Σκοπιανό: Υπερψήφιση της συμφωνίας από 180 βουλευτές θέλουν οι Βρυξέλλες

13/5/2018 19:22    «διαρρέει» η Αθήνα
Την ανάγκη υπερψήφισης της συμφωνίας για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ με 180 βουλευτές φέρεται να υποστηρίζει, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης «Αυγής», που επικαλείται ανώτερες κυβερνητικές πηγές, η πλευρά του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, αυτή η πρόταση φέρεται να έχει διαμηνυθεί σε ανώτατα κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ακόμα πως οι Βρυξέλλες εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για τη μικροκομματική τακτική, όπως τονίζεται, με την οποία αντιμετωπίζουν πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην Αθήνα τις εργώδεις προσπάθειες επίλυσης του "Μακεδονικού"».

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει:

«Τη σοβαρή ανησυχία των Βρυξελλών για τη μικροκομματική τακτική με την οποία αντιμετωπίζουν πολιτικές δυνάμεις στην Αθήνα τις εργώδεις προσπάθειες επίλυσης του "Μακεδονικού" αναδεικνύει η πληροφορία, που φέρνει στο φως η "Αυγή" της Κυριακής, ότι έγινε κρούση στο Μέγαρο Μαξίμου για έγκριση της τελικής λύσης με ενισχυμένη πλειοψηφία από την ελληνική Βουλή.

Στην Ε.Ε., αλλά και στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, τελούν με το βλέμμα στραμμένο στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας - Σκοπίων για την επίλυση ενός προβλήματος δεκαετιών, που κληροδοτήθηκε σε αμφότερες τις κυβερνήσεις, Τσίπρα και Ζάεφ αντιστοίχως. Άλλωστε, τυχόν συμφωνία επί του "Μακεδονικού" θα “ξεκλειδώσει” τον δρόμο της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. - και αυτός ο σχεδιασμός εντάσσεται σε ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο των Βρυξελλών, αλλά και της Ουάσιγκτον, για ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια και για “κλείδωμα” τυχόν “κερκόπορτας” προς το εσωτερικό της Ε.Ε.

Τούτων δοθέντων, στην Αθήνα αλλά και στα Σκόπια υπάρχει πλήρης κατανόηση ότι οι διαπραγματεύσεις δεν αφορούν μόνο τις δύο χώρες, ούτε μόνο τις δύο κυβερνήσεις, αλλά το "Μακεδονικό" είναι μία -αλλά μεγάλη και σοβαρή...- ψηφίδα σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό παζλ στα Βαλκάνια.

Αντιπολίτευση εδώ και εκεί

Με δεδομένο λοιπόν το διεθνές ενδιαφέρον για την έκβαση των εν εξελίξει συζητήσεων, τα βλέμματα όλων δεν είναι στραμμένα μόνο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, αλλά και στις κινήσεις των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων στην Αθήνα και στα Σκόπια. Σύμφωνα, μάλιστα, με ασφαλείς πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ Χρ. Μιτσκότσκι έγινε γίνει αποδέκτης του έντονου ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας για επίλυση του θέματος - και κάπως έτσι ερμηνεύεται η έως τώρα προσεκτική στάση του, παρά το γεγονός ότι το VMRO συνεχίζει να ελέγχεται από τον εθνικιστή πρώην πρωθυπουργό Ν. Γκρούεφσκι. Αντιθέτως, ενώ τα ίδια μηνύματα έχουν φτάσει και στον αρχηγό της ελληνικής αντιπολίτευσης, Κυρ. Μητσοτάκη, ο τελευταίος ως τώρα κάθε άλλο παρά... προσεκτικός έχει φανεί. Στον αντίποδα, ειδικά μετά τα δύο συλλαλητήρια για το "Μακεδονικό" και με φόντο τις ισχυρές εσωκομματικές πιέσεις από τους “σαμαρικούς”, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει αναγκαστεί να “αγκαλιάσει” τα συλλαλητήρια και τους “μακεδονομάχους” και έχει ταχθεί εναντίον της λύσης γενικώς, λέγοντας ότι το θέμα... “δεν είναι της παρούσης”. Συν τοις άλλοις, η Ν.Δ. έχει θέσει και θέμα δεδηλωμένης με αφορμή τη διακήρυξη του Π. Καμμένου πως διαφωνεί με τη χρήση του όρου “Μακεδονία”, ενώ ουδείς μπορεί να βασιστεί και στις ψήφους του Κινήματος Αλλαγής, λόγω διαρκών... παλινωδιών.

