Θεσσαλονίκη: Με 1000 καρβέλια πινακωτής στην Artozyma οι αρτοποιοί

21/2/2020 20:28    
Με την ευωδιά και την τραγανή κόρα περίπου 1000 καρβελιών πινακωτής, ενός χαμένου στον χρόνο- αλλά όχι σβησμένου από το θυμικό των Ελλήνων- ψωμιού αργής ωρίμανσης, θα υποδεχτούν οι αρτοποιοί τους επισκέπτες της έκθεσης Artozyma, στη Θεσσαλονίκη, σε μια προσπάθεια να προβάλλουν ένα προϊόν, που ο καταναλωτής δεν θα μπορεί να βρει πουθενά αλλού, παρά μόνο σε κάποιους από τους 14.000 παραδοσιακούς φούρνους της χώρας, σίγουρα όχι σε σούπερ μάρκετ. 

Πριν από λίγες ημέρες, το ψωμί της πινακωτής κατοχυρώθηκε από την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος στη Διεύθυνση Σημάτων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ως σήμα ελληνικού ψωμιού και, όπως υποστηρίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, "Προφήτης Ηλίας", 'Ελσα Κουκουμέρια, "είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο, αφού στη βιβλιογραφία δεν υπήρχε αντίστοιχη κατοχύρωση για άρτο ελληνικό..." 

Με την κίνηση αυτή, οι αρτοποιοί ελπίζουν να ανακτήσουν μέρος της "πίτας" που έχασαν τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της εισόδου των σούπερ μάρκετ στην αγορά από την οποία βγάζουν ...το ψωμί τους. 

"Έρευνα που έγινε και θα παρουσιαστεί στην Αrtozyma, έδειξε ότι με το τρίτο μνημόνιο και τη δυνατότητα που δόθηκε να μπορούν να ονομάζονται φούρνοι και τα καταστήματα που απλά ψήνουν ψωμί από κατεψυγμένη ζύμη, η βιομηχανία αρτοποιίας στη χώρα έχασε μέχρι το 2017 το 10% του τζίρου της. Κι ενώ τα σούπερ μάρκετ που ψήνουν και πουλάνε ψωμί από κατεψυγμένη ζύμη, οφείλουν να το αναγράφουν ρητά, μόνο μία αλυσίδα το κάνει στην πράξη. Έτσι λοιπόν, ζητήσαμε από την απερχόμενη εθνική ομάδα ψωμιού να δημιουργήσει μια συνταγή για το πιο απλό, χαρακτηριστικό και ελληνικό ψωμί που υπάρχει, με αλεύρι, φυσικό προζύμι, νερό και αλάτι, ώστε να βγει μια "μπράντα", που μπορεί να τη βρει κάποιος μόνο στον ελληνικό παραδοσιακό φούρνο, ο οποίος έχει ως μότο το "εδώ ζυμώνεται, εδώ ψήνεται". Η συνταγή αυτή θα διανεμηθεί σε όλα τα σωματεία των αρτοποιών και όποιος φούρνος θέλει να ενσωματώσει το ψωμί πινακωτής στα προϊόντα του, θα μπορεί να το κάνει», προσθέτει.

    Κατά την Έλσα Κουκουμέρια, "το χαμένο στον χρόνο, το πιο απλό και νόστιμο ελληνικό ψωμί ξαναζωντανεύει στον φούρνο της γειτονιάς, με τα αγνότερα υλικά της Ελλάδας, για να μας θυμίζει ό,τι δεν πρέπει να ξεχαστεί". Τι είναι όμως η πινακωτή; Η πινακωτή, που χρησιμοποιείτο ευρέως στην Ελλάδα ως το 1965-1970, είναι ξύλινη κατασκευή με επιμέρους χωρίσματα για την "ξεκούραση" του ζυμαριού. Η χρήση της χάνεται στα βάθη του χρόνου. Σε κάποιες περιοχές αποκαλείται και «πάσα», λέξη συχνά συνώνυμη με τη "μεταβίβαση": τη "μεταβίβαση" από τον χώρο της ξεκούρασης κι ωρίμανσης της ζύμης, στο πλατύ ξύλινο φτυάρι της/του αρτοποιού κι από εκεί στον πυρωμένο φούρνο... 

Από τη διακόσμηση, στη λειτουργία

    Εξακολουθούν να έχουν σήμερα πινακωτές τα αρτοποιεία ή θα αναγκαστούν να προμηθευτούν νέες, για να παράγουν το ψωμί αυτό, δημιουργώντας πρόσθετο οικονομικό αντικείμενο για τους μαραγκούς; "'Εχουν πινακωτές, όχι ακριβώς με το ίδιο σχήμα που είχαν 30-40 χρόνια πριν... Ωστόσο, η θερμοκρασία (στο ζυμάρι) δίνεται πάντα σε σκεύος από ξύλο, εν προκειμένω σε μεγάλες ξύλινες σκάφες. Σε πολλά αρτοποιεία υπάρχουν και οι παραδοσιακές πινακωτές, που χρησιμοποιούνται για λόγους κυρίως διακοσμητικούς, αλλά θέλουμε πλέον να τις εντάξουμε και στο λειτουργικό κομμάτι" λέει η κα Κουκουμέρια, η οποία δηλώνει αισιόδοξη ότι οι φούρνοι θα τοποθετήσουν στις προθήκες τους τα καρβέλια της πινακωτής, εστιάζοντας στο συγκριτικό πλεονέκτημα, που δίνει ένα ψωμί, το οποίο παραγόταν παλιά στην Ελλάδα και αναδεικνύει και τη μακρά ιστορία της παραγωγικής τάξης των αρτοποιών. 'Αλλωστε, αρχίζει εκστρατεία προβολής και παρακίνησης των αρτοποιών προς αυτή την κατεύθυνση.

