Φεστιβάλ πίτας με "πρωταγωνίστρια" την ιστορία της μπουγάτσας

25/5/2018 02:25    pie festival
Με αφετηρία την Καππαδοκία, η μπουγάτσα που ξεκίνησε ως "φαγητό των φτωχών" έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή εδέσματα όχι μόνο για τους Θεσσαλονικείς, αλλά και για τους τουρίστες. Η "μπουγάτσα Θεσσαλονίκης" αποτελεί πλέον brand για την πόλη, το οποίο ενισχύεται με διάφορες δράσεις, όπως αναφέρει ο μπουγατσοποιός Φίλιππος Μπαντής.

Μία από αυτές είναι και το φεστιβάλ πίτας (pie festival) που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Thessaloniki Food Festival. 
Στο φεστιβάλ έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος όσοι θέλουν, αρκεί να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 28 Μαΐου στην ιστοσελίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και να φτιάξουν μια πίτα την οποία θα παραδώσουν σε μια από τις έξι δημοτικές κοινότητες, όπου θα γίνουν οι επιμέρους διαγωνισμοί. Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε ο κ.Μπαντής, που θα είναι ένας εκ των κριτών, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM".

"Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα φεστιβάλ το οποίο απευθύνεται σε όλους τους δημότες και όχι μόνο σε επαγγελματίες. Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε είναι η ιστορία και η παράδοση της πόλης", είπε ο κ.Μπαντής. 

Οι 6 νικητές, θα προκύψουν από την κριτική επιτροπή, που θα απαρτίζεται από τον, ή την πρόεδρο, της κάθε Κοινότητας και  επαγγελματίες (αρτοποιούς, ζαχαροπλάστες και άλλους) με εξειδίκευση στο φύλλο, τους οποίους θα επιλέξει η κάθε Δημοτική Κοινότητα.

Ο κ.Μπαντής, επεσήμανε, ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ιστορία πίσω από κάθε συνταγή. Εκείνο που θα συμβουλεύει στους συμμετέχοντες είναι "να κάνουν αυτό που νομίζουν καλύτερα. Μια πίτα που ξέρουν από τη γιαγιά τους, για παράδειγμα. Μια πίτα που κουβαλά τη δική της ιστορία". 

Η μπουγάτσα με τυρί δεν είναι τυρόπιτα

Η μπουγάτσα, όπως εξήγησε ο κ.Μπαντής, είναι το φύλλο. Το φύλλο που ανοίγουμε στον αέρα και φτιάχνεται με ιδιαίτερη τεχνική. Η τυρόπιτα είναι άλλο πράγμα, έχει εντελώς διαφορετικό φύλλο. "Η μπουγάτσα πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή της Καππαδοκίας, στην Καισάρεια και σε όλα εκείνα τα μέρη. Ήταν σκέτο φύλλο και αποτελούσε το "φαγητό των φτωχών", καθώς το έπαιρναν όλοι όσοι δούλευαν πολλές ώρες έξω από το σπίτι, διότι δεν χαλούσε και μπορούσαν να τρώνε συνεχώς", αναφέρει και συνεχίζει: "Αργότερα η μπουγάτσα πήγε στη Σμύρνη, την περίοδο της ακμής και του πλούτου και μπήκε στα σπίτια των ευκατάστατων, όπου άρχισαν να βάζουν και γέμιση. Τυρί και κρέμα, με κυρίαρχο το τυρί. Σέρβιραν επίσης και το σκέτο φύλλο με το απογευματινό τσάι".

Η μπουγάτσα έγινε γνωστή και στην Πόλη, όπως περιγράφει ο κ.Μπαντής, όπου μπήκε μέχρι και στα ανάκτορα. "Με τη Μικρασιατική καταστροφή, οι περισσότεροι πρόσφυγες και τεχνίτες πήγαν στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, φέρνοντας μαζί και την τεχνική τους". 

Η μπουγάτσα έγινε αγαπημένο έδεσμα όλων αλλά, πλέον, και των τουριστών, όπως αναφέρει ο κ.Μπαντής. "Οι τουρίστες δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις γεύσεις αλλά όταν δοκιμάζουν εκπλήσσονται ευχάριστα. Οι Ρώσοι, οι Βαλκάνιοι, οι Τούρκοι και όσοι έρχονται από Ισραήλ, ενθουσιάζονται με την μπουγάτσα με κιμά, την οποία συνδυάζουν με γιαούρτι. Οι τουρίστες που προέρχονται από δυτικές χώρες, από την άλλη, προτιμούν τις πιο γλυκιές γεύσεις", προσθέτει.  

