Προσλήψεις και νέο σύστημα εφημεριών για να εξαφανιστούν τα ράντζα

25/1/2019 04:52     υπουργείο υγειας
Σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συμπέραναν πως «για τα ράντζα φταίει η προτίμηση των ασθενών στα μεγάλα νοσοκομεία που διαθέτουν εξειδικευμένα τμήματα και παρέχουν αξιόπιστες υπηρεσίες, αλλά και το στρεβλό και δυσλειτουργικό σύστημα εφημερίας στο Λεκανοπέδιο Αττικής».

Ο υπουργός είπε πως θα πρέπει να ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα, ώστε να δοθεί οριστική λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Ως πρώτο μέτρο περιέγραψε την ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) με ειδικευμένους γιατρούς, ώστε να γίνεται πιο ορθολογική διαχείριση των περιστατικών και των εισαγωγών. Μίλησε για προκήρυξη 520 θέσεων μονίμων γιατρών  στοχευμένα για τα ΤΕΠ, και η υιοθέτηση των ανάλογων ιατρικών πρωτοκόλλων.

Η εν λόγω προκήρυξη έχει εκδοθεί από την άνοιξη του 2018, όμως ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί νέοι γιατροί στα ΤΕΠ...

Επιπλέον, από το υπουργείο δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνουν και πότε θα ενεργοποιηθούν τα πρωτόκολλα. 

Η ηγεσία του υπουργείου εξήγγειλε 24ωρη λειτουργία Κέντρων Υγείας σε Περιστέρι, Πειραιά και άλλες περιοχές με στόχο την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Προς το παρόν, βέβαια, εφημερεύει καθημερινά μόνο το Κέντρο Υγείας στην Αλεξάνδρας, ενώ κανείς δεν ξέρει αν το προσωπικό επαρκεί για διεύρυνση του ωραρίου στα υπόλοιπα. 

Από το υπουργείο έχουν προαναγγείλει ήδη αλλαγή του συστήματος εφημέρευσης στην Αττική. Το εν λόγω σχέδιο, είναι υπό επεξεργασία και,  σύμφωνα με το υπουργείο, θα εφαρμοστεί «πιλοτικά» το καλοκαίρι, οπότε η επιβάρυνση δεν είναι τόσο μεγάλη. Ούτε και αυτό είναι βέβαιο, όμως, αφού θα προηγηθεί διαβούλευση με τα νοσοκομεία και τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Υποσχέσεις και για τις ΜΕΘ

Τη σύσκεψη απασχόλησε ένα ακόμη διαχρονικό πρόβλημα του ΕΣΥ: Η ανεπάρκεια κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), που έχει σαν αποτέλεσμα, ειδικά το χειμώνα να περιμένουν σε λίστα αναμονής καθημερινά 40 - 50 βαριά πάσχοντες.

Ο υπουργός έσπευσε να τονίσει ότι επι των ημερών του, οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ είναι μόνο... 63, ενώ παλαιότερα ήταν περισσότερες!

Είπε ακόμη οτι «χρειάζεται καλύτερη παρακολούθηση και εποπτεία των αναγκών για εντατική νοσηλεία και βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων κλινών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. «Το πιο σημαντικό είναι να διαμορφωθεί και να εφαρμοστεί ένα αξιόπιστο πλαίσιο κλινικών κριτηρίων για τη διασωλήνωση και εισαγωγή ασθενών σε ΜΕΘ. Το πλαίσιο αυτό πρέπει να καθοριστεί άμεσα καθώς χωρίς αυτό οποιαδήποτε επένδυση σε υποδομές και προσωπικό κινδυνεύει να είναι αναποτελεσματική και ατελέσφορη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.



onmed
Επόμενο Προηγούμενο