Πουτζδεμόντ: Θα σεβαστώ τη βούληση των Καταλανών, θα διαπραγματευτώ

11/10/2017 03:08    «Παγώνει» η απόφαση για ανεξαρτησία
«Θα σεβαστώ την απόφαση των Καταλανών για ανεξαρτησία» δήλωσε ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόντ, ενώ παράλληλα άνοιξε παράθυρο διαλόγου με τη Μαδρίτη. Πάντως άφησε σαφείς αιχμές για την στάση της ισπανικής κυβέρνησης, καταγγέλλοντας τα επεισόδια βίας που σημειώθηκαν την ημέρα του δημοψηφίσματος. 

Xωρίς να προχωρήσει - όπως πολλοί ανέμεναν- σε μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας, o καταλανός πρόεδρος τόνισε: «Με δημοκρατικό τρόπο ο λαός έδωσε εντολή για ανεξαρτησία. Όμως αναστέλλουμε την κήρυξη της μονομερούς ανεξαρτησίας για λίγες εβδομάδες, επειδή θέλουμε διάλογο με την Ισπανία».

Κάλεσε σε διάλογο την ισπανική κυβέρνηση, όπως είχαν προτείνει ως λύση ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Δήλωσε, ωστόσο, ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν υπέρ του ναι και με βάση αυτήν την «εντολή» θα πορευτεί. «Δεν είμαστε εγκληματίες, ούτε τρελοί. Είμαστε φυσιολογικοί άνθρωποι. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον της Ισπανίας. Θέλουμε να έχουμε καλύτερη επικοινωνία. Η σχέση μας δεν είναι υγιής εδώ και χρόνια και πλέον δεν είναι βιώσιμη» υπογράμμισε ο καταλανός πρόεδρος. 

«Αυτό που θέλαμε ήταν ένα δημοψήφισμα ανάλογο με εκείνο που διεξήχθη στη Σκωτία για να έρθουν και οι δύο πλευρές σε διάλογο και να εξεταστούν και οι δύο απόψεις. Όμως συνεχώς προσκρούαμε στην άρνηση» δήλωσε στην ομιλία του ο Πουτζδεμόντ ο οποίος καθυστέρησε πάνω από μια ώρα να ξεκινήσει την εκφώνηση του λόγου του. 

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τον ήθελαν να συνομιλεί με αξιωματούχους της ΕΕ και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος είχε αναφερθεί στην ανάγκη νέων ενταξιακών διαπραγματεύσεων για να θεωρείται μέλος της ΕΕ μια ανεξάρτητη Καταλονία. 

Στέλνοντας μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας, ο Πουτζδεμόντ θύμισε την περίοδο μετά τον θάνατο του Φράνκο, τότε που «η Καταλονία συνέβαλε στην ενίσχυση της δημοκρατίας της Ισπανίας». 

«Θεωρούσαμε ότι το ισπανικό σύνταγμα που θεσπίστηκε το 1978 θα αποτελούσε υγιή πλατφόρμα για τη δημοκρατία. Αργότερα όμως συνειδητοποιήσαμε ότι η ισπανική κυβέρνηση ήθελε να μείνει σε αυτό, ενώ εμείς το βλέπαμε ως μεταβατικό στάδιο», τόνισε θυμίζοντας το 2005, τότε που 85% του καταλανικού κοινοβουλίου ενέκρινε την ισχύ νέου καθεστώτος για την Καταλονία. 

«Δεν απειλώ κανέναν. Χρειάζεται να αποκλιμακωθεί η ένταση και όχι να τροφοδοτείται ο θυμός. Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ σε όλα με την Ισπανία, όμως ο μόνος δρόμος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι η δημοκρατία και ο διάλογος. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον διάλογο» τόνισε ο καταλανός πρόεδρος. 

Ισπανία: Δεν αποδεχόμαστε την έμμεση ανακήρυξη ανεξαρτησίας 

Στα ύψη παραμένει η αγωνία στην Ισπανία αφού η Καταλονία αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της χώρας. 

