Κορονοϊός: Πιο θανατηφόρος ο μεταλλαγμένος - Στο επίκεντρο η μετάλλαξη Nelly

22/1/2021 23:07    τι λένε ειδικοί
Ο μεταλλαγμένος κορονοϊός τύπου Μεγάλης Βρετανίας εντοπίστηκε και στην Ελλάδα, γεγονός που προκάλεσε την κινητοποίηση των αρχών και έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας. Πιο θανατηφόρος μπορεί να είναι ο μεταλλαγμένος κορονοϊός, δηλώνει ο Μπόρις Τζόνσον, επικαλούμενος στοιχεία στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ οι επιστήμονες επικεντρώνουν στο μετάλλαξη στελέχους το οποίο αποκαλούν Nelly.

Μαγιορκίνης: Στο επίκεντρο η μετάλλαξη Nelly

Κατά την τελευταία ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις. «Η επιστημονική κοινότητα έχει επικεντρώσει την προσοχή της στα στελέχη που κουβαλάνε το αμινοξύ τυροσίνη στην θέση 501 της πρωτεΐνης Spike ακίδας του ιού. Να υπενθυμίσουμε ότι η ακίδα είναι το μόριο του ιού που αρπάζει το μόριο της αγγειοτενσίνης 2 στην επιφάνεια των κυττάρων και μέσω αυτής της αρπαγής μπορεί και εισέρχεται μέσα στα κύτταρά μας. Η αλλαγή του αμινοξέως ασπαραγίνη σε τυροσίνη στη θέση 501 της ακίδας, γνωστή στους επιστημονικούς κύκλους με το παρατσούκλι Nelly, φαίνεται ότι βρίσκεται στα στελέχη της Μεγάλης Βρετανίας, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης και πρόσθεσε: «Τα στελέχη αυτά έχουν συσχετιστεί με επιδημιολογικές αυξήσεις σε κάποιες περιοχές. Αν και δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή η όποια συνεισφορά τους στην επιδημία, μέσω επαυξημένης μοριακής επιτήρησης με μεθόδους εξελικτικής επιδημιολογίας, όπως η φυλοδυναμική και φυλογεωγραφία, η παγκόσμια κοινότητα θα παρακολουθήσει τα φαινόμενα αυτά στενά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το βρετανικό στέλεχος με τη Nelly σχετίστηκε με το τρίτο κύμα, έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται η κάμψη της επιδημίας μέσω της σωστής εφαρμογής των κοινωνικών αποστάσεων».

Σχετικά με τον έλεγχο για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Βρετανίας, επισήμανε ότι υπάρχει ένας έμμεσος τρόπος για να δούμε αν υπάρχει πιθανότητα να βγαίνει στα θετικά κρούσματα. «Για την ακρίβεια, υπάρχουν κάποιες PCR οι οποίες δίνουν μία καθαρή ένδειξη ότι υπάρχει μία μετάλλαξη, με αποτέλεσμα ένα από τα τρία γονίδια που ανιχνεύουν να μην ανιχνεύεται. Οπότε αυτό είναι και ένα κριτήριο για να σταλεί ένα δείγμα για ταυτοποίηση αλληλουχίας».

«Σε βάθος χρόνου θα έχει σημασία να δούμε τι γίνεται σε σχέση με τον εμβολιασμό και σε σχέση και με τα άλλα μεταλλαγμένα στελέχη, όπως είναι το αφρικανικό και το βραζιλιάνικο. Ο στόχος είναι να γίνουν πολλές χιλιάδες ταυτοποιήσεις πλήρους μήκους γονιδιώματος. Ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέγονται αυτά τα δείγματα αφορά έναν συνδυασμό επιδημιολογικών κριτηρίων, κλινικών κριτηρίων, κριτηρίων με βάση το πόσο υψηλό είναι το ιικό φορτίο ή εάν μπαίνει κάποιος από τις πύλες εισόδου ή εάν έχει δημιουργηθεί μία επιδημική έκρηξη, η οποία δεν φαίνεται να εξηγείται από τα υπόλοιπα στοιχεία, ας πούμε, αν είχε η περιοχή lockdown ή πόσο γρήγορα πέρασε από ένα νοικοκυριό σε άλλο», ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης και κατέληξε: «Υπάρχει μία πλειάδα κριτηρίων τα οποία εμείς οι επιδημιολόγοι βάζουμε κάτω και με αυτό τον τρόπο θα επιλέγονται τα στελέχη, με στόχο να μπορούμε να επιτηρήσουμε, μοριακά πια, την επιδημία σε βάθος χρόνου».

«Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο αόρατος αυτός εχθρός, ο ιός, παραμονεύει και περιμένει μία λάθος κίνηση από μας για να χτυπήσει σέρνοντας μας σε ένα τρίτο, ακόμα χειρότερο, κύμα. Ιδιαίτερα σήμερα που οι νέες μεταλλάξεις αποτελούν μια διεθνή πρόκληση, αφού φαίνεται να συνδέονται με αυξημένη μεταδοτικότητα», επισήμανε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σαρηγιάννης: Ανησυχούμε για τη μετάλλαξη

«Πρέπει να ανησυχούμε αρκετά, με την έννοια ότι είναι πιο μεταδοτικό», είπε για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Οι προσομοιώσεις που έχουμε κάνει δείχνουν πως ακόμη και με μικρό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα, δηλαδή τα 26 κρούσματα που έχουν καταγραφεί και τα άλλα που διερευνώνται, μπορεί να έχουμε επιτάχυνση της εμφάνισης ενός τρίτου κύματος», εξήγησε ο καθηγητής. 

Αυτό που θα συναντήσουμε πρώτα ως πρόβλημα θα είναι η πλήρωση των κλινών ΜΕΘ και η αύξηση των διασωληνωμένων, σημείωσε και εκτίμησε ότι, στα μέσα Μαρτίου, θα επιστρέψουμε σε κορύφωση της πληρότητας στις ΜΕΘ, με δεδομένο το άνοιγμα της εκπαίδευσης. «Αν δεν άνοιγαν τα σχολεία αυτό θα το συναντούσαμε το Μάιο», είπε.

Ωστόσο, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως δεν διαφωνεί να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, αν και θεωρεί ότι είναι ένα επίφοβο βήμα. Όσον αφορά τη μετάλλαξη που έχει αναστατώσει την επιστημονική κοινότητα, ο καθηγητής είπε ότι είναι εύκολος ο εντοπισμός του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού, απλώς παίρνει λίγες μέρες παραπάνω.

«Για να αποφύγουμε ένα νέο lockdown, πρέπει να δράσουμε άμεσα, με καλή ανίχνευση των στελεχών του ιού», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε τάχιστα τα εμβόλια». Επίσης, πρόσθεσε πως χρειάζεται να πάρουμε ενεργά μέτρα μείωσης του ιικού φορτίου για να αποφύγουμε τα συνεχή lockdown. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής αναφέρθηκε στην απολύμανση του αέρα εσωτερικών χώρων, κυρίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και σε μαγαζιά και σχολεία. «Να κάνουμε ό,τι μπορούμε, τουλάχιστον στις πολυπληθείς τάξεις να υπάρχουν τέτοια συστήματα».

Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για τη μετάλλαξη του ιού

Έκτακτη σύσκεψη για τη μετάλλαξη του κορονοϊού πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας υπό τον Βασίλη Κικίλια, καθώς ανησυχούν τους επιστήμονες οι μεταλλάξεις του ιού. Το υπουργείο Υγείας προχωρά στην δημιουργία πανελλαδικού δικτύου επιτήρησης και επαγρύπνησης με στόχο τον συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης.

Στο υπουργείο Υγείας η έκτακτη σύσκεψη για τον μεταλλαγμένο κορονοϊό υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του προέδρου του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Δημήτρη Θάνου, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα, Γιώργου Σουρβίνου, Δημήτρη Παρασκευή και Γκίκα Μαγιορκίνη.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στη σημασία του δικτύου για τις μεταλλάξεις, έτσι ώστε, όπως είπε, να υπάρχουν σωστά επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία θα οδηγήσουν στην σωστή επιδημιολογική ανάλυση. Γεγονός που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να λαμβάνει τις ανάλογες αποφάσεις με γνώμονα την δημόσια υγεία και την προστασία των πολιτών.

Ειδικότερα, τα ύποπτα δείγματα μεταλλαγμένου στελέχους θα στέλνονται στο ΙΙΒΕΑΑ (Ιδρυμα Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών). Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 26 έως σήμερα Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, αλλά υπάρχουν και άλλα κρούσματα προς διερεύνηση και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα και γι αυτά.

