Σημαντική αλλαγή: Και οι δύο γονείς θα αποφασίζουν για το παιδί ασχέτως της επιμέλειας

29/7/2020 00:09    τροπολογία
Και οι δύο γονείς θα έχουν λόγο σε σοβαρές, μη επαναλαμβανόμενες, αποφάσεις που αφορούν στο μέλλον του παιδιού τους, ακόμη και αν την επιμέλεια ασκεί ο ένας με δικαστική απόφαση. Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, συμπληρώνονται οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα και προσδιορίζονται οι ειδικές πράξεις επιμέλειας ανήλικων τέκνων, οι οποίες λαμβάνονται από κοινού και από τους δύο γονείς.

Με την τροποποίηση που εισάγεται στον Αστικό Κώδικα, διευρύνεται ο κύκλος των πράξεων για τις οποίες οι γονείς οφείλουν να αποφασίζουν από κοινού, ανεξάρτητα από το εάν ο γονέας ασκεί μόνος του (κατόπιν προφανώς δικαστικής απόφασης) την επιμέλεια. Η διάταξη αφορά πράξεις που δεν επαναλαμβάνονται και επηρεάζουν αποφασιστικά το μέλλον του παιδιού, όπως το είδος της εκπαίδευσης που θα λάβει, η προετοιμασία για πρωταθλητισμό κλπ. Για τις πράξεις αυτές απαιτείται απόφαση και των δύο γονέων.

Σύμφωνα με την τροπολογία η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίζεται από την Ολομέλεια, "όταν η επιμέλεια του ανήλικου τέκνου ασκείται από τον ένα μόνο γονέα, οι σοβαρές μη επαναλαμβανόμενες αποφάσεις για τις πράξεις επιμέλειας που επηρεάζουν αποφασιστικά το μέλλον του τέκνου, λαμβάνονται και από τους δύο γονείς, εφόσον δεν συντρέχει η περίπτωση του άρθρου 1510 παρ.3".

Με την αλλαγή που εισάγει η τροπολογία στον Αστικό Κώδικα ορίζεται επίσης σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι "μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτεί προηγούμενη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη δικαστική απόφαση, μετά από αίτημα οποιουδήποτε από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέσο".

Αναφορικά με την μεταβολή του τόπου διαμονής, η αιτιολογική έκθεση επισημαίνει ότι με τον τρόπο αυτό διευκρινίζεται ότι, μολονότι ο προσδιορισμός της κατοικίας του ανηλίκου ανήκει στον γονέα που ασκεί την επιμέλεια, η μεταβολή του τόπου διαμονής που επηρεάζει ουσιωδώς το δικαίωμα επικοινωνίας του άλλου γονέα, μπορεί να γίνει μετά από σύμφωνη γνώμη του γονέα που έχει το δικαίωμα επικοινωνίας ή μετά από δικαστική απόφαση. Επομένως, αντικείμενο της ρύθμισης δεν είναι οποιαδήποτε μετακίνηση του ανηλίκου (πχ από τη μια συνοικία ή Δήμο σε άλλη συνοικία μέσα σε μεγάλη πόλη) αλλά η σημαντική μετακίνηση (πχ σε άλλη πόλη, σε άλλη χώρα) η οποία επηρεάζει ουσιωδώς την άσκηση του δικαιώματος επικοινωνίας του άλλου γονέα.

"Είναι βεβαίως κατανοητή η ανάγκη του γονέα που έχει την επιμέλεια να έχει ελευθερία κίνησης και επιλογής της διαμονής του, αλλά ο περιορισμός της ελευθερίας αυτής είναι ανεκτός ενόψει της ιδιότητάς του ως γονέα ανηλίκου, καθώς και ενόψει του δικαιώματος του άλλου γονέα να έχει ομαλή επικοινωνία με το παιδί του", αναφέρει η αιτιολογική έκθεση και προσθέτει: "Συνεπώς ο έχων την επιμέλεια του ανήλικου γονέας δεν χάνει το δικαίωμα να μετακινηθεί ακόμη και σε μακρινό μέρος, αρκεί να έχει εξασφαλίσει την (προηγούμενη της μετακίνησης) συμφωνία του άλλου γονέα ή αν αυτός δεν συμφωνεί ή δεν ανευρίσκεται κλπ, δικαστική απόφαση που επιτρέπει τη μετακίνησή του με το ανήλικο τέκνο. Στην τελευταία περίπτωση το δικαστήριο θα κρίνει με βάση πρωτίστως το βέλτιστο συμφέρον του ανήλικου τέκνου. Με την απόφαση αυτή θα καθορίζεται προφανώς και νέος τρόπος επικοινωνίας του ανηλίκου με τον άλλο γονέα (πχ αραιότερα και μακρότερα διαστήματα, καταβολή εξόδων επικοινωνίας, επικοινωνία με σύγχρονα ηλεκτρονικά οπτικοακουστικά μέσα).

