Μαύρο σκόρδο, ένα βιολογικό superfood από τον Πλατύκαμπο

14/10/2018 11:21    αρχικά εμφανίστηκε στην Ιαπωνία
Ένα σχετικά άγνωστο -στην Ελλάδα- superfood έχει αρχίσει και παράγεται τα τελευταία χρόνια και στην ελληνική επικράτεια και ειδικότερα στον θεσσαλικό κάμπο. Ο λόγος για το μαύρο σκόρδο το οποίο αρχικά εμφανίστηκε στην Ιαπωνία, την Κορέα και την Ταϊλάνδη, κατέκτησε την Αμερική, και τα τελευταία χρόνια αυξάνει την «παρουσία» του και στην Ελλάδα.

   Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα εστιατόρια, που δειλά-δειλά, το εντάσσουν στις συνταγές τους, δημιουργώντας έτσι πιο «γκουρμέ» καταστάσεις.

   Όμως, μεγάλα είναι τα οφέλη από την κατανάλωση του μαύρου σκόρδου καθώς πρόκειται για υπερτροφή (superfood). Έχει τις ίδιες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με το λευκό, και περιέχει διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών συστατικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η 4πλάσια συγκέντρωση ευεργετικών συστατικών, όπως Κάλιο, Νάτριο, Μαγνήσιο, Ασβέστιο αλλά και υδατοδιαλυτών αμινοξέων.

   Όλα ξεκινούν από τις συνθήκες στις οποίες εκτίθεται το λευκό σκόρδο κατά την επεξεργασία του. Αρχικά τοποθετείται μέσα σε έναν ειδικό κλίβανο/θάλαμο όπου και παραμένει για διάστημα περίπου ενός μήνα.

   Μέσα σε αυτό το ελεγχόμενο, τόσο από υγρασία όσο και από θερμοκρασία, περιβάλλον αλλά και από τη διαδικασία αργής ωρίμανσης και ζύμωσης, αφυδατώνεται, χωρίς όμως να ξεραίνεται, γίνεται πιο μαλακό και παίρνει το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα. Ωστόσο διατηρούνται όλα τα χαρακτηριστικά του λευκού σκόρδου, ενώ η γεύση του γίνεται υπόγλυκη και ελαφρώς όξινη, ενώ σημαντικό στοιχείο είναι πως δεν έχει τις «αρνητικές επιπτώσεις» (μυρωδιά κλπ), κάτι που το κάνει αυτομάτως πιο φιλικό προς τον τελικό καταναλωτή.

   «Το μαύρο σκόρδο είναι προϊόν μεταποίησης, το οποίο δημιουργείται μέσα από μια φυσική επεξεργασία και όχι μια ποικιλία σκόρδου όπως πολλοί πιστεύουν» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Βασίλης Μακατός, ο οποίος διατηρεί επιχείρηση επεξεργασίας σκόρδων.

   Η εταιρεία, με έδρα τον Πλατύκαμπο Λάρισας, λειτουργεί από το 1996. Πρόκειται για μια μικρή τοπική βιομηχανική μονάδα που μεταποιεί τοπικά παραγόμενα προϊόντα όπως είναι το σκόρδο, το οποίο στην περιοχή του Πλατυκάμπου καλλιεργείται περισσότερο από έναν αιώνα. Το προϊόν καλλιεργείται σε μια έκταση 3.500 στρεμμάτων και όπως λέει ο κ. Μακατός όταν «αυτή δεν μας φτάνει παίρνουμε και κάποια από περιοχή της Ορεστιάδας».

   Τα προηγούμενα χρόνια η εμπορία του σκόρδου στον Πλατύκαμπο γινόταν με τη γνωστή σε όλους «πλεξούδα». Όμως, σύμφωνα με τον κ. Μακατό έγινε έρευνα που είχε ως στόχο να δοθεί αξία στο προϊόν, αλλά και να υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης και να ανοίξουν και νέες πόρτες σε διαφορετικές, από την εγχώρια, αγορές. Έτσι, πάρθηκε η απόφαση να προχωρήσουν στο στάδιο της μεταποίησης, στην οποία βρίσκονται σήμερα.

   «Μέσα από αυτή τη διαδικασία, στην οποία υπήρχαν δυσκολίες στην αρχή, φάνηκε ότι αυτή η ιδέα είχε μέλλον και προοπτική γιατί άρχισε να έχει ανταπόκριση στον κόσμο» υποστηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μακατός και συνεχίζει «μέσα από πολλή προσωπική δουλειά, μέσα από εκθέσεις σταδιακά είχε μια ανοδική τάση. Τώρα τελευταία αυτό αυξάνει πολύ μέσα από εκθέσεις του εξωτερικού».

   Ήδη, η εταιρεία πραγματοποιεί εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία , Σλοβακία, Ιταλία, Αγγλία, Ολλανδία, Κύπρος) ενώ ετοιμάζεται να μπει και στη αγορά της Ρωσίας.

   Παρόλο που σήμερα η περισσότερη παραγωγή καταναλώνεται εντός των ελληνικών συνόρων, παρατηρείται μια αυξητική τάση από τις αγορές του εξωτερικού. Κυριότερος λόγος είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν τα ελληνικά προϊόντα. Κάτι που φαίνεται και σε έρευνα που έχει κάνει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται πως το ελληνικό σκόρδο έχει καταταγεί πρώτο σε περιεκτικότητα κάποιων ουσιών (πχ αλισίνη), συγκρινόμενα με εκείνα της Κίνας, της Ισπανίας της Αργεντινής κλπ.