«Mη αποδεκτή» χαρακτήρισε την στρατηγική του καταλανού προέδρου η ισπανική κυβέρνηση. «Μια έμμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που ακολουθείται κατόπιν σαφούς αναβολής δεν είναι αποδεκτή» δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τον κώδωνα του οικονομικού κινδύνου έκρουσε το ΔΝΤ τόσο για την Ισπανία όσο και για την Καταλονία, ενώ μεγάλες τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει να μεταφέρουν τα γραφεία τους στη Μαδρίτη. 

Οι απόψεις των οικονομολόγων διίστανται, πάντως, σχετικά με το οικονομικό μέλλον της Καταλονίας σε περίπτωση απόσχισης. 

Στους κόλπους της ΕΕ η άποψη που κυριαρχεί συγκλίνει με την ανάγκη επίτευξης διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, στοιχείο που τόνισε και ο Πουτζδεμόντ κατά την ομιλία του. 

Σύμφωνα με την El Pais, πάντως, η ενεργοποίηση του άρθρου 155 από την ισπανική κυβέρνηση, που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ μέχρι σήμερα, φαντάζει ακόμη πιθανό σενάριο.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, που σημαδεύτηκε από τη βίαιη καταστολή εκ μέρους της ισπανικής κυβέρνησης, τίθεται προς συζήτηση και έγκριση στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της τοπικής Βουλής. 

Ελισάβετ Σταμοπούλου




in

Επόμενο Προηγούμενο
 

«Ύμνος» της Telegraph για την Θεσσαλονίκη - «Η ελληνική απάντηση στο Παρίσι»

«Ύμνος» της Telegraph για την Θεσσαλονίκη - «Η ελληνική απάντηση στο Παρίσι»

14:02 19/9/2017

δεν υπολείπεται από την πόλη του φωτός...

Το προφίλ της Ελληνίδας κακοποιημένης γυναίκας

Το προφίλ της Ελληνίδας κακοποιημένης γυναίκας

13:27 19/9/2017

Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται συνεχώς

«Πατρίδας Αρωθυμία»- Μνήμες του Πόντου στον δήμο Παύλου Μελά

«Πατρίδας Αρωθυμία»- Μνήμες του Πόντου στον δήμο Παύλου Μελά

13:03 19/9/2017

«Σεπτέμβριος όπως … Πολιτισμός»

Εγκαινιάζεται η τριμερής έκθεση «Κοινοί Ιεροί Τόποι στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο»

Εγκαινιάζεται η τριμερής έκθεση «Κοινοί Ιεροί Τόποι στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο»

12:30 19/9/2017

το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου

Έκτακτες διακοπές νερού σε Πολίχνη και Πυλαία

Έκτακτες διακοπές νερού σε Πολίχνη και Πυλαία

12:27 19/9/2017

ΕΥΑΘ

Φιλανθρωπικό μπάρμπεκιου στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Φιλανθρωπικό μπάρμπεκιου στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή

12:07 19/9/2017

«BBQ στο Αγρόκτημα»

Πλήγμα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Πλήγμα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

12:03 19/9/2017

σε σύγκρουση κυβέρνηση και Fraport

Ανοίγει ο δρόμος για λειτουργία νέων ΚΤΕΟ μέσα στις... γειτονιές

Ανοίγει ο δρόμος για λειτουργία νέων ΚΤΕΟ μέσα στις... γειτονιές

11:52 19/9/2017

Σαφείς κίνδυνοι περιβαλλοντικής υποβάθμισης του αστικού ιστού

Σε έξαρση η ιλαρά!

Σε έξαρση η ιλαρά!

11:44 19/9/2017

ΚΕΕΛΠΝΟ

Οι παράμετροι του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού

Οι παράμετροι του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού

11:41 19/9/2017

Συνάντηση Αναστασιάδη με τον γ.γ. του ΟΗΕ στις 22 Σεπτεμβρίου

Κλασικά Έπιπλα