Πρόταση για "180"

Επειδή λοιπόν η εθνική υπευθυνότητα που επιδεικνύουν οι δυνάμεις της ελληνικής αντιπολίτευσης είναι... αντιστρόφως ανάλογη της υπευθυνότητας των “ομολόγων” τους στην ΠΓΔΜ, φαίνεται πως ουδείς στις Βρυξέλλες έχει πειστεί πως ακόμη κι αν Αθήνα και Σκόπια δώσουν... αύριο το πρωί τα χέρια, αυτό θα αποτελέσει μια συμφωνία με μέλλον και προοπτική. Σύμφωνα, μάλιστα, με ασφαλείς πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση έχει γίνει δέκτης καλοπροαίρετων εισηγήσεων και παραινέσεων να ζητήσει την υπερψήφιση τυχόν συμφωνίας για το "Μακεδονικό" με πλειοψηφία 180 βουλευτών. Κοινός παρονομαστής των εισηγήσεων αυτών είναι να πρόκειται για μια συμφωνία που θα έχει διάρκεια και σταθερότητα, η οποία θα διασφαλιστεί από την ευρύτερη πολιτική και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση. Την ανάγκη υπερψήφισης της συμφωνίας με 180 βουλευτές φέρεται να υποστηρίζει η πλευρά του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κλοντ Γιούνκερ και της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φεντ. Μογκερίνι. Μάλιστα, αυτή η πρόταση φέρεται να έχει διαμηνυθεί σε ανώτατα κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης.

Έλλειψη εμπιστοσύνης

Βεβαίως, επίσης κατά τις ίδιες πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει προς... κάθε ενδιαφερόμενο ότι η Ν.Δ. έχει αποδειχθεί απολύτως αναξιόπιστη, αλλά και πως εφόσον Αθήνα και Σκόπια καταλήξουν σε μια στέρεη συμφωνία πνοής, που θα κινείται στο πλαίσιο των ελληνικών "κόκκινων γραμμών", τότε αυτή η συμφωνία θα περάσει σε κάθε περίπτωση από τη Βουλή.

Εξάλλου, προσώρας προέχει να τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις και να φτάσουν στην πολυπόθητη συμφωνία -είναι νωρίς, μ’ άλλα λόγια, για να συζητήσει κανείς τον τρόπο επικύρωσής της από την ελληνική Βουλή. Και όταν έρθει αυτή η ώρα, η κυβέρνηση θα σταθμίσει όλα τα πολιτικά δεδομένα και θα πάρει τις αποφάσεις της. Ωστόσο, όποιες κι αν είναι αυτές, το μόνο ώς τώρα βέβαιο είναι ότι στις Βρυξέλλες υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης στο ελληνικό πολιτικό σύστημα - και δη στις πτέρυγες της αντιπολίτευσης...

Επιμένει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Άλλωστε, ακόμη και τώρα που έχει κορυφωθεί η κινητικότητα μεταξύ Αθηνών - Σκοπίων και κάθε μέρα που περνά κρίνεται καθοριστική για την έκβαση των συζητήσεων περί το "Μακεδονικό", ο Κυρ. Μητσοτάκης φροντίζει να στέλνει μηνύματα κατά κάθε ενδεχομένου συναίνεσης - κι ας έχει διαβεβαιώσει, στις διεθνείς επαφές του, για την υποτιθέμενη βούλησή του να βρεθεί λύση. Αρκεί μόνο να σημειωθεί ότι προχθές, Παρασκευή, μετά τη συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ. με τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, αρμόδιες “γαλάζιες” πηγές έσπευσαν να διαμηνύσουν ότι ο κ. Μητσοτάκης “επισήμανε στον κ. Παπανδρέου πως την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής τη φέρει αυτονοήτως η κυβέρνηση”, ενώ “τού ανέλυσε τις δικές του σοβαρές επιφυλάξεις για τις επιλογές του κ. Τσίπρα, τις οποίες, άλλωστε, έχει διατυπώσει, ως οφείλει, δημοσίως”.

Πρόταση διπλής ονομασίας στο τραπέζι από την ΠΓΔΜ

Μια λεπτή και ευαίσθητη διαπραγμάτευση σχετικά με το πώς θα μπορούσε να συμβιβαστεί η ελληνική “κόκκινη γραμμή” για χρήση τής υπό διαπραγμάτευση ονομασίας “erga omnes” με την πολιτική δυσχέρεια της κυβέρνησης Ζάεφ να αλλάξει το σύνταγμα της γείτονος εδώ και τώρα βρίσκεται καθημερινά σε εξέλιξη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.