Σημειώνεται, ότι στην τελική εκδήλωση, θα μιλήσουν για την πίτα οι τρεις chef ambassadors της πόλης, Δημήτρης Τασιούλας, Αντώνης Μουστάκης και Λάμπρος Ρώσσιος, η Πρόεδρος της Ένωσης Αρτοποιών, Έλσα Κουκουμέρια, ο pastry chef, Φίλιππος Μπαντής, ενώ την παρουσίαση θα κάνει η δημοσιογράφος γαστρονομίας, Ελένη Ψυχούλη. Όλοι οι προαναφερθέντες είναι αυτοί οι οποίοι θα αναδείξουν  την καλύτερη πίτα από τις έξι του ημιτελικού. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση, με τη χορωδία και την Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου Βαφοπουλείου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Νικόλ Καζαντζίδου


Επόμενο Προηγούμενο
 

Πέταξε τα γυαλιά, άλλαξε εικόνα: Η απίστευτη «μεταμόρφωση» της Ελευθερίας Καρναβά 4 χρόνια μετά το GTNM (Pics)

Πέταξε τα γυαλιά, άλλαξε εικόνα: Η απίστευτη «μεταμόρφωση» της Ελευθερίας Καρναβά 4 χρόνια μετά το GTNM (Pics)

23:21 4/4/2023

Το κάποτε επόμενο best thing του ριάλιτι μόδας.

Μέχρι 2 λάθη νικάς: Θα κάνεις πάνω από 7/10 στο Spiderman-κουίζ που σε φέρνει πιο κοντά στα 10 μεγάλα δώρα;

Μέχρι 2 λάθη νικάς: Θα κάνεις πάνω από 7/10 στο Spiderman-κουίζ που σε φέρνει πιο κοντά στα 10 μεγάλα δώρα;

22:13 4/4/2023

Quizy Spiderman

Απλό, τίμιο και οικονομικό: Το σουβλάκι που μεγάλωσε ολόκληρες γενιές δεν αλλάζει εδώ και 70 χρόνια τη μυστική συνταγή του (Pics)

Απλό, τίμιο και οικονομικό: Το σουβλάκι που μεγάλωσε ολόκληρες γενιές δεν αλλάζει εδώ και 70 χρόνια τη μυστική συνταγή του (Pics)

20:30 3/4/2023

Από το 1953 προσφέρει απλόχερα την καταπληκτική γευση του

Survivor: Ο παίκτης που εντοπίστηκε με κινητό να απαντά σε αρνητικά σχόλια που γράφονται για εκείνον στο Twitter (Vid)

Survivor: Ο παίκτης που εντοπίστηκε με κινητό να απαντά σε αρνητικά σχόλια που γράφονται για εκείνον στο Twitter (Vid)

20:29 3/4/2023

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Αληθινό έργο τέχνης.  Δες το καλύτερο σουβλάκι της Αθήνας που μόνο με παραγγελία νωρίς θα προλάβεις να το δοκιμάσεις με ένα κλικ στο exodos.com.gr

Αληθινό έργο τέχνης. Δες το καλύτερο σουβλάκι της Αθήνας που μόνο με παραγγελία νωρίς θα προλάβεις να το δοκιμάσεις με ένα κλικ στο exodos.com.gr

18:05 2/4/2023

Ποιο πολιτικό πρόσωπο την επισκέφτηκε.

Ονειρική γεύση: Το καλύτερο σουβλάκι της Αθήνας κάνει τέτοιο χαμό που μόνο με παραγγελία νωρίς θα προλάβεις να το δοκιμάσεις (Pics)

Ονειρική γεύση: Το καλύτερο σουβλάκι της Αθήνας κάνει τέτοιο χαμό που μόνο με παραγγελία νωρίς θα προλάβεις να το δοκιμάσεις (Pics)

13:26 2/4/2023

Το περίφημο σουβλάκι με γύρο στον Νέο Κόσμο θα σε ταξιδέψει στον χρόνο.

«Στην πρώτη περίπτωση είχαμε θετικό αποτέλεσμα»: Οι ειδικοί μίλησαν για το αν η 21χρονη Πολωνή είναι η μικρή Μαντλίν

«Στην πρώτη περίπτωση είχαμε θετικό αποτέλεσμα»: Οι ειδικοί μίλησαν για το αν η 21χρονη Πολωνή είναι η μικρή Μαντλίν

15:05 1/4/2023

Τα αποτελέσματα της έρευνας

«Πού τα πουλάς αυτά ρε;»: Το πλάνο στο Survivor που πρόδωσε το μεγάλο ψέμα της Μαριαλένας (vid)

«Πού τα πουλάς αυτά ρε;»: Το πλάνο στο Survivor που πρόδωσε το μεγάλο ψέμα της Μαριαλένας (vid)

14:49 1/4/2023

Δεν έπεισε κανέναν.

Η νο1 επιλογή των ξενύχτηδων: Η… μηχανή του καλού κρέατος πάει το σουβλάκι σε άλλο επίπεδο (Pics)

Η νο1 επιλογή των ξενύχτηδων: Η… μηχανή του καλού κρέατος πάει το σουβλάκι σε άλλο επίπεδο (Pics)

19:17 31/3/2023

Το κρέας που λιώνει στο στόμα.

Ζεστά νερά όλο το χρόνο, ποτέ κύμα: Η ξακουστή ελληνική παραλία που αποκαλούν «αριστούργημα της φύσης» (Pics)

Ζεστά νερά όλο το χρόνο, ποτέ κύμα: Η ξακουστή ελληνική παραλία που αποκαλούν «αριστούργημα της φύσης» (Pics)

19:17 31/3/2023

Από ένα παραπεταμένο χωριό, σε ένα από τα πιο hot τουριστικά σημεία του νησιού

Κλασικά Έπιπλα