Θεσσαλονίκη - κορονοιός: Αυξάνεται ακόμα το ιικό φορτίο στα λύματα

18/11/2020 17:15    Πρύτανης ΑΠΘ: "Έχουμε μακρύ δρόμο"
Αυξημένη καταγράφεται και αυτή την εβδομάδα η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις μετρήσεις της διεπιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Με βάση τον εξορθολογισμό των αναλύσεων, ο οποίος ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, στα πιο πρόσφατα δείγματα που ελήφθησαν στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ), το ιικό φορτίο των λυμάτων αυτή την εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη παρουσιάζει μία αύξηση της τάξης του 50%. Η αύξηση αυτή είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη αύξηση μεταξύ των δύο προηγούμενων εβδομάδων, που ήταν της τάξης του 150%.

«Είναι σαφής βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά και πάλι μιλάμε για αύξηση. Τα δεδομένα αποτυπώνουν την εικόνα που κάθε κάτοικος της Θεσσαλονίκης αντιλαμβάνεται πια, την εικόνα των νοσοκομείων της πόλης, την εικόνα ότι όλοι μας πλέον γνωρίζουμε κάποιον που νοσεί, που νοσηλεύεται, που έχασε τη ζωή του στη μάχη με τον ιό. Είναι η εικόνα της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινότητα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Ερωτηθείς, εάν από την επιδημιολογική ανάλυση των λυμάτων προκύπτει πως τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί -και σταδιακά αυστηροποιηθεί- στη Θεσσαλονίκη, έχουν αρχίσει να αποδίδουν, ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε: «Οι τιμές της συγκέντρωσης του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης παρουσίασαν μία εκθετική αύξηση από την 12η Οκτωβρίου 2020. Στις 29 Οκτωβρίου ανακοινώναμε πως μετρούσαμε τότε το ιικό φορτίο σε δεκαπλάσιες τιμές. Αυτή η επιδημιολογική εικόνα επιβεβαιώθηκε και από τα κρούσματα, τις εισαγωγές, τις διασωληνώσεις, τους θανάτους. Δεν είναι μία εικόνα που μπορεί να ανατραπεί από τη μία μέρα στην άλλη».

«Προς σταθεροποίηση σε μία εβδομάδα»

Σχετικά με την προοπτική βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Παπαϊωάννου εξήγησε: «Το ότι μετράμε πλέον αρκετά πιο ήπιους αυξητικούς ρυθμούς είναι γεγονός που επιτρέπει να εκτιμήσουμε πως, εφόσον τηρούμε αυστηρά τα μέτρα, σε περίπου μία εβδομάδα θα σταθεροποιηθούμε, θα δούμε την αρχή επιπέδωσης της λεγόμενης επιδημιολογικής καμπύλης και συνεχίζοντας να τηρούμε τα μέτρα θα δούμε μετά και την πτωτική της πορεία. Τα μέτρα προφανώς αποδίδουν, αλλά έχουμε μακρύ δρόμο ακόμη. Γι' αυτό μένουμε στο σπίτι, αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις, τηρούμε τις αποστάσεις, φοράμε μάσκα παντού. Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για χαλάρωση και ανεύθυνες συμπεριφορές. Η κατάσταση μας αφορά όλους, μας αγγίζει όλους».

Στο μεταξύ, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται, από την πλευρά της ΕΥΑΘ, ο σχεδιασμός για τη χωρική εξέταση των λυμάτων με την εγκατάσταση δειγματοληπτών σε διαφορετικά σημεία του αποχετευτικού δικτύου της πόλης, ώστε να εντοπίζεται πιο ειδικά ποιες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος έχουν πιο έντονο επιδημιολογικό φορτίο.

«Έχουμε καταλήξει πού θέλουμε να μετρήσουμε, σε 4 ή 5 περιοχές που μπορούν να οριοθετηθούν. Η δομή του αποχετευτικού μας δικτύου, που έχει να κάνει με τις λεκάνες απορροής, ο τρόπος που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί το αποχετευτικό δίκτυο, δε διευκολύνει την οριοθέτηση, ώστε για παράδειγμα κάθε δήμος να γνωρίζει τι συμβαίνει αυστηρά μέσα στα δικά του όρια. Υπάρχει πάντως μία καλύτερη οριοθέτηση σε ό,τι αφορά την ανατολική Θεσσαλονίκη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Άγις Παπαδόπουλος, εξηγώντας πως ζητούμενο είναι τα σημεία όπου θα τοποθετηθούν οι δειγματολήπτες, να εξασφαλίζουν την αξιοπιστία των μετρήσεων και ακρίβεια των χωρικών αναλύσεων.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές από 11 διαφορετικά εργαστήρια των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.


Επόμενο Προηγούμενο
 

Παγκόσμια Εβδομάδα Ιδιοπαθούς Πνευμονικής Ίνωσης

Παγκόσμια Εβδομάδα Ιδιοπαθούς Πνευμονικής Ίνωσης

08:34 17/9/2017

μία σπάνια και θανατηφόρα νόσος

Εορτή των Αγίων Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδας και Αγάπης

Εορτή των Αγίων Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδας και Αγάπης

08:30 17/9/2017

17 Σεπτεμβρίου

Διακοπή ρεύματος σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Διακοπή ρεύματος σήμερα στη Θεσσαλονίκη

08:28 17/9/2017

Δείτε σε ποιες περιοχές

Ο Πανθρακικός ψάχνει την αγωνιστική ανάσταση με χορηγό γραφείο τελετών

Ο Πανθρακικός ψάχνει την αγωνιστική ανάσταση με χορηγό γραφείο τελετών

07:54 17/9/2017

ΕΠΣ Θράκης

Τον Οκτώβριο οι πρώτες πωλήσεις

Τον Οκτώβριο οι πρώτες πωλήσεις "κόκκινων" δανείων

13:19 16/9/2017

έναρξη των πωλήσεων

Σεισμός 4 Ρίχτερ στη Λέσβο

Σεισμός 4 Ρίχτερ στη Λέσβο

13:09 16/9/2017

γεωδυναμικo ινστιτούτο

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

13:04 16/9/2017

ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

Βρέθηκε πλανήτης πιο... μαύρος κι από την πίσσα

Βρέθηκε πλανήτης πιο... μαύρος κι από την πίσσα

12:51 16/9/2017

NASA

Μεγάλο κακό κάνει το πολύ πορνό στον άντρα!

Μεγάλο κακό κάνει το πολύ πορνό στον άντρα!

12:38 16/9/2017

Μπορεί να τινάξει στον αέρα την αυτοπεποίθηση

Λονδίνο: Ανθρωποκυνηγητό για την τρομοκρατική επίθεση στο μετρό

Λονδίνο: Ανθρωποκυνηγητό για την τρομοκρατική επίθεση στο μετρό

12:32 16/9/2017

Η βρετανική αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες

Κλασικά Έπιπλα