Θεσσαλονίκη - Περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό από του 1978!

12/6/2018 10:45    το 78' δεν ήταν αυτό που φοβάται η πόλη

«Ο σεισμός του 1978 δεν ήταν ο μεγάλος σεισμός που φοβόταν η πόλη. Στο μέλλον θα γίνει μεγαλύτερος. Πρέπει να τον περιμένουμε. Δεν ξέρουμε πότε θα γίνει και τι ένταση θα έχει. Όμως οι ενδείξεις που έχουμε από την σεισμική δραστηριότητα της πόλης μας από τον 5ο αιώνα μέχρι και σήμερα δείχνουν πως ο σεισμός του 1978 δεν είναι ο πιο μεγάλος σεισμός της Θεσσαλονίκης».

Τα παραπάνω δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο καθηγητής ΑΠΘ κ. Κυριαζής Πιτιλάκης συμφωνα με το typosthes, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή τη διεξαγωγή του 16ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Σεισμικής Μηχανικής που θα γίνει από 18 έως 21 Ιουνίου 2018 στην πόλη μας.

«Ο σεισμός του ‘78 δεν ήταν ο πιο ισχυρός. Υπάρχουν ενδείξεις πως θα πρέπει να περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό. Απλά είναι ένα πολύπλοκο θέμα και πρέπει να είμαστε φειδωλοί στο τι λέμε», σχολίασε ο καθηγητής, τονίζοντας πως πρέπει να αυξηθεί ο αντισεισμικός σχεδιασμός των κτιρίων. Ανέφερε παράλληλα πως η χώρα μας είναι «στην καρδιά της σεισμικής μηχανικής» και αυτό το οφείλει κυρίως στα πανεπιστήμια και πως το έναυσμα για αυτή την πρόοδο υπήρξε ο σεισμός του 1978 στη Θεσσαλονίκη.



«Οι ζημιές στην χώρα μας δεν είναι μεγάλες, παρά το ότι έχουμε υψηλή σεισμικότητα. Και αυτό οφείλεται στην ποιότητα των κατασκευών», τόνισε. Είπε πως στη διάρκεια του συνεδρίου θα γίνει και Ειδική Συνεδρία για τα 40 χρόνια από τον σεισμό του 1978 στο κτίριο του ΤΕΕ/ΤΚΜ (Μ. Αλεξάνδρου 49) την Τετάρτη 20 Ιουνίου στις 9:30 πμ (σημ. ο σεισμός είχε γίνει στις 20/6/1978). Κατά τη διάρκειά της επιστήμονες και μηχανικοί από το ΑΠΘ, το ΙΤΣΑΚ και το ΤΕΕ θα παρουσιάσουν σειρά θεμάτων που άπτονται του σεισμού αυτού και της προόδου που έχει γίνει από τότε στην ενίσχυση της αντισεισμικής προστασίας της πόλης, των υποδομών της και της κοινωνίας.

Ο ελληνικός κίονας απαύγασμα της αντισεισμικής μηχανικής

Εξάλλου στο συνέδριο θα συζητηθούν σημαντικά έργα και ιδέες, έργα που ξεκίνησαν από την αρχαιότητα και φτάνουν μέχρι και τις μέρες μας. «Σκεφτείτε πως ο ελληνικός κίονας είναι απαύγασμα της αντισεισμικής μηχανικής. Πολύ δύσκολα πέφτει από έναν σεισμό… Οπότε αναλογιστείτε πως η αίσθηση, η γνώση, η εμπειρία και η διάνοια υπήρχαν από το παρελθόν ακόμη», ανέφερε ο κ. Πιτιλάκης. Πρόσθεσε δε εξαίρετα δείγματα κατασκευών όπως η Γέφυρα Ρίου Αντίρριου που αποτελεί ορόσημο γεφυροποιίας στον κόσμο, αλλά και το Μουσείο Ακρόπολης που έχει σύστημα σεισμικής μόνωσης.

Συνολικά στο συνέδριο 31 διακεκριμένοι προσκεκλημένοι ομιλητές θα παρουσιάσουν τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις σε πληθώρα σχετικών αντικειμένων, προβάλλοντας ιδέες για το μέλλον. Προβλέπεται επίσης η οργάνωση επιλεγμένων ειδικών συνεδριών, όπως και εργαστήρια και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης σε θεματικές ενότητες ειδικού ενδιαφέροντος για τους μηχανικούς και την κοινωνία, με σκοπό να διευρύνουν τους ορίζοντες της επιστημονικής κοινότητας της σεισμικής μηχανικής και να ενισχύσουν τις διεθνείς συνεργασίες.



Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 31 προσκεκλημένες ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων και μηχανικών, περισσότερες από 1300 προφορικές παρουσιάσεις και αναρτημένες εργασίες (poster sessions), 87 θεματικές και ειδικές συνεδρίες, 5 παράλληλες συνεδρίες ειδικού ενδιαφέροντος, και έναν μεγάλο αριθμό επιστημονικών και επαγγελματικών συναντήσεων. Πρόκειται για ένα αυστηρά επιλεγμένο επιστημονικό πρόγραμμα που δομείται γύρω από 24 θεματικές, διεξάγεται σε 4 ημέρες και 10 παράλληλες αίθουσες/ στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας για τη σημασία της διοργάνωσης του Συνεδρίου ο καθηγητής είπε πως θα φέρει στην πόλη μας περισσότερους από 1500 σύνεδρους, προερχόμενους από 67 διαφορετικές χώρες ανά τον κόσμο.

