Φεστιβάλ πίτας με "πρωταγωνίστρια" την ιστορία της μπουγάτσας

25/5/2018 02:25    pie festival
Με αφετηρία την Καππαδοκία, η μπουγάτσα που ξεκίνησε ως "φαγητό των φτωχών" έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή εδέσματα όχι μόνο για τους Θεσσαλονικείς, αλλά και για τους τουρίστες. Η "μπουγάτσα Θεσσαλονίκης" αποτελεί πλέον brand για την πόλη, το οποίο ενισχύεται με διάφορες δράσεις, όπως αναφέρει ο μπουγατσοποιός Φίλιππος Μπαντής.

Μία από αυτές είναι και το φεστιβάλ πίτας (pie festival) που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Thessaloniki Food Festival. 
Στο φεστιβάλ έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος όσοι θέλουν, αρκεί να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 28 Μαΐου στην ιστοσελίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και να φτιάξουν μια πίτα την οποία θα παραδώσουν σε μια από τις έξι δημοτικές κοινότητες, όπου θα γίνουν οι επιμέρους διαγωνισμοί. Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε ο κ.Μπαντής, που θα είναι ένας εκ των κριτών, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM".

"Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα φεστιβάλ το οποίο απευθύνεται σε όλους τους δημότες και όχι μόνο σε επαγγελματίες. Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε είναι η ιστορία και η παράδοση της πόλης", είπε ο κ.Μπαντής. 

Οι 6 νικητές, θα προκύψουν από την κριτική επιτροπή, που θα απαρτίζεται από τον, ή την πρόεδρο, της κάθε Κοινότητας και  επαγγελματίες (αρτοποιούς, ζαχαροπλάστες και άλλους) με εξειδίκευση στο φύλλο, τους οποίους θα επιλέξει η κάθε Δημοτική Κοινότητα.

Ο κ.Μπαντής, επεσήμανε, ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ιστορία πίσω από κάθε συνταγή. Εκείνο που θα συμβουλεύει στους συμμετέχοντες είναι "να κάνουν αυτό που νομίζουν καλύτερα. Μια πίτα που ξέρουν από τη γιαγιά τους, για παράδειγμα. Μια πίτα που κουβαλά τη δική της ιστορία". 

Η μπουγάτσα με τυρί δεν είναι τυρόπιτα

Η μπουγάτσα, όπως εξήγησε ο κ.Μπαντής, είναι το φύλλο. Το φύλλο που ανοίγουμε στον αέρα και φτιάχνεται με ιδιαίτερη τεχνική. Η τυρόπιτα είναι άλλο πράγμα, έχει εντελώς διαφορετικό φύλλο. "Η μπουγάτσα πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή της Καππαδοκίας, στην Καισάρεια και σε όλα εκείνα τα μέρη. Ήταν σκέτο φύλλο και αποτελούσε το "φαγητό των φτωχών", καθώς το έπαιρναν όλοι όσοι δούλευαν πολλές ώρες έξω από το σπίτι, διότι δεν χαλούσε και μπορούσαν να τρώνε συνεχώς", αναφέρει και συνεχίζει: "Αργότερα η μπουγάτσα πήγε στη Σμύρνη, την περίοδο της ακμής και του πλούτου και μπήκε στα σπίτια των ευκατάστατων, όπου άρχισαν να βάζουν και γέμιση. Τυρί και κρέμα, με κυρίαρχο το τυρί. Σέρβιραν επίσης και το σκέτο φύλλο με το απογευματινό τσάι".

Η μπουγάτσα έγινε γνωστή και στην Πόλη, όπως περιγράφει ο κ.Μπαντής, όπου μπήκε μέχρι και στα ανάκτορα. "Με τη Μικρασιατική καταστροφή, οι περισσότεροι πρόσφυγες και τεχνίτες πήγαν στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, φέρνοντας μαζί και την τεχνική τους". 

