Εκπρόσωπος Ερντογάν: «Υπερβολική» η αντίδραση της Ελλάδας για το Oruc Reis

23/7/2020 18:17     Ιμπραχίμ Καλίν
Την άποψη ότι «η αντίδραση της Ελλάδας είναι υπερβολική» σε σχέση με τις κινήσεις του Oruc Reis, λέγοντας ότι «αντέδρασαν σαν να έγινε μια στρατιωτική κίνηση», εξέφρασε σήμερα ο Ιμπραχίμ Καλίν, Προεδρικός εκπρόσωπος και επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου της Τουρκίας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης των Βρυξελλών EPC (European Policy Center). Ο ίδιος ξεκαθάρισε: «δε θέλουμε στρατιωτική ή πολιτική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως τόνισε ο Καλίν, «η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας, μοιραζόμαστε ιστορία και πολιτισμό. Είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε πολλά. Υπάρχουν θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο που δεν έχουν λυθεί για λόγους ρυθμίσεων Δικαίου. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι νησιά όπως το Καστελλόριζο έχουν υφαλοκρηπίδα. Όμως είναι 2 χιλιόμετρα από Τουρκία και 580 από το ελληνικό έδαφος (mainland). Αυτό δεν μπορεί να ισχύει, είναι κατά της λογικής και των διεθνών συνθηκών. Η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές απόψεις».

«Θέλουμε η Τουρκία και η Ελλάδα συμφωνήσουν σε μια ρύθμιση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Ελλάδα για όλα τα θέματα, το έχει πει ο Πρόεδρος: για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, βραχονησίδες, όλα μέρος των συζητήσεων», ξεκαθάρισε.

Σε σχέση με την Κύπρο, ο Καλίν σημείωσε ότι «υπάρχουν αμφισβητήσιμες περιοχές και στην Κύπρο επίσης. Οι Κύπριοι κάνουν ακριβώς το ίδιο που κάνουν και οι Έλληνες. Χρησιμοποιούν το ότι είναι μέλη της Ε.Ε. για να διαπραγματευτούν και να ασκήσουν πίεση κατά της Τουρκίας. Δε θα λειτουργήσουν οι κυρώσεις και η γλώσσα του εκβιασμού», τόνισε.

Διευκρίνισε δε «θέλουμε μοίρασμα των ενεργειακών αποθεμάτων. Η Τουρκία έχει εξαιρεθεί από όλες τις κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, που συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και οι άλλοι. Για πολιτικούς λόγους, ιδεολογικούς λόγους εξαιρούν Τουρκία. Και τώρα θέλουν την Τουρκία να παρακολουθεί απλώς. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να γυρίσουμε νέα σελίδα, να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα, για αποκατάσταση εμπιστοσύνης, πιστεύουμε ότι όλα μπορούν να λυθούν μέσω διαπραγματεύσεων. Αν πιέσει κάποια πλευρά, κάποια χώρα με απειλές, αυτό δε θα οδηγήσει πουθενά», τόνισε.

Αναφερόμενος στη σχέση με την Ε.Ε., ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι «ο Πρόεδρός μας έχει ξοδέψει χρόνο και πολιτικό κεφάλαιο για να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες το 2004. Δουλέψαμε σκληρά για να λύσουμε το πρόβλημα της Κύπρου, αλλά το σχέδιο Ανάν απορρίφτηκε από τους Ελληνοκύπριους, όχι από την `τουρκική΄ πλευρά. Αυτό προκάλεσε απογοήτευση, σε ΟΗΕ, ΗΠΑ, και όλους. Αμέσως μετά το Σχέδιο Ανάν, η Κύπρος έγινε μέλος της Ε.Ε.. Η Ε.Ε. παραβίασε την αρχή της και ενέταξε χώρα που έχει πρόβλημα με γειτονική της. Είναι σημαντικό να το θυμόμαστε. Από 36 κεφάλαια της ένταξης, μόνο ένα άνοιξε και έκλεισε σε 15 χρόνια. Κάποια άνοιξαν, αλλά κλείδωσαν ξανά εξαιτίας των Ελληνοκυπρίων, της Κομισιον, ή από τη Γαλλία. Αλλά για το ποιος θέλει ή όχι να συμβεί αυτή η διαδικασία της ένταξης, η Ε.Ε. πρέπει να δει στον καθρέπτη, γιατί διώχνει την Τουρκία», επεσήμανε.

«Η Τουρκία μάχεται για την ασφάλειά της με το PKK, το ισλαμικό κράτος , έχει ανησυχίες για τα ενεργειακά. Μετά κατηγορούν την Τουρκία για ανάπτυξη προβλημάτων και σχέσεις με την Ρωσία. Ποιος την σπρώχνει εκεί; Ο Πρόεδρός μας δεσμεύεται στην προοπτική της Ε.Ε. σε τόσες περιπτώσεις. Αλλά μπήκαμε σε φαύλο κύκλο της έλλειψης εμπιστοσύνης», ανέφερε.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό συμπλήρωσε: «Όταν ξεκίνησε η κρίση στο προσφυγικό, η Καγκελάριος Μέρκελ πήρε πολύ γενναία απόφαση να φτάσουμε σε συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας. Ποιος κράτησε και ποιος όχι τις υποσχέσεις τους; Η Τουρκία θέλει να μπει στην Ε.Ε. και χτύπησε σε τοίχο από πλευράς Ε.Ε., με δικαιολογίες για να επιμηκύνουν τη διαδικασία. Κι έπειτα, για τις αμφισβητούμενες περιοχές στη Μεσόγειο. Γιατί παίρνει θέση η Ε.Ε.; Μόνο επειδή το λένε κάποια μέλη της Ε.Ε., παίρνει τη θέση τους. Εμείς λέμε να μιλήσουμε και να λύσουμε το θέμα. Αντ` αυτού ζητάνε να τιμωρηθεί η Τουρκία και με κυρώσεις», ανέφερε.

