O χάρτης των τουρκικών διεκδικήσεων

2/6/2020 13:27    24 οικόπεδα
Τον χάρτη των 24 οικοπέδων που έχει οριοθετήσει η Αγκυρα από τις ακτές της μέχρι το σημείο που, με βάση το μνημόνιο που έχει υπογραφεί με την Τρίπολη τον περασμένο Δεκέμβριο, εφάπτονται τα θαλάσσια σύνορα Τουρκίας και Λιβύης, αποκαλύπτει σήμερα η Kathimerini.

Ο χάρτης αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας και αποτελεί την ουσιαστική απεικόνιση των τουρκικών διεκδικήσεων εις βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων όπως η υφαλοκρηπίδα, καθώς κάποια από αυτά τα οικόπεδα βρίσκονται έξι ναυτικά μίλια και ανατολικά από τη Ρόδο, την Κάρπαθο, την Κάσο και την Ανατολική Κρήτη.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς την Αγκυρα, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι απολύτως προετοιμασμένη να απαντήσει σε περίπτωση που η Τουρκία επιλέξει να προχωρήσει στην υλοποίηση ερευνών στις συγκεκριμένες περιοχές.

Χθες εκλήθη, επίσης, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκέργκιν, στον οποίο και επιδόθηκε διάβημα για τη δημοσίευση του αιτήματος ερευνών από την εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας (ΤΡΑΟ) στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Οζουγκέργκιν απάντησε μεταξύ άλλων ότι οι θέσεις της Τουρκίας για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου είναι γνωστές και πρόσθεσε ότι δεν είναι αργά για συνομιλίες ανάμεσα σε δύο γείτονες. Δεδομένου, πάντως, ότι η ΤΡΑΟ έχει ζητήσει άδεια για έρευνες, μάλιστα στα οικόπεδα που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στα ελληνικά νησιά, προεξοφλείται ότι η έγκριση θα δοθεί. Εκείνο που δεν γνωρίζει, βεβαίως, αυτή τη στιγμή κανένας είναι το χρονικό σημείο κατά το οποίο θα επιλέξει η Αγκυρα να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες.


02xart_diekd


Συγκεκριμένα, η οριοθέτηση 24 οικοπέδων με ονομασίες Ο 20, Ο 21, P 20, P 21, R 18, R 19, R 20, R 21, S 16, S 17, S18, S 19, S 20, S 21, T 16, T 17, T 18, T 19, U 16, U 17, U 18, U 19, V 18 και V 19 απλώνεται από τα νοτιοανατολικά της Κρήτης μέχρι τον κόλπο του Φετιγέ (κόλπος Τελμησσού) που βρίσκεται στις μικρασιατικές ακτές στα βόρεια της Ρόδου. Η δυτική οριογραμμή των οικοπέδων Ο 20, P 20, R 18, R 19, S 16, S 17 και Τ 16 φθάνει μέχρι και έξι ναυτικά μίλια από τα ελληνικά νησιά με κατεύθυνση από τη Ρόδο έως και την Κρήτη και ακολουθεί την ακριβή χάραξη του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ΤΡΑΟ ζητάει έρευνες σε αυτά τα σημεία και όχι σε αυτά που βρίσκονται ελαφρώς ανατολικότερα.

Απομένει να φανεί αν η κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ θα ζητήσει έρευνες και στη λιβυκή πλευρά, όπως τουλάχιστον αυτή έχει οριοθετηθεί με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Εως αυτή τη στιγμή πάντως, η Αγκυρα κινείται με βάση το πιο επιθετικό σενάριο, αυτό των ερευνών όχι στη «λιβυκή» πλευρά της συμφωνίας, αλλά στην «τουρκική», η οποία παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και τις υπόλοιπες θαλάσσιες ζώνες που η Αθήνα μελλοντικά θα μπορούσε να διεκδικήσει (ΑΟΖ και επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια).



«Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και στο διεθνές δίκαιο τη θάλασσας», ανέφερε ο κ. Ν. Δένδιας.

«Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται, βήμα βήμα, να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος και επισήμανε ότι αυτή η κίνηση «αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου».

Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι «οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και στο διεθνές δίκαιο τη Θάλασσας». Και κατέληξε ότι «οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Εχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει». Η Αθήνα θα προχωρήσει και σε όλες τις υπόλοιπες ενδεδειγμένες διπλωματικές κινήσεις. 



Επόμενο Προηγούμενο
 

Ανέφικτο το POS στα πανηγύρια - Έλεγχοι στην Κεντρική Μακεδονία

Ανέφικτο το POS στα πανηγύρια - Έλεγχοι στην Κεντρική Μακεδονία

01:56 12/9/2017

Σειρά ζητημάτων

Οι Έλληνες κρύβουν…στα στρώματα 38 δις ευρώ μετρητά

Οι Έλληνες κρύβουν…στα στρώματα 38 δις ευρώ μετρητά

01:52 12/9/2017

Τράπεζα της Ελλάδος

Την Θεσσαλονίκη επισκέπτεται για 2 μέρες ο Θεοδωράκης

Την Θεσσαλονίκη επισκέπτεται για 2 μέρες ο Θεοδωράκης

01:49 12/9/2017

Αναλυτικά το πρόγραμμα του

Ορατός ο κίνδυνος για αποσύρσεις φαρμάκων από τα νοσοκομεία

Ορατός ο κίνδυνος για αποσύρσεις φαρμάκων από τα νοσοκομεία

01:45 12/9/2017

Κρυμμένο rebate στο... rebate, απειλεί τη νοσοκομειακή αγορά

ΙΣΑ: Το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καταρρέει πριν ακόμα ξεκινήσει

ΙΣΑ: Το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καταρρέει πριν ακόμα ξεκινήσει

01:42 12/9/2017

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνων

Τουρκικές παραβιάσεις: Οι Τούρκοι

Τουρκικές παραβιάσεις: Οι Τούρκοι "ζεσταίνουν" το κλίμα στο Αιγαίο

01:37 12/9/2017

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

Καμμένος απο ΔΕΘ: Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν και θα είναι πάντα δίπλα στον πολίτη

Καμμένος απο ΔΕΘ: Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν και θα είναι πάντα δίπλα στον πολίτη

01:35 12/9/2017

ΦΩΤΟ

Και αέριο και ρεύμα «όλα σε ένα»

Και αέριο και ρεύμα «όλα σε ένα»

01:32 12/9/2017

Τα σχέδια της εταιρείας Αερίου Θεσσαλίας-Θεσσαλονίκης...

Ποιοι δικαιούνται φοιτητικό επίδομα 1.000 ευρώ

Ποιοι δικαιούνται φοιτητικό επίδομα 1.000 ευρώ

01:29 12/9/2017

Οι όροι, ιο προϋποθέσεις και η διαδικασία

Πόσο κοστίζει η σχολική λίστα

Πόσο κοστίζει η σχολική λίστα

01:27 12/9/2017

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΝΑΛΩΤΕΣ

Κλασικά Έπιπλα