Θα υπάρχει δυναμική εκπροσώπηση χωρών με έντονη σεισμική δραστηριότητα, όπως Ιταλία, Τουρκία, Ιράν, Κίνα, Ιαπωνία, αλλά και χώρες της Λατινικής Αμερικής (Μεξικό, Χιλή, Κολομβία), αλλά και αυτών με έντονη ερευνητική δραστηριότητα στον κλάδο, όπως Γαλλία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ. Το πρόγραμμα θα είναι συμπυκνωμένο για να είναι και χαμηλότερο το κόστος τόσο της διεξαγωγής, όσο και συμμετοχής των συνέδρων. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι σύνεδροι θα ξεναγηθούν σε σημαντικά κατασκευαστικά έργα όπως στο Μετρό Θεσσαλονίκης και στην Εγνατία Οδό.

«Το ΙΤΣΑΚ δεν πρέπει να φύγει από τη Θεσσαλονίκη»

Ερωτώμενος για το μέλλον του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) και την πρόθεση της κυβέρνησης για μετατροπή του ΙΤΣΑΚ σε παράρτημα του ΕΦΑΚΤΕΣ (Ερευνητικός Φορέας Αντισεισμικών Κανονισμών, Προδιαγραφών Κατασκευών και Τεχνικής Σεισμολογίας) που θα ιδρυθεί στην Κεφαλονιά ο κ. Πιτιλάκης είπε πως «το ΙΤΣΑΚ είναι παιδί του σεισμού του 1978. Έγινε με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου και της πολιτείας». Και πρόσθεσε: «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην σταματήσει η λειτουργία του από την πόλη μας».

Για την ιστορία του συνεδρίου

Το 16ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Σεισμικής Μηχανικής διοργανώνεται από το Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής (ΕΤΑΜ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σεισμικής Μηχανικής, σε συνεργασία με το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια με την παρουσία κορυφαίων επιστημόνων και μηχανικών από όλο τον κόσμο (μηχανικοί κατασκευών, γεωτεχνικοί μηχανικοί, γεωλόγοι, σεισμολόγοι), όπως και κατασκευαστικών εταιριών. Η πρώτη τέτοια συνάντηση έγινε το 1964 στα Σκόπια, ενώ αντίστοιχες των τελευταίων δεκαετιών πραγματοποιήθηκαν σε Κωνσταντινούπολη, Οχρίδα, Γενεύη, Λονδίνο, Παρίσι, Βιέννη, Μόσχα.



Επόμενο Προηγούμενο
 

KOSMIMA 2024 Διεθνή Έκθεση Κοσμήματος

KOSMIMA 2024 Διεθνή Έκθεση Κοσμήματος

18:00 18/10/2024

Διεθνής Έκθεση Κοσμήματος, Ωρολογίων, Πολύτιμων Λίθων, Μηχανημάτων, Εξοπλισμού

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

10:31 18/10/2024

Παρασκευή 18/10

Όταν σας φέρνουμε γλυκά

Όταν σας φέρνουμε γλυκά

18:47 17/10/2024

Τυχαία

Οι μαθητές της Καλαμαριάς σε ένα παιχνίδι γνωριμίας με την τέχνη και την ιστορία

Οι μαθητές της Καλαμαριάς σε ένα παιχνίδι γνωριμίας με την τέχνη και την ιστορία

17:00 17/10/2024

Θησαυροί γνώσης στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς

«Κάθε σταγόνα είναι χαμόγελο γι’ αυτόν που το χρειάζεται»

«Κάθε σταγόνα είναι χαμόγελο γι’ αυτόν που το χρειάζεται»

13:34 17/10/2024

Εθελοντική αιμοδοσία από τον Δήμο Καλαμαριάς

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 17/10/2024

Πέμπτη 17/10

Έδωσα συμβουλή

Έδωσα συμβουλή

17:11 16/10/2024

Παιδάκι

O Δήμος Καλαμαριάς στο 3ο Διεθνές Συνέδριο για την προστασία της Αδριατικής

O Δήμος Καλαμαριάς στο 3ο Διεθνές Συνέδριο για την προστασία της Αδριατικής

17:00 16/10/2024

Το έργο MedSeaRise συμμετείχε στο 3ο Διεθνές Συνέδριο για την Προστασία της Βιοποικιλότητας στην Αδριατική θάλασσα

«ΓνωρίΖΩ & ΣυνεχίΖΩ»

«ΓνωρίΖΩ & ΣυνεχίΖΩ»

13:00 16/10/2024

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Μαστού στον Δήμο Καλαμαριάς

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

11:29 16/10/2024

Τετάρτη 16/10

Κλασικά Έπιπλα