύει στους συμμετέχοντες είναι "να κάνουν αυτό που νομίζουν καλύτερα. Μια πίτα που ξέρουν από τη γιαγιά τους, για παράδειγμα. Μια πίτα που κουβαλά τη δική της ιστορία". 

Η μπουγάτσα με τυρί δεν είναι τυρόπιτα

Η μπουγάτσα, όπως εξήγησε ο κ.Μπαντής, είναι το φύλλο. Το φύλλο που ανοίγουμε στον αέρα και φτιάχνεται με ιδιαίτερη τεχνική. Η τυρόπιτα είναι άλλο πράγμα, έχει εντελώς διαφορετικό φύλλο. "Η μπουγάτσα πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή της Καππαδοκίας, στην Καισάρεια και σε όλα εκείνα τα μέρη. Ήταν σκέτο φύλλο και αποτελούσε το "φαγητό των φτωχών", καθώς το έπαιρναν όλοι όσοι δούλευαν πολλές ώρες έξω από το σπίτι, διότι δεν χαλούσε και μπορούσαν να τρώνε συνεχώς", αναφέρει και συνεχίζει: "Αργότερα η μπουγάτσα πήγε στη Σμύρνη, την περίοδο της ακμής και του πλούτου και μπήκε στα σπίτια των ευκατάστατων, όπου άρχισαν να βάζουν και γέμιση. Τυρί και κρέμα, με κυρίαρχο το τυρί. Σέρβιραν επίσης και το σκέτο φύλλο με το απογευματινό τσάι".

Η μπουγάτσα έγινε γνωστή και στην Πόλη, όπως περιγράφει ο κ.Μπαντής, όπου μπήκε μέχρι και στα ανάκτορα. "Με τη Μικρασιατική καταστροφή, οι περισσότεροι πρόσφυγες και τεχνίτες πήγαν στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, φέρνοντας μαζί και την τεχνική τους". 

Η μπουγάτσα έγινε αγαπημένο έδεσμα όλων αλλά, πλέον, και των τουριστών, όπως αναφέρει ο κ.Μπαντής. "Οι τουρίστες δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις γεύσεις αλλά όταν δοκιμάζουν εκπλήσσονται ευχάριστα. Οι Ρώσοι, οι Βαλκάνιοι, οι Τούρκοι και όσοι έρχονται από Ισραήλ, ενθουσιάζονται με την μπουγάτσα με κιμά, την οποία συνδυάζουν με γιαούρτι. Οι τουρίστες που προέρχονται από δυτικές χώρες, από την άλλη, προτιμούν τις πιο γλυκιές γεύσεις", προσθέτει.  

Σημειώνεται, ότι στην τελική εκδήλωση, θα μιλήσουν για την πίτα οι τρεις chef ambassadors της πόλης, Δημήτρης Τασιούλας, Αντώνης Μουστάκης και Λάμπρος Ρώσσιος, η Πρόεδρος της Ένωσης Αρτοποιών, Έλσα Κουκουμέρια, ο pastry chef, Φίλιππος Μπαντής, ενώ την παρουσίαση θα κάνει η δημοσιογράφος γαστρονομίας, Ελένη Ψυχούλη. Όλοι οι προαναφερθέντες είναι αυτοί οι οποίοι θα αναδείξουν  την καλύτερη πίτα από τις έξι του ημιτελικού. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση, με τη χορωδία και την Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου Βαφοπουλείου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Νικόλ Καζαντζίδου


Επόμενο Προηγούμενο
 

Τεστ ευφυΐας: 9/10 Έλληνες δεν έχουν τόσο υψηλό IQ για να απαντήσουν αυτές τις 10 ερωτήσεις! Εσύ;

Τεστ ευφυΐας: 9/10 Έλληνες δεν έχουν τόσο υψηλό IQ για να απαντήσουν αυτές τις 10 ερωτήσεις! Εσύ;

17:40 26/11/2022

Παρατηρητικότητα, γνώση, λογική και θα τα καταφέρεις.