Εφόσον πρόκειται για νέα συμφωνία των γονέων, αυτή θα έχει τον τύπου του συμβολαιογραφικού εγγράφου.

Αυτονόητο είναι, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, ότι στην περίπτωση κατά την οποία αποκλεισθεί η επικοινωνία του γονέα με το ανήλικο τέκνο, με δικαστική απόφαση, δεν απαιτείται η συμφωνία του για τη μετακίνηση του ανηλίκου με τον άλλο γονέα.

Με τη ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή, η Ελλάδα συμμορφώνεται προς Σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην έκθεση συνεπειών της ρύθμισης αναφέρεται ότι οι προτεινόμενες διατάξεις θεσπίζονται με κριτήριο το αληθινό συμφέρον του τέκνου και αποσκοπεί στην ανάπτυξη του ανηλίκου σε μια υπεύθυνη, ανεξάρτητη και ψυχικά υγιή προσωπικότητα με από κοινού πράξεις επιμέλειας και από τους δύο γονείς.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Τέσσερα βίντεο-σοκ που μπορεί να

Τέσσερα βίντεο-σοκ που μπορεί να "συμβούν" σε κάθε γυναίκα

16:27 13/11/2017

Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων

Τουλάχιστον 336 νεκροί από το φονικό σεισμό στα σύνορα Ιράκ-Ιράν!

Τουλάχιστον 336 νεκροί από το φονικό σεισμό στα σύνορα Ιράκ-Ιράν!

16:11 13/11/2017

3.950 τραυματίες

Το οξύμωρο των εκλογών: Ποιοι πήραν λιγότερες ψήφους από τις υπογραφές που προσκόμισαν!

Το οξύμωρο των εκλογών: Ποιοι πήραν λιγότερες ψήφους από τις υπογραφές που προσκόμισαν!

16:01 13/11/2017

πίνακας

Οι 5 ηλεκτρικές συσκευές που καίνε το περισσότερο ρεύμα

Οι 5 ηλεκτρικές συσκευές που καίνε το περισσότερο ρεύμα

15:38 13/11/2017

Τιπς για να ξεφουσκώσετε τον λογαριασμό

Γεννηματά - Ανδρουλάκης οι νικητές στον α' γύρο

Γεννηματά - Ανδρουλάκης οι νικητές στον α' γύρο

10:50 13/11/2017

Ψήφισαν 210.264

Απεβίωσε ο δημοσιογράφος Γιάννης Καψής

Απεβίωσε ο δημοσιογράφος Γιάννης Καψής

10:42 13/11/2017

γεννήθηκε στην Αθήνα

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος

10:31 13/11/2017

World Pancreatic Cancer Day

Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης

Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης

10:29 13/11/2017

World Kindness Day

«Ευρυδίκη»: Έρχεται η δεύτερη ισχυρή κακοκαιρία του φθινοπώρου

«Ευρυδίκη»: Έρχεται η δεύτερη ισχυρή κακοκαιρία του φθινοπώρου

10:20 13/11/2017

Αναλυτικά η πρόβλεψη για ολόκληρη τη χώρα

Διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Κ.Α.Π.Η. Καλαμαριάς

Διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Κ.Α.Π.Η. Καλαμαριάς

10:37 12/11/2017

Ένα πλούσιο και ποικίλο διήμερο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων

Κλασικά Έπιπλα