Στο κόκκινο η υγεία στη Χαλκιδική - Με πέντε ασθενοφόρα

29/6/2018 09:31     και «μπλοκάκια»
Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό καταγράφονται για μία ακόμη χρονιά στις δομές Υγείας της Χαλκιδικής, μόλις μια ανάσα από την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου.

Ολόκληρος ο νομός που αναμένεται να φιλοξενήσει πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες, θα εξυπηρετείται ολόκληρο το καλοκαίρι από μόλις τέσσερα ή -στην καλυτερη περίπτωση- πέντε ασθενοφόρα, ενώ στο νοσοκομείο Πολυγύρου, η κάλυψη κενών θέσεων σε προσωπικό θα γίνεται με «μπλοκάκι».

Η αγανάκτηση και η αγωνία των κατοίκων είναι αναμενόμενη αφού με τα φετινά δεδομένα του ΕΚΑΒ, διαιωνίζεται στην περιοχή η τραγική κατάσταση που έχει ήδη στοιχίσει ανθρώπινες ζωές. Τον Απρίλιο του 2017 ένας 38χρονος με πνευμονικό οίδημα ξεψύχησε περιμένοντας το ασθενοφόρο να φτάσει από την Κασσανδρεία στην Ουρανούπολη. Λίγες μέρες αργότερα, ένας άνδρας 55 ετών υπέστη καρδιακή ανακοπή στο σπίτι του στη Σκιώνη σε ώρα που δεν υπήρχε βάρδια στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας και θα έπρεπε να έρθει ασθενοφόρο από τον Πολύγυρο. Τον περασμένο Ιανουάριο, σύμφωνα με καταγγελίες, ένας άνδρας με κινητικά προβλήματα χρειάστηκε να περιμένε πέντε ώρες στο νοσοκομείο Χαλκιδικής από όπου είχε πάρει εξιτήριο, για να έρθει ασθενοφόρο και να τον μεταφέρει στο σπίτι του.  

Μιλώντας στη Voria.gr, ο Γιώργος Κοντός, από το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ -2 Θεσσαλονίκης, εκτιμά ότι για τις ανάγκες του νομού χρειάζονται τουλάχιστον 10 ασθενοφόρα. Ωστόσο, τον χειμώνα τα ασθενοφόρα είναι μόλις τρία και για το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να προστεθούν άλλα δύο. Όσον αφορά το προσωπικό, σύμφωνα με τον κ. Κοντό οι διασώστες του ΕΚΑΒ θα έπρεπε να είναι 60 και το καλοκαίρι να προστίθενται άλλοι 30. Ωστόσο, η πραγματικότητα απέχει αρκετά αφού τον χειμώνα στη Χαλκιδική εργάζονται μόλις 30 διασώστες και υπάρχει σχεδιασμός για να έρθουν τις επόμενες ημέρες περίπου 15 επιπλέον άτομα, αδειούχοι από άλλες περιοχές. Παρόλα αυτά, ακόμη δεν είναι γνωστό πότε θα έρθουν τα άτομα. «Η σεζόν έχει ξεκινήσει και θα έπρεπε να έχει γίνει ο προγραμματισμός, όμως ακόμη δεν γνωρίζουμε πότε θα έρθουν τα επιπλέον άτομα, περιμένουμε γύρω στις αρχές Ιουλίου», αναφέρει ο κ. Κοντός.

Στη Χαλκιδική υπάρχουν έξι βάσεις του ΕΚΑΒ: Στο νοσοκομείο Πολυγύρου και στα Κέντρα Υγείας Καλλικράτειας, Μουδανίων, Κασσανδρείας, Παλαιοχωρίου και Αγ. Νικολάου. Από τη στιγμή, όμως που δεν υπάρχουν ισάριθμα ασθενοφόρα, υπάρχουν κενές βάρδιες και συχνά τα ασθενοφόρα χρειάζονται να μεταφερθούν από το ένα πόδι της Χαλκιδικής στο άλλο για μια διακομιδή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις κρίσιμες για τη ζωή των ασθενών. «Σε αρκετά περιστατικά χρειάζεται μιάμιση ώρα για να φτάσει το ασθενοφόρο», τονίζει ο κ. Κοντός και προσθέτει: «Από το κέντρο είτε απαντούν ότι δεν μπορεί να έρθει ασθενοφόρο, είτε ότι θα έρθει μετά από μία ώρα, όταν ο κρίσιμος χρόνος για την ανθρώπινη ζωή είναι τα πρώτα 15 λεπτά». Σύμφωνα με τον διασώστη του ΕΚΑΒ, θα μπορούσαν να έρθουν άτομα με 8μηνες ή 6μηνες συμβάσεις ή με μεταθέσεις, όπως γίνεται σε άλλες τουριστικές περιοχές, ωστόσο «η Χαλκιδική είναι παρατημένη», λέει ο ίδιος. Ακόμη, το πρόβλημα εντείνεται καθώς δεν υπάρχει κέντρο επιχειρήσεων στη Χαλκιδική αλλά οι κλήσεις απαντώνται από τη Θεσσαλονίκη, από απλούς τηλεφωνητές και όχι από γιατρούς, με αποτέλεσμα να μην αξιολογούνται σωστά τα περιστατικά.

