Επέτειος Μνήμης Κατορθώματος του Ναυάρχου Βότση

21/10/2024 11:37    20/10 - 11:30 πμ - 1:30 μμ
Ο Ναύαρχος Νικόλαος Βότσης είναι γνωστός και ως «Μπουρλοτιέρης του Θερμαϊκού» λόγω της θρυλικής του επιχείρησης κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο το 1912. Στις 18 Οκτωβρίου 1912, ο Βότσης, διοικητής ενός μικρού αντιτορπιλικού “Τ-11” εισήλθε κρυφά στον όρμο της Θεσσαλονίκης με τη βοήθεια δύο Ελλήνων ψαράδων από το Λιτόχωρο, που γνώριζαν πολύ καλά τα κατατόπια του Θερμαϊκού. Το ελληνικό τορπιλοβόλο εισέδυσε με πάσα μυστικότητα και περισσή ικανότητα στο ναρκοθετημένο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και χωρίς να γίνει αντιληπτό, έβαλε από απόσταση 150 μέτρων με δύο τορπίλες, κατά του τουρκικού θωρηκτού στις 23:35, σύμφωνα με την αναφορά του κυβερνήτη.
Η τολμηρή αυτή πράξη είχε συμβολική και στρατηγική σημασία, καθώς αποδυνάμωσε το τουρκικό ναυτικό και ενίσχυσε το ηθικό των Ελλήνων μαχητών, λίγο πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
Το κατόρθωμα του Βότση στη Θεσσαλονίκη έγινε τραγούδι και η φήμη του ταξίδεψε στους Έλληνες μετανάστες της Αμερικής. Εκεί η πρώτη διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνίδα τραγουδίστρια και ιδιοκτήτρια εταιρίας δίσκων Κούλα Αντωνοπούλου (1880-1954) δια μέσου ενός μεγάφωνου γραμμοφώνησε το “Μαρς Βότση”, χωρίς να αναφέρεται ο στιχουργός και ο συνθέτης του. Το 2023 ενορχηστρώθηκε από την αρχή για πλήρη μπάντα, από το μέλος της φιλαρμονικής του Δήμου Καλαμαριάς, φοιτήτρια του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και σπουδάστρια του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, Ειρήνη Χαραλαμπάκη.

Η σύνδεση του Ναυάρχου Νικόλαου Βότση με το παρόν, σε μια εποχή που κυριαρχεί η τεχνητή νοημοσύνη και οι σύγχρονες τεχνολογίες έγκειται στις αξίες που εκπροσωπούσε. Μέσα από την τόλμη και την στρατηγική του σκέψη, αντιμετώπισε τις προκλήσεις της εποχής του με εφευρικότητα και αποφασιστικότητα, αξίες που παραμένουν επίκαιρες. Η ιστορία του Βότση μπορεί να διδάξει τη νέα γενιά ότι, παρόλο που οι τεχνολογίες αλλάζουν, η ανάγκη για θάρρος, ηγεσία και σωστή χρήση των εργαλείων που διαθέτουμε, είναι διαχρονική.
Κάθε χρόνο, τιμάμε την θυσία και την ιστορική του προσφορά στον τόπο μας. Όλοι μαζί κρατάμε ζωντανή την ιστορική μας ταυτότητα και σας περιμένουμε!
Επόμενο Προηγούμενο