    Η ίδια, η κα Κουκουμέρια, θα αρχίσει να παρασκευάζει ψωμί πινακωτής από την επόμενη εβδομάδα. Όσοι θέλουν να το δοκιμάσουν μπορούν να το γευτούν στο περίπτερο 13 της Artozyma, για την οποία οι αρτοποιοί θα φτιάξουν περίπου 1000 καρβέλια. "Αν και για πολλούς νέους η λέξη "ψωμί" σημαίνει πλέον "φέτες του τοστ", πιστεύω πως η πινακωτή βρίσκεται στο θυμικό όλων των Ελλήνων. Φράσεις όπως "το ζυμάρι ξεκουράζεται" ή "κοιμάται", τις έχουμε λίγο-πολύ ακούσει όλοι μας από τις γιαγιάδες ή τις μητέρες μας. Και το ψωμί της πινακωτής, που η ζύμη του, με φυσικό προζύμι δεκαώρου ή δωδεκαώρου "ξεκουράζεται" επί σχεδόν 14 ώρες στην πινακωτή, μας θυμίζει μια παράδοση που δεν πρέπει να ξεχαστεί", καταλήγει.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Την ήξεραν και μικρά παιδιά: Η ατάκα-σήμα κατατεθέν του Καρρά που δεν άλλαξε ποτέ όπου κι αν εμφανίστηκε

Την ήξεραν και μικρά παιδιά: Η ατάκα-σήμα κατατεθέν του Καρρά που δεν άλλαξε ποτέ όπου κι αν εμφανίστηκε

19:29 27/12/2023

Όποιος δεν την ήξερε σημαίνει ότι δεν ήξερε και τον Καρρά.

Ηλεκτρονική Διαβούλευση Προσχεδίου μέτρων/ παρεμβάσεων ΣΒΑΚ Δήμου Καλαμαριάς

Ηλεκτρονική Διαβούλευση Προσχεδίου μέτρων/ παρεμβάσεων ΣΒΑΚ Δήμου Καλαμαριάς

14:19 27/12/2023

«Συν-σχεδιάζουμε την πόλη μας …»

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

14:05 27/12/2023

Τετάρτη 27/12 και Πέμπτη 28/12

Μείον 87 κιλά, καμιά σχέση με τη μουσική: Έτσι είναι σήμερα ο «Πρύτανης» από τα Ημισκούμπρια (vid)

Μείον 87 κιλά, καμιά σχέση με τη μουσική: Έτσι είναι σήμερα ο «Πρύτανης» από τα Ημισκούμπρια (vid)

13:58 27/12/2023

Άλλαξε τελείως χώρο δουλειάς.

«Απογείωσε» το κοινό: Η τελευταία τηλεοπτική εμφάνιση του Βασίλη Καρρά ήταν αντάξια του μεγαλείου του (vid)

«Απογείωσε» το κοινό: Η τελευταία τηλεοπτική εμφάνιση του Βασίλη Καρρά ήταν αντάξια του μεγαλείου του (vid)

13:57 27/12/2023

Απλά… Βασίλης.

«Στη Θεσσαλονίκη ξέρουν γιατί»: Το τραγούδι που είπε μόνο 1 φορά ο Καρράς και δεν το τραγούδησε ποτέ ξανά

«Στη Θεσσαλονίκη ξέρουν γιατί»: Το τραγούδι που είπε μόνο 1 φορά ο Καρράς και δεν το τραγούδησε ποτέ ξανά

03:08 26/12/2023

Κι υπήρχε λόγος γι’ αυτό

Katken on fire: Τρέλανε κόσμο η Κατερίνα Καινούργιου με το κόκκινο strapless της (Vid)

Katken on fire: Τρέλανε κόσμο η Κατερίνα Καινούργιου με το κόκκινο strapless της (Vid)

13:26 25/12/2023

Πιο εντυπωσιακή από ποτέ

«Είμαι πολυτάλαντη και…»: Η Τραϊάνα Ανανία εξηγεί το «πρόβλημα» που αντιμετωπίζει εδώ και 15 χρόνια (Vid)

«Είμαι πολυτάλαντη και…»: Η Τραϊάνα Ανανία εξηγεί το «πρόβλημα» που αντιμετωπίζει εδώ και 15 χρόνια (Vid)

18:46 24/12/2023

Και μήπως, εδώ που τα λέμε, έχει δίκιο;

Ανατροπή λόγω συνεργατών: Αυτή είναι η οριστική απόφαση του Νότη Σφακιανάκη για την επιστροφή του στις πίστες

Ανατροπή λόγω συνεργατών: Αυτή είναι η οριστική απόφαση του Νότη Σφακιανάκη για την επιστροφή του στις πίστες

18:38 24/12/2023

Πόσο κοντά είναι η μεγάλη επιστροφή.

Σάρωσαν, αλλά σταματάνε: Οι 4 ελληνικές σειρές που τελειώνουν φέτος

Σάρωσαν, αλλά σταματάνε: Οι 4 ελληνικές σειρές που τελειώνουν φέτος

16:05 23/12/2023

Σε όλα υπάρχει ένα τέλος.

Κλασικά Έπιπλα