Quizy ορθογραφίας: Κάνε πιο γρήγορα απ’ όλους το 10/10 και κέρδισε μια Μηχανή Espresso Delonghi

Quizy ορθογραφίας: Κάνε πιο γρήγορα απ’ όλους το 10/10 και κέρδισε μια Μηχανή Espresso Delonghi

12:54 26/11/2022

Κάνε γρήγορα

Λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξή της: Το πείραμα 2 σπουδαίων αρχιτεκτόνων που έφτιαξαν την πιο «παράξενα όμορφη πόλη της Ελλάδας» (Pics)

Λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξή της: Το πείραμα 2 σπουδαίων αρχιτεκτόνων που έφτιαξαν την πιο «παράξενα όμορφη πόλη της Ελλάδας» (Pics)

11:53 26/11/2022

Ένα μοναδικό στο είδος του μέρος

Τα ελληνικά Levi’s με το «Gr» κουμπί: Πώς χάθηκε η εταιρία που έφτιαχνε το διασημότερο παντελόνι στον κόσμο

Τα ελληνικά Levi’s με το «Gr» κουμπί: Πώς χάθηκε η εταιρία που έφτιαχνε το διασημότερο παντελόνι στον κόσμο

21:56 25/11/2022

Quizy «Παρά 5»: Κάνε το 10/10 πιο γρήγορα απ’ όλους και κέρδισε μια τηλεόραση F&U LED 40″ Full HD

Quizy «Παρά 5»: Κάνε το 10/10 πιο γρήγορα απ’ όλους και κέρδισε μια τηλεόραση F&U LED 40″ Full HD

19:17 25/11/2022

Έχεις 5 μόνο προσπάθειες για να τα καταφέρεις

Quizy γεωγραφίας: Βρες την πρωτεύουσα 10 χωρών πιο γρήγορα απ’ όλους και κέρδισε 1 Samsung Galaxy A13N

Quizy γεωγραφίας: Βρες την πρωτεύουσα 10 χωρών πιο γρήγορα απ’ όλους και κέρδισε 1 Samsung Galaxy A13N

14:59 25/11/2022

Quizy γεωγραφίας

H Σελήνη στον Τοξότη έφτασε και φέρνει έρωτα κι ευκαιρίες | Τα 3 υπερτυχερά ζώδια

H Σελήνη στον Τοξότη έφτασε και φέρνει έρωτα κι ευκαιρίες | Τα 3 υπερτυχερά ζώδια

14:58 25/11/2022

Κάποιοι θα ευνοηθούν πάρα πολύ.

Quizy «Δυο Ξένων»: Απάντησε πιο γρήγορα απ’ όλους 10 απλές ερωτήσεις και κέρδισε 1 σκούπα- ρομπότ Rowenta

Quizy «Δυο Ξένων»: Απάντησε πιο γρήγορα απ’ όλους 10 απλές ερωτήσεις και κέρδισε 1 σκούπα- ρομπότ Rowenta

14:53 25/11/2022

Quizy «Δυο Ξένων»

Η αγάπη για την παράδοση ενώνει τους πολιτιστικούς συλλόγους της Καλαμαριάς

Η αγάπη για την παράδοση ενώνει τους πολιτιστικούς συλλόγους της Καλαμαριάς

13:10 25/11/2022

Μια ξεχωριστή συνεργασία θα λάβει χώρα το Σάββατο 26 Νοεμβρίου και ώρα 20:00

Βιωματικό εργαστήριο: Η προσαρμογή των μαθητών από τη μία σχολική βαθμίδα στην επόμενη

Βιωματικό εργαστήριο: Η προσαρμογή των μαθητών από τη μία σχολική βαθμίδα στην επόμενη

13:09 25/11/2022

Το βιωματικό εργαστήριο με τίτλο: «Η προσαρμογή των μαθητών από τη μία σχολική βαθμίδα στην επόμενη»

Κλασικά Έπιπλα