Παιδιά από τεσσάρων ετών μαθαίνουν τα «μυστικά» της ποντιακής κουζίνας

10/1/2020 16:10    Μικροί σεφ εν δράσει!
Μικροί σεφ ποντιακής κουζίνας εν δράσει!

Ωτία, πιροσκί, πισία και βαρένικα με τυρί πλάθουν και μαγειρεύουν αγόρια και κορίτσια, ηλικίας από 4 έως 12 ετών, στο πλαίσιο των δωρεάν μαθημάτων παιδικής ποντιακής κουζίνας που πραγματοποιούνται στην Πολίχνη της Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα από τριάντα παιδιά, μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού, μία φορά το μήνα επισκέπτονται το Πνευματικό Κέντρο «Χρύσανθος Θεοδωρίδης» κι εκεί, παίζοντας με το αλεύρι και τον πλάστη, μαθαίνουν τα μυστικά της ποντιακής κουζίνας και ορισμένων εκ των δημοφιλέστερων ποντιακών συνταγών από τέσσερις γυναίκες - μέλη της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης.

«Υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τα ίδια τα παιδιά. Έρχονταν στον χώρο με τις μαμάδες και τις γιαγιάδες τους προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ποντιακής κουζίνας για τους ενήλικες και συνεχώς μας ρωτούσαν: "Εμείς πότε θα μαγειρέψουμε;". Έτσι, αποφασίσαμε για πρώτη φορά φέτος να δημιουργήσουμε ένα τμήμα και για μικρούς μάγειρες», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης, Πόπη Πολυματίδου.

    Τα παιδιά, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων που διαρκούν περίπου δύο ώρες, έρχονται σε επαφή με το ζυμάρι, πλάθουν και ζυμώνουν πάντα υπό την καθοδήγηση των μεγάλων. Από τις πρώτες ποντιακές συνταγές με τις οποίες καταπιάστηκαν και έμαθαν να παρασκευάζουν είναι τα ωτία, τα πιροσκί, τα πισία και τα βαρένικα.  

« Τους αρέσει πάρα πολύ η διαδικασία. Το βλέπουν σαν παιχνίδι να ασχολούνται με το ζυμάρι. Είναι φορές που ρίχνει το ένα στο άλλο αλεύρι κι έτσι χαίρονται το μαγείρεμα παίζοντας», πρόσθεσε η κ.Πολυματίδου.

Η καλύτερη στιγμή του μαθήματος είναι μετά το τηγάνισμα των εδεσμάτων (που αναλαμβάνουν οι ενήλικες). Τα παιδιά είτε σε ρόλο ...γευσιγνώστη βαθμολογούν τη «σπεσιαλιτέ» τους, είτε κερνάνε τους ανθρώπους του Συλλόγου, είτε τα παίρνουν στο σπίτι για να δοκιμάσουν οι γονείς τους και να υπερηφανευτούν για τη νέα συνταγή που έμαθαν!



Επόμενο Προηγούμενο
 

Προσοχή! Ανάκληση δημητριακών από τον ΕΦΕΤ

Προσοχή! Ανάκληση δημητριακών από τον ΕΦΕΤ

11:13 15/9/2017

ΜΟΥΣΛΙ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΒΙΟ

7o GreenWave Festival : H Eιρήνη είναι ο Δρόμος

7o GreenWave Festival : H Eιρήνη είναι ο Δρόμος

11:13 15/9/2017

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

3ο Φεστιβάλ Όπερας Ελλάδας στο Ωδείο της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς

3ο Φεστιβάλ Όπερας Ελλάδας στο Ωδείο της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς

11:10 15/9/2017

12 και 15 Σεπτεμβρίου

Τουλάχιστον 200 κάδοι ανακύκλωσης ρούχων το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη

Τουλάχιστον 200 κάδοι ανακύκλωσης ρούχων το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη

11:06 15/9/2017

Κομποστοποίηση σε λαϊκές αγορές και παιδικούς σταθμούς

Έκτακτες διακοπές υδροδότησης στη δυτική Θεσσαλονίκη

Έκτακτες διακοπές υδροδότησης στη δυτική Θεσσαλονίκη

11:02 15/9/2017

ΕΥΑΘ

Αδειοδοτήθηκαν οι μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας

Αδειοδοτήθηκαν οι μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας

11:00 15/9/2017

υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Πλαστά χαρτονομίσματα των 20 ευρώ σε λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης

Πλαστά χαρτονομίσματα των 20 ευρώ σε λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης

10:58 15/9/2017

Τρεις συλλήψεις από την αστυνομία – Βρέθηκε και ποσότητα ναρκωτικών

Πανικός στο Λονδίνο μετά από έκρηξη σε σταθμό του μετρό

Πανικός στο Λονδίνο μετά από έκρηξη σε σταθμό του μετρό

10:53 15/9/2017

Ενοπλοι αστυνομικοί μετέβησαν επί τόπου

Δωρεάν κρασί και σταφύλια αύριο στο Άλσος Νέας Ελβετίας

Δωρεάν κρασί και σταφύλια αύριο στο Άλσος Νέας Ελβετίας

10:51 15/9/2017

με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής

Σύγκληση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Καλαμαριάς

Σύγκληση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Καλαμαριάς

10:46 15/9/2017

τακτική συνεδρίαση

Κλασικά Έπιπλα