   Βέβαια οι ίδιοι, μετά από αυτή την επιτυχία δε σταματούν εδώ. Περιμένουν την ανακοίνωση του μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ) για τον εκσυγχρονισμό και επέκταση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (Μέτρο 4.2.1) που θα τους δώσει τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν και να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους, αυξάνοντας έτσι την παραγωγή τους.

   Παράλληλα ετοιμάζουν σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Βόλου τη δημιουργία ενός ηλιακού θερμοκηπίου για να παράξουν λιαστό αποξηραμένο σκόρδο, προϊόν που δεν παράγει η Ελλάδα. «Με τη δημιουργία του ηλιακού θερμοκηπίου θα αξιοποιήσουμε την ηλιακή ενέργεια, θα ανεξαρτητοποιηθούμε από το ρεύμα, τα ορυκτά καύσιμα» κάτι που όπως δηλώνει ο κ. Μακατός θα επιφέρει τεράστια μείωση στο κόστος παραγωγής και θα τους δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν νέα ανταγωνιστικά προϊόντα.

   Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να γίνουν κινήσεις και από την πλευρά της πολιτείας για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων των τοπικών παραγόμενων αγροτικών προϊόντων. «Να αναδειχθεί ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας, ο οποίος έχει τεράστια πλεονεκτήματα και μαζί με τον τουρισμό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας» τονίζει σχετικά.

   Σύμφωνα με τον κ. Μακατό «πρέπει να δούμε πιο οργανωμένα, σε εθνικό επίπεδο τη διοργάνωση μιας έκθεσης, στα πρότυπα των διεθνών, που μέσα από αυτές να αναδείξουμε τη διαφορετική μας κουλτούρα, την παραγωγή μας και να συνδυάσουμε την τοπική γαστρονομία με τα τοπικά εδέσματα, με τον τουρισμό».



Επόμενο Προηγούμενο
 

Νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια: Η θέση του Γιάννη Μπέζου δεν αλλάζει παρά τις αντιδράσεις

Νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια: Η θέση του Γιάννη Μπέζου δεν αλλάζει παρά τις αντιδράσεις

19:26 18/1/2024

Ο ηθοποιός δεν κρύφτηκε πίσω από αντιδημοφιλείς απόψεις.

Το Δημοτικό Ωδείο και η κατάρρευση των δημοτικών κτηρίων της Καλαμαριάς

Το Δημοτικό Ωδείο και η κατάρρευση των δημοτικών κτηρίων της Καλαμαριάς

15:16 18/1/2024

Στους σπουδαστές και τους δασκάλους της Καλαμαριάς αποδίδεται ξανά την Πέμπτη 18.01.2024 το Δημοτικό Ωδείο

Επανέναρξη των μαθημάτων στο Ωδείο Καλαμαριάς

Επανέναρξη των μαθημάτων στο Ωδείο Καλαμαριάς

15:15 18/1/2024

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Η διαχείριση των απορριμμάτων στο επίκεντρο σύσκεψης στο δημαρχείο Καλαμαριάς

Η διαχείριση των απορριμμάτων στο επίκεντρο σύσκεψης στο δημαρχείο Καλαμαριάς

15:14 18/1/2024

Σύσκεψη με αντικείμενο την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης στο σοβαρό ζήτημα

Το μεγάλο φαβορί: Η παίκτρια που εντυπωσίασε τους 3 κριτές του Master Chef από την πρώτη μέρα (vid)

Το μεγάλο φαβορί: Η παίκτρια που εντυπωσίασε τους 3 κριτές του Master Chef από την πρώτη μέρα (vid)

15:03 18/1/2024

Έχει συνεργαστεί με έναν από τους καλύτερους σεφ που διαγωνίστηκαν στο ριάλιτι.

Έμεινε στην πλατφόρμα για λίγες μόνο ώρες: Η «προκλητική» ταινία που το Netflix αναγκάστηκε να κατεβάσει κακήν κακώς (vid)

Έμεινε στην πλατφόρμα για λίγες μόνο ώρες: Η «προκλητική» ταινία που το Netflix αναγκάστηκε να κατεβάσει κακήν κακώς (vid)

19:39 17/1/2024

Σάλος αντιδράσεων…

Φαίη Σκορδά: Έπεσε... κάτω από το επικό τρολάρισμα Μητσικώστα – Καλυβάτση στο Mitsi Var (vid)

Φαίη Σκορδά: Έπεσε... κάτω από το επικό τρολάρισμα Μητσικώστα – Καλυβάτση στο Mitsi Var (vid)

14:00 17/1/2024

Δεν θα μπορούσε να το αφήσει ασχολίαστο.

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:51 17/1/2024

Τετάρτη 17/01 και Πέμπτη 18/01

Έτσι ανεβαίνει η τηλεθέαση: To πλάvο-φωτιά της Μαρίας Αντωνά στο Survivor που... ξέκανε κόσμο! (vid)

Έτσι ανεβαίνει η τηλεθέαση: To πλάvο-φωτιά της Μαρίας Αντωνά στο Survivor που... ξέκανε κόσμο! (vid)

19:31 16/1/2024

Kαλά «διαβασμένη» η Αντωνά στον Άγιο Δομήνικο.

Για να «ταρακουνήσει» τα πράγματα: Αυτός είναι ο πασίγνωστος TikToker που μπαίνει στο Survivor σε λίγες μέρες (vid)

Για να «ταρακουνήσει» τα πράγματα: Αυτός είναι ο πασίγνωστος TikToker που μπαίνει στο Survivor σε λίγες μέρες (vid)

15:23 16/1/2024

«Αισθάνομαι περισσότερο Έλληνας από πολλούς Έλληνες».

Κλασικά Έπιπλα