Η Θεσσαλονίκη έχει χειρότερη ποιότητα αέρα και από την Αθήνα!

26/1/2020 18:02    Νέα εφαρμογή για κινητά του ΑΠΘ
Η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή και τη ρύπανση του περιβάλλοντος μετακομίζει… στα κινητά μας. Μάλιστα από τις επιστημονικές μαρτυρίες στη Θεσσαλονίκη έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε, εφόσον εδώ και πολλά χρόνια, έχουμε πάρει τα σκήπτρα από την Αθήνα, στην πιο κακή ποιότητα αέρα στην Ελλάδα!

Οι νέες εφαρμογές για έξυπνα κινητά τηλέφωνα που θα μετρούν και θα ειδοποιούν τον κάθε χρήστη ξεχωριστά για τα επίπεδα των ρύπων στην περιοχή που βρίσκεται, αλλά και σε αυτήν που θέλει να μετακινηθεί, ετοιμάζουν οι ερευνητές του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ (ENVELAB) και υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμες τον Απρίλιο.

Ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξήγησε στο TyposThes πως θα λειτουργεί η εφαρμογή: «Είναι μια εφαρμογή που αφορά όλους τους πολίτες, παρότι προφανώς θα ωφελήσει όσους έχουν προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά ή αλλεργικά προβλήματα. Η νέα εφαρμογή θα είναι συνδεδεμένη με GPS για να αναγνωρίζει το σημείο που βρισκόμαστε και μέσω ενός πανευρωπαϊκού επιστημονικού δικτύου θα μας στέλνει πληροφορίες για την ποιότητα του αέρα γύρω μας».

Μάλιστα, όπως μας αναλύει ο καθηγητής, η εφαρμογή κάνει πολλά περισσότερα. «Εκτός από την ποιότητα του αέρα, η εφαρμογή μέσω των αισθητήρων του κινητού μπορεί να αναλύσει  ανάλογα με την κίνηση μας, αν τρέχουμε ή περπατάμε, πόσο αέρα εισπνέουμε και κατά συνέπεια πόσοι ρύποι φτάνουν στον οργανισμό μας. Επιπλέον, μετράει και τις δικές περιβαλλοντικές επιδράσεις στο περιβάλλον, καταγράφοντας το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα ανάλογα με τις μετακινήσεις, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουμε τον πολίτη σε θέματα της κλιματικής αλλαγής», συμπλήρωσε ο κ. Σαρηγιάννης. 

«Το χειμώνα η Θεσσαλονίκη υποφέρει από την ατμοσφαιρική ρύπανση και δεν είναι μυστικό ότι εδώ και χρόνια, περίπου από το 2004, η Θεσσαλονίκη έχει πάρει τα σκήπτρα από την Αθήνα, για την πιο ρυπασμένη πόλη της Ελλάδας. Μάλιστα, ενώ από τις αρχές της κρίσης είχαμε μεγάλη μείωση στους ρύπους από τα οχήματα στην πόλη, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι ρύποι από τα τζάκια, οι οποίοι υπό προυποθέσεις είναι ακόμα χειρότεροι για την υγεία μας», σημειώνει ο καθηγητής.


«Αυτές οι εφαρμογές είναι ήδη έτοιμες και κάνουμε τα τελευταία τεστ με εθελοντές για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τον κύκλο της έρευνας και να τις προωθήσουμε στην αγορά. Η ιδιαίτερα σημαντική πληροφορία που παρέχει η εφαρμογή, δεν είναι μόνο γενικά για τα επίπεδα ρύπανσης στην πόλη, αλλά και για την εξατομικευμένη δόση ρύπανσης που δέχεται ο καθένας από εμάς. Η πληροφορία αυτή είναι απαραίτητη και έχει άμεσο αντίκτυπο στις δραστηριότητές μας. Οι έξυπνες αυτές εφαρμογές όχι μόνο μπορούν να πληροφορήσουν τον χρήστη σε ατομικό επίπεδο για τους ρύπους στους οποίους εκτίθεται αλλά και να δώσουν λύσεις , ποιες συμπεριφορές δηλαδή μπορεί να επιλέξει κανείς για να μειώσει την έκθεσή του στους ρύπους» , λέει ο καθηγητής.

Αναλυτικά, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: Τρέχουμε στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα στις 6 το πρωί. Η κίνηση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης αρχίζει σταδιακά να αυξάνεται. Η εφαρμογή στο κινητό μας, μάς ειδοποιεί ότι οι τιμές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αυξάνονται προοδευτικά. Το τρέξιμο πρέπει να σταματήσει.

Πάσχουμε από αλλεργικό άσθμα αλλά πρέπει να κάνουμε κάποιες δουλειές στο κέντρο της πόλης και στα δυτικά. Η αύξηση της θερμοκρασίας και των αέριων ρύπων δημιουργούν συνθήκες απαγορευτικές για τη μετακίνησή μας. Η εφαρμογή που έχουμε θα μας ειδοποιήσει για το πότε μπορούμε να μετακινηθούμε χωρίς πρόβλημα.

Τζόκινγκ σε καθαρό περιβάλλον

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ICARUS, στο οποίο συμμετέχουν εννέα ευρωπαϊκές πόλεις , αναπτύσσονται μεταξύ άλλων «έξυπνα» εργαλεία που τροφοδοτούν με ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες τους χρήστες , κάνοντας την καθημερινότητά τους πιο ποιοτική και προάγοντας την Ευζωϊα (wellbeing).

O καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης δίνει ένα παράδειγμα της ενημέρωσης που μπορούν να παρέχουν στους χρήστες αυτές οι εφαρμογές:

«Κάνοντας τζόκινγκ στην Εγνατία σε ώρες αιχμής ή ακόμη χειρότερα σε μία περιαστική περιοχή που ατμοσφαιρικά θεωρείται πιο καθαρή, τις ώρες όμως που λειτουργούν τα τζάκια (6 με 9 το βράδυ) ,μπορεί κανείς να εκθέσει περισσότερο τον εαυτό του στην ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς ενδέχεται εκείνες τις ώρες να είναι πολύ έντονη.

Τα τεχνολογικά καινοτόμα εργαλεία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «Icarus» (Ολοκληρωμένες λύσεις μείωσης της κλιματικής αλλαγής και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις), στο οποίο επικεφαλής είναι το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής EnVeLab*

Στόχος του ευρωπαϊκού έργου είναι να διερευνήσει και να προτείνει τεχνολογίες που απευθύνονται στους πολίτες, αλλά και αστικές στρατηγικές και πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα σε εννέα ευρωπαϊκές πόλεις. Οι πόλεις που συμμετέχουν στο έργο είναι: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μιλάνο, Μαδρίτη, Λιουμπλιάνα, Στουτγγάρδη, Μπρίστολ, Μπρνο και Βασιλεία.

Διεθνές Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή , διοργανώνει το ENVELAB

Στο τέλος Απριλίου , όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής, υπό την αιγίδα του ΑΠΘ, θα διοργανώσει Διεθνές Συνέδριο με επίκεντρο την Κλιματική Αλλαγή. Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου θα γίνει και η εκδήλωση ολοκλήρωσης του προγράμματος ICARUS , στην οποία θα συμμετέχουν όχι μόνο επιστήμονες , αλλά και φορείς , οργανισμοί, σύλλογοι, που εμπλέκονται στο πολυδιάστατο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, τόσο στην Ελλάδα , όσο και στο εξωτερικό. Εκεί θα παρουσιαστούν αναλυτικά όλα τα καινοτόμα εργαλεία και οι εφαρμογές που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος και στις εννέα συνολικά πόλεις που συμμετέχουν

*Επικεφαλής του έργου είναι το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής (EnvE-LAB) του ΑΠΘ. Το Εργαστήριο ιδρύθηκε από τον Αν. Καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, το 2011, στο Τμήμα των Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Με την έρευνά του το Εργαστήριο μελετά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, με σκοπό να σχεδιάσει νέες αειφόρες χημικές διεργασίες και βιώσιμα προϊόντα.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Η μεγαλύτερη τεχνητή παραλία της Ευρώπης

Η μεγαλύτερη τεχνητή παραλία της Ευρώπης

04:39 9/11/2017

VIDEO

Θεσσαλονίκη: Νέο κόσμημα στη Νέα Παραλία, με υπογραφή Βαρώτσος!

Θεσσαλονίκη: Νέο κόσμημα στη Νέα Παραλία, με υπογραφή Βαρώτσος!

04:34 9/11/2017

Θα μπει στη θέση που είχε το «Φεγγαράκι της Ακτής»

Η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει απευθείας πτήσεις για το Κατάρ!

Η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει απευθείας πτήσεις για το Κατάρ!

04:32 9/11/2017

Η σύνδεση θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2018

Νέο είδος εντόμου ανακαλύφθηκε στην Ρόδο

Νέο είδος εντόμου ανακαλύφθηκε στην Ρόδο

04:24 9/11/2017

στη Κοιλάδα των Πεταλούδων

Καλαμαριά - Mίσθωση έργου με ιατρό γενικής ιατρικής και ορθοπεδικό

Καλαμαριά - Mίσθωση έργου με ιατρό γενικής ιατρικής και ορθοπεδικό

04:20 9/11/2017

για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στα μέλη των Κ.Α.Π.Η. του Δ.Ο.Π.Α. & Α.Π.Η.

Προμήθεια εξαρτημάτων για τις ανάγκες των οχημάτων – μηχανημάτων του Δήμου Καλαμαριάς

Προμήθεια εξαρτημάτων για τις ανάγκες των οχημάτων – μηχανημάτων του Δήμου Καλαμαριάς

04:17 9/11/2017

γραφείο προμηθειών

Ανακαλύφθηκε ο δεύτερος πιο μακρινός γαλαξίας στο Σύμπαν

Ανακαλύφθηκε ο δεύτερος πιο μακρινός γαλαξίας στο Σύμπαν

04:09 9/11/2017

Βρίσκεται σε απόσταση 12,8 δισ. ετών φωτός

Σοκ: Δασκάλα έβαλε 9χρονους μαθητές να χαστουκίζουν συμμαθητή τους

Σοκ: Δασκάλα έβαλε 9χρονους μαθητές να χαστουκίζουν συμμαθητή τους

04:02 9/11/2017

Στο 6ο δημοτικό Αλίμου

Παίρνει άδεια από τη φυλακή ο Κουφοντίνας!

Παίρνει άδεια από τη φυλακή ο Κουφοντίνας!

03:44 9/11/2017

Για πρώτη φορά από την ημέρα της προφυλάκισής του

Αυτός είναι ο δολοφόνος της Δώρας Ζέμπερη [εικόνες]

Αυτός είναι ο δολοφόνος της Δώρας Ζέμπερη [εικόνες]

03:28 9/11/2017

ΓΙΑ ΜΟΛΙΣ 25 ΕΥΡΩ

Κλασικά Έπιπλα