Πιο θανατηφόρος ο μεταλλαγμένος κορονοϊός

Πιο θανατηφόρος μπορεί να είναι ο μεταλλαγμένος κορονοϊός, όπως δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, έπειτα από συνδιάσκεψη που είχε με τους αρμόδιους λοιμωξιολόγους της Μεγάλης Βρετανίας.

Τα στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης, επιβεβαιώνουν ότι το νέο στέλεχος κορονοϊού είναι ταχύτερο στη μετάδοση από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, επιβεβαιώνεται ότι τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι αποτελεσματικά και για το νέο στέλεχος το ιού. «Οι επιπτώσεις από το νέο στέλεχος κορονοϊού είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για το γεγονός ότι το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας βρίσκεται υπό τόσο μεγάλη πίεση» σημείωσε ο Μπόρις Τζόνσο

Επιπλέον, ο Τζόνσον σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο χαλάρωσης του lockdown όσο ο αριθμός των μολύνσεων παραμένει στα σημερινά, υψηλά επίπεδα και μέχρι να υπάρξουν ενδείξεις ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού λειτουργεί. Αντιθέτως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα «για να προστατευθούν τα σύνορα», όπως είπε, «επειδή δεν θέλουμε, μετά από όλη αυτήν την προσπάθεια που καταβάλλουμε στη χώρα (…) να το διακινδυνεύσουμε επιτρέποντας να περάσει μια νέα παραλλαγή» του νέου κορονοϊού. Εφόσον επιτευχθεί κάποια πρόοδος στη μείωση των κρουσμάτων, το πρώτο πράγμα που θα επαναλειτουργήσει στη χώρα είναι τα σχολεία.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς σημείωσε ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι οι οποίοι προσβλήθηκαν από τη λεγόμενη “βρετανική παραλλαγή” της Covid-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου. «Σε σύγκριση με τον παλιό ιό», φαίνεται ότι υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος για εκείνους που έχουν τη νέα παραλλαγή», είπε ο Βάλανς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Αν πάρουμε (…) έναν άνδρα γύρω στα 60, κατά μέσο όρο ο κίνδυνος είναι ότι για κάθε 1.000 ανθρώπους (σ.σ. αυτής της ηλικιακής ομάδας) που θα προσβληθούν, περίπου οι 10 αναμένεται ότι, δυστυχώς, θα πεθάνουν από τον ιό. Με τη νέα παραλλαγή, από τους 1.000 μολυσμένους ανθρώπους, ενδέχεται να πεθάνουν γύρω στους 13 ή 14», εξήγησε.


ethnos

Επόμενο Προηγούμενο
 

Ο Δήμος Καλαμαριάς αναμεταδίδει ζωντανά την συναυλία μνήμης για τα θύματα των Τεμπών στην πλαζ Αρετσούς

Ο Δήμος Καλαμαριάς αναμεταδίδει ζωντανά την συναυλία μνήμης για τα θύματα των Τεμπών στην πλαζ Αρετσούς

13:10 11/10/2024

11/10 - 7:00 μμ - 9:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

11:35 11/10/2024

Παρασκευή 11/10

Δεν απάντησα

Δεν απάντησα

17:17 10/10/2024

δύο κλήσεις

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

16:00 10/10/2024

Σήμερα έως και Κυριακή 13 Οκτωβρίου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 10/10/2024

Πέμπτη 10/10

Ο Δήμος Καλαμαριάς «ζωντανεύει» την ιστορία των προσφύγων

Ο Δήμος Καλαμαριάς «ζωντανεύει» την ιστορία των προσφύγων

19:05 9/10/2024

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Ξεκινά το 4ο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας στα νηπιαγωγεία της Καλαμαριάς

Ξεκινά το 4ο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας στα νηπιαγωγεία της Καλαμαριάς

15:20 9/10/2024

Νηπιοβιβλιοσκώληκες εν… δράσει

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

11:34 9/10/2024

Τετάρτη 9/10

Η Ενορία του Αγίου Παντελεήμονος υποδέχεται την Τιμία Κάρα του Ἁγίου Παντελεήμονος

Η Ενορία του Αγίου Παντελεήμονος υποδέχεται την Τιμία Κάρα του Ἁγίου Παντελεήμονος

18:25 8/10/2024

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου καί ὥρα 8:00 μ.μ.

Κακό δεν είναι να δεις κατσαρίδα

Κακό δεν είναι να δεις κατσαρίδα

17:57 8/10/2024

σπίτι

Κλασικά Έπιπλα