«Θέλω να είμαι θετικός και να ελπίζω. Μιλώντας ο ένας στον άλλον παρά ο ένας για τον άλλον. Αν η Ε.Ε. θέλει να είναι δύναμη για σταθερότητα, για περιφερειακή ειρήνη και παγκόσμια, πρέπει να συνεργάζεται με την Τουρκία», επεσήμανε.

Για το προσφυγικό τόνισε ακόμη ότι «βλέπουμε τον εαυτό μας ως μέρος της ευρύτερης Ευρώπης. Η οικονομία μας κατά 45% σχετίζεται με Ευρώπη και Ευρωζώνη. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές απειλές, τρομοκρατία, αντισημιτισμό, ισλαμοφοβία, θέλουμε να λύσουμε το θέμα των προσφύγων. Η Τουρκία σηκώσει το βάρος εκεί, αλλά δεν είναι αρκετό να αναγνωρίζουν αυτό και να χτυπάνε απλώς τον ώμο. Φιλοξενούμε 4 εκ. πρόσφυγες. Πόση βοήθεια έχει δοθεί στην Τουρκία; Κρατούμε τα άτομα αυτά εδώ, αλλά αν δεν μοιράζεσαι το βάρος, είτε στο προσφυγικό ή αλλού, μετά δεν είναι δίκαιο».

Σε σχέση με το ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι «τα ρίχνουν όλα στην Τουρκία. Ποιος αποκάλεσε το ΝΑΤΟ εγκεφαλικά νεκρό, λένε ότι εμείς υποτιμάμε το ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Τραμπ έχει πει πολλές φορές πει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αναμορφωθεί και κατηγορεί αριθμό χωρών. Ο Πρόεδρος Μακρόν το έχει χαρακτηρίσει εγκεφαλικά νεκρό. Ποιος υποτιμάει λοιπόν το ΝΑΤΟ;
Εμείς δίνουμε ασφάλεια στο ΝΑΤΟ, συμμετέχουμε σε όλες τις επιχειρήσεις, συνεισφέρουμε παντού και η Τουρκία ξανά κατηγορείται για αυτό και το άλλο. Αντί για το παιχνίδι ευθυνών και να χρησιμοποιούμε γλώσσα κυρώσεων κλπ, που δεν έχουν αποτέλεσμα στην Τουρκία, πιστεύουμε ότι είμαστε πιο δυνατοί μαζί. Προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό για τη Συρία, τη Λιβύη. Μπορούμε μαζί, αλλά χωρίς προκαταλήψεις πολιτικές, με όραμα», τόνισε.

Τέλος σε σχέση με τη Λιβύη, ανέφερε ότι καμία προσπάθεια για εκεχειρία δεν έχει λειτουργήσει: «Ο Χαφτάρ έχει την ευθύνη της αποτυχίας των προσπαθειών. Υποστηρίζουμε την πολιτική διαδικασία, δε θέλουμε στρατιωτική ένταση. Ο Μακρόν είναι πολύ επιθετικός για δικούς του λόγους που έχουν σχέση με εσωτερικά θέματα και αποικιοκρατία και κατηγορεί την Τουρκία. Δε θέλουμε να γίνει η Λιβύη νέα Συρία», δήλωσε.


kathimerini

Επόμενο Προηγούμενο
 

Θεσσαλονίκη: Καταπλήσσει το πάρκο δεινοσαύρων στη ΔΕΘ

Θεσσαλονίκη: Καταπλήσσει το πάρκο δεινοσαύρων στη ΔΕΘ

08:31 16/10/2017

Στην Τσιμισκή ο T-REX! (ΒΙΝΤΕΟ)

Θεσσαλονίκη: Στάση εργασίας στους ΟΤΑ και συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Θεσσαλονίκη: Στάση εργασίας στους ΟΤΑ και συγκέντρωση διαμαρτυρίας

08:18 16/10/2017

ΠΟΕ-ΟΤΑ

Στη Λάρισα η Αγία Ζώνη της Παναγίας στις 14 Νοεμβρίου

Στη Λάρισα η Αγία Ζώνη της Παναγίας στις 14 Νοεμβρίου

08:12 16/10/2017

φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου

Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά

Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά

08:05 16/10/2017

16 Οκτωβριου

Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης

Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης

07:59 16/10/2017

στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Δράσης για τα Οστά και τις Αρθρώσεις»

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

07:57 16/10/2017

Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO)

Εορτή του Αγίου Λογγίνου του Εκατόνταρχου

Εορτή του Αγίου Λογγίνου του Εκατόνταρχου

07:53 16/10/2017

16 Οκτωβρίου

Πορεία κατά της εμπορίας ανθρώπων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Πορεία κατά της εμπορίας ανθρώπων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

10:11 15/10/2017

Walk for Freedom

Σπάνια σκάφη του περασμένου αιώνα παρουσιάζονται 1η φορά στη Θεσσαλονίκη

Σπάνια σκάφη του περασμένου αιώνα παρουσιάζονται 1η φορά στη Θεσσαλονίκη

10:05 15/10/2017

στη Νέα Ραιδεστό

Σύλλογος Γονέων καταγγέλλει τα Jumbo για τη διαφήμιση με το γκέι ζευγάρι

Σύλλογος Γονέων καταγγέλλει τα Jumbo για τη διαφήμιση με το γκέι ζευγάρι

09:55 15/10/2017

ο Σύλλογος Ανεξάρτητων Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής

Κλασικά Έπιπλα