Μετά τις απανωτές επαφές και συναντήσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ επεξεργάζονται και διαπραγματεύονται σκληρά τη νομική και διπλωματική φόρμουλα μιας υπό εξέταση συμφωνίας που περιέχει “βήματα” και “στάδια” και οδηγεί στην αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος παράλληλα με τους απαραίτητους σταθμούς στον δρόμο προς την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Άλλωστε, από την ελληνική πλευρά απορρίφθηκε και άλλη μία "φρέσκια" πρόταση που κατέθεσε η πλευρά της ΠΓΔΜ, η οποία προέβλεπε τη διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας στο σύνταγμα μαζί με... τη νέα ονομασία. Για παράδειγμα, μία φράση του τύπου “Η συμφωνημένη ονομασία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι Άνω Μακεδονία” εμφανίζεται από την άλλη πλευρά ως πρόταση που θα μπορούσε να ικανοποιεί και τις ελληνικές ευαισθησίες αλλά και να διασφαλίζει την πολιτική αντοχή της κυβέρνησης Ζάεφ για επικύρωση της συμφωνίας. Ωστόσο, επειδή το πρώτο σκέλος... δεν ισχύει, η πρόταση βρίσκεται εκτός τραπεζιού, καθώς παραβίαζε τη βασική ελληνική "κόκκινη γραμμή".

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι οι επαφές Κοτζιά - Ντιμιτρόφ είναι διαρκείς, αλλά και ότι... ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, εφόσον οι διαπραγματεύσεις σημειώσουν τα επόμενα 24ωρα περαιτέρω πρόοδο, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον ομόλογό του εκ της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ στη Σόφια, την προσεχή Πέμπτη, στο περιθώριο της Συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων. Και αν γίνει αυτή η συνάντηση, μπορεί να αποδειχθεί και ιστορική....».


ΑΠΕ
Επόμενο Προηγούμενο
 

Η ΔΕΘ και η συμβολή της στην ανάπτυξη της πόλης!

Η ΔΕΘ και η συμβολή της στην ανάπτυξη της πόλης!

01:58 12/9/2017

Γράφει ο Γ. Μπουτάρης

Ανέφικτο το POS στα πανηγύρια - Έλεγχοι στην Κεντρική Μακεδονία

Ανέφικτο το POS στα πανηγύρια - Έλεγχοι στην Κεντρική Μακεδονία

01:56 12/9/2017

Σειρά ζητημάτων

Οι Έλληνες κρύβουν…στα στρώματα 38 δις ευρώ μετρητά

Οι Έλληνες κρύβουν…στα στρώματα 38 δις ευρώ μετρητά

01:52 12/9/2017

Τράπεζα της Ελλάδος

Την Θεσσαλονίκη επισκέπτεται για 2 μέρες ο Θεοδωράκης

Την Θεσσαλονίκη επισκέπτεται για 2 μέρες ο Θεοδωράκης

01:49 12/9/2017

Αναλυτικά το πρόγραμμα του

Ορατός ο κίνδυνος για αποσύρσεις φαρμάκων από τα νοσοκομεία

Ορατός ο κίνδυνος για αποσύρσεις φαρμάκων από τα νοσοκομεία

01:45 12/9/2017

Κρυμμένο rebate στο... rebate, απειλεί τη νοσοκομειακή αγορά

ΙΣΑ: Το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καταρρέει πριν ακόμα ξεκινήσει

ΙΣΑ: Το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καταρρέει πριν ακόμα ξεκινήσει

01:42 12/9/2017

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνων

Τουρκικές παραβιάσεις: Οι Τούρκοι

Τουρκικές παραβιάσεις: Οι Τούρκοι "ζεσταίνουν" το κλίμα στο Αιγαίο

01:37 12/9/2017

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

Καμμένος απο ΔΕΘ: Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν και θα είναι πάντα δίπλα στον πολίτη

Καμμένος απο ΔΕΘ: Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν και θα είναι πάντα δίπλα στον πολίτη

01:35 12/9/2017

ΦΩΤΟ

Και αέριο και ρεύμα «όλα σε ένα»

Και αέριο και ρεύμα «όλα σε ένα»

01:32 12/9/2017

Τα σχέδια της εταιρείας Αερίου Θεσσαλίας-Θεσσαλονίκης...

Ποιοι δικαιούνται φοιτητικό επίδομα 1.000 ευρώ

Ποιοι δικαιούνται φοιτητικό επίδομα 1.000 ευρώ

01:29 12/9/2017

Οι όροι, ιο προϋποθέσεις και η διαδικασία

Κλασικά Έπιπλα