Μπορεί μια λερωμένη πάνα μωρού να κρύβει έναν μικρό θησαυρό υγείας;

13/9/2018 04:51    γράφει Πλαστικός Χειρούργος
γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος


Οι ερευνητές στη Σχολή Ιατρικής της Wake Forest της Βόρειας Καρολίνας ανακάλυψαν ισχυρά προβιοτικά βακτηρίδια στα κόπρανα των βρεφών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ποικιλίας ιατρικών καταστάσεων και προβλημάτων πέψης.

Αυτά τα μικρόβια χρησιμοποιήθηκαν από τους ερευνητές για να αναπτύξουν ένα προβιοτικό «κοκτέιλ» που θα μπορούσε να βοηθήσει το σώμα μας να παράγει μια ουσιαστική ουσία για την υγεία. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν ηλεκτρονικά την περασμένη εβδομάδα στη δημοσίευση της έκθεσης Nature «Scientific Reports».

Πειράματα και σε ανθρώπους

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν τα πειράματα σε ποντίκια και σε ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι ένα προβιοτικό κοκτέιλ που περιέχει ορισμένα βακτήρια που βρέθηκαν στο μωρό μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ικανότητας του σώματος να παράγει λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs).

«Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας αποτελούν βασικό συστατικό της καλής υγείας των εντέρων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Hariom Yadav, PhD, βοηθός καθηγητή Μοριακής Ιατρικής στο Wake Forest και ερευνητής της μελέτης.

Ο Yadav πρόσθεσε ότι «Τα άτομα με διαβήτη, παχυσαρκία, αυτοάνοσες διαταραχές και καρκίνους συχνά έχουν λιγότερα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας. Η αύξησή τους μπορεί να είναι χρήσιμη στη διατήρηση ή ακόμα και στην αποκατάσταση ενός φυσιολογικού περιβάλλοντος στο έντερο και, ελπίζουμε, στη βελτίωση της υγείας».

Το μυστικό στις πάνες

Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε και ανέλυσε δείγματα κοπράνων από τις πάνες 34 υγιεινών βρεφών και στη συνέχεια επέλεξαν τα 10 καλύτερα βακτήρια από τα 321 που αναλύθηκαν. Οι επιστήμονες ήθελαν να μάθουν πώς τα προβιοτικά ανθρώπινης προέλευσης μπορούν να αλλάξουν το έντερο και τα βακτηρίδια που ζουν μέσα σε αυτό.

Έτσι, οι ποντικοί έλαβαν μία μονή δόση και στη συνέχεια πέντε συνεχείς δόσεις του κοκτέιλ βακτηρίων. Στη συνέχεια, οι ερευνητές έβαλαν το ίδιο μείγμα, στις ίδιες δόσεις, σε θρεπτικό μέσο ανθρώπινων περιττωμάτων. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η παρασκευή αύξησε την παραγωγή των SCFA τόσο στα έντερα των ποντικών, όσο και στα ανθρώπινα κόπρανα.

«Αυτή η εργασία παρέχει στοιχεία ότι αυτά τα προβιοτικά ανθρώπινης προέλευσης θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως βιοθεραπευτικά σχήματα για ανθρώπινες ασθένειες που σχετίζονται με την ανισορροπία μικροβίων στο έντερο και τη μειωμένη παραγωγή SCFA στο έντερο», δήλωσε ο Yadav.

Τα SCFA διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην πεπτική λειτουργία, καθώς βοηθούν στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος του εντέρου, επηρεάζοντας τη φυσιολογία του παχέος εντέρου και χρησιμοποιούνται επίσης ως πηγή ενέργειας τόσο από τα κύτταρα που φέρουν το έντερο, όσο και από τα φιλικά βακτηρίδια που ζουν εκεί.

Τι έδειξαν οι έρευνες

Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι τα SCFAs έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και μπορούν να παίξουν ρόλο στο πώς αναπτύσσονται τα ρυθμιστικά Τ-κύτταρα. Αυτά είναι τα εξειδικευμένα κύτταρα που βοηθούν στη βελτιστοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα SCFA μπορεί να διαδραματίσουν ακόμη και ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι μεταβάλλουν ευνοϊκά το περιβάλλον του εντέρου ή βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα με τρόπο που μειώνει ειδικά τον κίνδυνο καρκίνου.

