Συνολικά 3.000 φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων βρίσκονταν έως χθες σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, μέσω του προγράμματος Erasmus. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως ανέφερε στην
kathimerini μιλώντας για το θέμα ο αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, έχει δώσει οδηγία οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να γυρίσουν στην Ελλάδα, να ενημερώνουν τις πρεσβείες και τα προξενεία της χώρας μας στη χώρα όπου βρίσκονται ώστε να οργανωθεί ο τρόπος επιστροφής τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσαν τα ελληνικά ΑΕΙ ύστερα από σχετικό αίτημα του υπουργείου, έως και χθες σε πανεπιστήμια ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus ήταν συνολικά 2.992 φοιτητές και περίπου δέκα διδάσκοντες. Μεταξύ των χωρών, στην Ισπανία ήταν 592 φοιτητές ελληνικών ΑΕΙ, στη Γερμανία 378, στη Γαλλία 312, στην Ιταλία 262, στην Πολωνία 200, στην Πορτογαλία 148, στην Τσεχία 144, στην Ολλανδία 143, σε βρετανικά ΑΕΙ 122.
Οπως ανέφερε ο κ. Διγαλάκης, τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν στείλει στο υπουργείο Παιδείας κατάλογο με τα στοιχεία των φοιτητών που μετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus και έχει υπάρξει επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Θεμιστοκλή Δεμίρη, ώστε οι φοιτητές που θέλουν να επιστρέψουν, να έλθουν σε επαφή με τις πρεσβείες και τα προξενεία της χώρας μας.
Ενδεικτικά, από την Ισπανία θα οργανωθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο τρεις πτήσεις, δύο από Μαδρίτη και μία από Βαρκελώνη. Μάλιστα, για τους φοιτητές που σπουδάζουν σε ΑΕΙ μικρότερων πόλεων, η πρεσβεία τους ζήτησε να συγκεντρωθούν σε Μαδρίτη ή Βαρκελώνη, ενώ για τη μετακίνησή τους προς τις δύο μεγαλουπόλεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εφοδιαστούν με τη βεβαίωση από την ιστοσελίδα της πρεσβείας.
Σύμφωνα με τον κ. Διγαλάκη, θα υπάρξει μέριμνα ώστε οι φοιτητές που θα επιστρέψουν να καλυφθούν και ως προς τις σπουδές τους που διέκοψαν στην ευρωπαϊκή χώρα και να συνεχίσουν κανονικά στο πανεπιστήμιό τους. Επίσης, οι Ελληνες που σπουδάζουν σε ευρωπαϊκά ΑΕΙ (όχι μέσω Erasmus) μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες για τον τρόπο επιστροφής τους.
Μαθήματα εξ αποστάσεως
Την ίδια στιγμή, τα ελληνικά ΑΕΙ έχουν μπει στον ρυθμό των εξ αποστάσεως μαθημάτων, στα οποία υπάρχει μεγάλη προσέλευση. Ενδεικτικά, στο Πανεπιστήμιο Πατρών την πρώτη ημέρα των διαδικτυακών μαθημάτων οργανώθηκαν 1.000 ηλεκτρονικές τάξεις και τη δεύτερη ο αριθμός έφθασε στις 2.500 ηλεκτρονικές τάξεις. Βεβαίως, σε άλλα πανεπιστήμια δεν λείπουν οι διαμαρτυρίες φοιτητών, καθώς υπάρχουν μαθήματα που δεν έχει καν ξεκινήσει η προετοιμασία των διαδικτυακών μαθημάτων, όπως αναφέρει επιστολή φοιτητών μεγάλου ΑΕΙ της χώρας.
Από την άλλη, χθες, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι 49 νομοί της χώρας έχουν ήδη μπει στις ψηφιακές σχολικές τάξεις με εντυπωσιακή ανταπόκριση. «Στις τηλεδιασκέψεις που απευθύνονταν στις ομάδες υποστήριξης των σχολείων, διευθυντές-καθηγητές πληροφορικής και εκπαιδευτικούς με ευχέρεια χρήσης τεχνολογικών μέσων, υπήρξε πάνω από 100% συμμετοχή, π.χ. με 1.200 συμμετέχοντες την Πέμπτη όταν οι προσκεκλημένοι ήταν 1.130, οι οποίοι προσκάλεσαν με τη σειρά τους και συναδέλφους τους από άλλες περιοχές» ανέφερε η υπουργός, λέγοντας ότι τη Δευτέρα θα έχει ολοκληρωθεί η κάλυψη του συνόλου των λυκείων της χώρας και η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στα γυμνάσια.