Στις διακομιδές συμβάλλει ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, το οποίο όμως, σύμφωνα με τον κ. Κοντό, δεν αποτελεί λύση αφού εξυπηρετεί μόνο τις ώρες τις ημέρας και μπορεί να προσγειωθεί μόνο σε συγκεκριμένα σημεία, άρα χρειάζεται και πάλι ασθενοφόρο για να μεταφέρι ως το σημείο προσγείωσης τον ασθενή.

«Εύχομαι να μην θρηνήσουμε θύματα και φέτος, να μην έχουμε κάποιο σοβαρό τροχαίο ή κάποιον πνιγμό… Βασιζόμαστε στον Θεό», λέει ο κ. Κοντός. Πέρυσι, μετά το περιστατικό με τον αδικοχαμένο 38χρονο το Σωματείο συγκέντρωσε στοιχεία και τα κατέθεσε στην Εισαγγελία Πολυγύρου, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.

Νοσοκομείο Πολυγύρου: Χωρίς ΜΕΘ και επείγοντα, στα ⅔ η κάλυψη οργανικών θέσεων

Την ίδια ώρα, τραγικές είναι οι ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο Πολυγύρου. Πριν από μερικές ημέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση των διοικητικών στελεχών του νοσοκομείου Πολυγύρου και των πέντε Κέντρων Υγείας του νομού με τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ, Στρατή Πλωμαρίτη, για τον συντονισμό ενόψει της θερινής περιόδου και συζητήθηκαν οι ελλείψεις όλων των υγειονομικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με τη Διοικήτρια, Λαμπρινή Στεφανίδου, γιατροί από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αλλά και από τα πέντε Κέντρα Υγείας του νομού θα κληθούν καλύψουν κάποιες εφημερίες στο νοσοκομείο, με απόφαση του κ. Πλωμαρίτη. Ωστόσο, για τις ειδικότητες των καρδιολόγων, των ακτινολόγων και των αναισθησιολόγων δεν εκδηλώθηκε κανένα ενδιαφέρον. Έτσι, μέρος των ελλείψεων σε προσωπικό αναμένεται να καλυφθούν και με εξωτερικούς γιατρούς που θα λαμβάνουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Αυτό, σύμφωνα με την κ. Στεφανίδου, θα ισχύσει και για διοικητικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό. Για να γίνει, όμως, αυτό θα πρέπει να συνταχθεί σχετική αιτιολογική έκθεση, να σταλεί στο υπουργείο και να εγκριθεί από τον υπουργό, επομένως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος.

Μιλώντας στη Voria.gr, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Πολυγύρου, Νίκος Παπαγρηγορίου, ανέφερε ότι το νοσοκομείο διαθέτει έτοιμη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας η οποία όμως δεν έχει καταφέρει να στελεχωθεί καθόλου και δεν λειτουργεί. Το ίδιο συμβαίνει και για το νέο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το οποίο μέχρι στιγμής συστεγάζεται με τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία.
 
Ακόμη, στο νοσοκομείο δεν υπάρχει κανένας δερματολόγος, ούτε νευρολόγος. Συνεπώς, από τα στοιχεία, τα οποία αφορούν τον Μάιο του 2018, προκύπτει ότι το νοσοκομείο μέχρι στιγμής λειτουργεί περίπου με τα ⅔ του απαιτούμενου προσωπικού.

Αντίστοιχη εικόνα εμφανίζεται και στα Κέντρα Υγείας του νομού, όπου, σύμφωνα με τον κ. Παπαγρηγορίου, έχουν αποδυναμωθεί λόγω της μεταφοράς προσωπικού στα ΤΟΜΥ και λείπουν από δύο ειδικότητες τουλάχιστον στο κάθε Κέντρο.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Κλασικά Έπιπλα