Το κόλον σας είναι το σπίτι ενός πυκνού πληθυσμού μικροσκοπικών οργανισμών που ονομάζεται μικροβιοκτόνο. Ο ρόλος τους είναι η ζύμωση των σακχάρων και των πρωτεϊνών που δεν απορροφώνται στο λεπτό έντερο κατά τη διάρκεια της κανονικής πέψης. Είναι αυτή η διαδικασία ζύμωσης που δημιουργεί SCFAs. Πέρα από τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες είναι επίσης μέρη της κοινότητας των εντέρων, ωστόσο έχουμε ακόμα μια περιορισμένη κατανόηση της συμμετοχής τους στην υγεία και τις ασθένειες.

Τα βακτήρια που βρίσκονται στα κόπρανα χρησιμοποιούνται ήδη για τη θεραπεία της νόσου σε μια διαδικασία που ονομάζεται μεταμόσχευση μικροβιοτικών κοπράνων (FMT).

Το FMT, που ονομάζεται επίσης βακτηριοθεραπεία, είναι όταν τα κόπρανα μεταμοσχεύονται από τον έναν άνθρωπο στον άλλο. Σύμφωνα με την ιατρική Johns Hopkins, η διαδικασία έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για να βοηθήσει τους ανθρώπους με μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει εξουθενωτικές καταστάσεις διάρροιας, που προκαλείται από το βακτήριο Clostridium difficile (C.Diff).

Η κατανόηση του μικροβιώματος του εντερικού σωλήνα βρίσκεται ακόμα στην αρχή της και το μέλλον σίγουρα κρύβει πολλές εκπλήξεις.



thessnews
Επόμενο Προηγούμενο
 

Δεν παίρνει «μπροστά» η ηλεκτροκίνηση

Δεν παίρνει «μπροστά» η ηλεκτροκίνηση

11:22 16/9/2017

Πόσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πουλήθηκαν στην Ελλάδα

Συναυλία αύριο στον Κήπο των Εποχών της Νέας Παραλίας με ελεύθερη είσοδο

Συναυλία αύριο στον Κήπο των Εποχών της Νέας Παραλίας με ελεύθερη είσοδο

11:11 16/9/2017

Μια μεγάλη μουσική συνάντηση

Καταργείται το λαδόξυδο στις ταβέρνες!

Καταργείται το λαδόξυδο στις ταβέρνες!

11:07 16/9/2017

από 1.1.2018

Ποια επιδόματα κόβονται στην τρίτη αξιολόγηση

Ποια επιδόματα κόβονται στην τρίτη αξιολόγηση

11:01 16/9/2017

Κόφτης 50% στο επίδομα θέρμανσης

Πορεία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα στη Θεσσαλονίκη

Πορεία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα στη Θεσσαλονίκη

10:21 16/9/2017

Τέσσερα χρόνια από την δολοφονία του

Θεσσαλονίκη: Οι συναυλίες αυτό το Σ/Κ στην 82η ΔΕΘ!

Θεσσαλονίκη: Οι συναυλίες αυτό το Σ/Κ στην 82η ΔΕΘ!

10:02 16/9/2017

Το μουσικό φινάλε για την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης

Αρχίζει τη Δευτέρα ο νέος κύκλος «Αθληση και Ψυχαγωγία στη Φύση»

Αρχίζει τη Δευτέρα ο νέος κύκλος «Αθληση και Ψυχαγωγία στη Φύση»

09:47 16/9/2017

του δήμου Θεσσαλονίκης

Δωρεάν Ξεναγήσεις “Γνωρίζω και μαθαίνω την ιστορία της πόλη μου, μέσα από τα κτίριά της”

Δωρεάν Ξεναγήσεις “Γνωρίζω και μαθαίνω την ιστορία της πόλη μου, μέσα από τα κτίριά της”

09:25 16/9/2017

Θεσσαλονίκη

Ξεκινούν οι δράσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας

Ξεκινούν οι δράσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας

09:20 16/9/2017

Δ. Θεσσαλονίκης

Στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη ο 55χρονος που έκλεψε τα απολιθώματα 5,7 εκατ. ετών

Στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη ο 55χρονος που έκλεψε τα απολιθώματα 5,7 εκατ. ετών

09:15 16/9/2017

από την Κρήτη

Κλασικά Έπιπλα