Η μπουγάτσα έγινε αγαπημένο έδεσμα όλων αλλά, πλέον, και των τουριστών, όπως αναφέρει ο κ.Μπαντής. "Οι τουρίστες δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις γεύσεις αλλά όταν δοκιμάζουν εκπλήσσονται ευχάριστα. Οι Ρώσοι, οι Βαλκάνιοι, οι Τούρκοι και όσοι έρχονται από Ισραήλ, ενθουσιάζονται με την μπουγάτσα με κιμά, την οποία συνδυάζουν με γιαούρτι. Οι τουρίστες που προέρχονται από δυτικές χώρες, από την άλλη, προτιμούν τις πιο γλυκιές γεύσεις", προσθέτει.  

Σημειώνεται, ότι στην τελική εκδήλωση, θα μιλήσουν για την πίτα οι τρεις chef ambassadors της πόλης, Δημήτρης Τασιούλας, Αντώνης Μουστάκης και Λάμπρος Ρώσσιος, η Πρόεδρος της Ένωσης Αρτοποιών, Έλσα Κουκουμέρια, ο pastry chef, Φίλιππος Μπαντής, ενώ την παρουσίαση θα κάνει η δημοσιογράφος γαστρονομίας, Ελένη Ψυχούλη. Όλοι οι προαναφερθέντες είναι αυτοί οι οποίοι θα αναδείξουν  την καλύτερη πίτα από τις έξι του ημιτελικού. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση, με τη χορωδία και την Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου Βαφοπουλείου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Νικόλ Καζαντζίδου


Επόμενο Προηγούμενο
 

Μετρημένες θέσεις, μαγευτικό τοπίο: Η πιο καθαρή παραλία της Ελλάδας με τα πολύχρωμα σύρματα που βλέπεις το βυθό από μακριά

Μετρημένες θέσεις, μαγευτικό τοπίο: Η πιο καθαρή παραλία της Ελλάδας με τα πολύχρωμα σύρματα που βλέπεις το βυθό από μακριά

20:06 27/3/2023

Θα την βρείτε σε ένα από το πιο δημοφιλή νησιά της Ελλάδας

Μικρή Μαντλίν: 1 μήνα μετά η αστυνομία έλυσε το μυστήριο με την 21χρονη Πολωνή

Μικρή Μαντλίν: 1 μήνα μετά η αστυνομία έλυσε το μυστήριο με την 21χρονη Πολωνή

15:36 27/3/2023

Καταιγιστικές εξελίξεις

Τζένη Ιωακειμίδου, 22 χρόνια μετά: Έτσι είναι σήμερα η Ουκρανή Νατάσα της σειράς «Βότκα Πορτοκάλι» (Pics)

Τζένη Ιωακειμίδου, 22 χρόνια μετά: Έτσι είναι σήμερα η Ουκρανή Νατάσα της σειράς «Βότκα Πορτοκάλι» (Pics)

12:42 27/3/2023

Σαν να μην πέρασε μια μέρα.

«Ούτε ψάχνομαι ούτε μου λείπει τίποτα, μια χαρά παιδί είμαι»: Αυτός είναι ο γύπας που «γκρέμισε» το TikTok (Vid)

«Ούτε ψάχνομαι ούτε μου λείπει τίποτα, μια χαρά παιδί είμαι»: Αυτός είναι ο γύπας που «γκρέμισε» το TikTok (Vid)

12:41 27/3/2023

Δικαιολογείσαι μόνο αν τις τελευταίες 24 ώρες έκανες κάτι από τα παρακάτω

Και οι 3 απαντήσεις μοιάζουν σωστές: Εάν βρεις την πρωτεύουσα των 10 χωρών που μπερδεύουν και οι πιο διαβασμένοι, τότε είσαι εγκυκλοπαίδεια

Και οι 3 απαντήσεις μοιάζουν σωστές: Εάν βρεις την πρωτεύουσα των 10 χωρών που μπερδεύουν και οι πιο διαβασμένοι, τότε είσαι εγκυκλοπαίδεια

21:39 26/3/2023

λοι νομίζουν ότι ξέρουν τη σωστή απάντηση, όμως κάνουν λάθος!

Πρωτοσέλιδα, ρεπορτάζ και ξαφνικά σιγή: Καταλάβετε τι συνέβη τελικά στην υπόθεση Κοκλώνη;

Πρωτοσέλιδα, ρεπορτάζ και ξαφνικά σιγή: Καταλάβετε τι συνέβη τελικά στην υπόθεση Κοκλώνη;

21:21 26/3/2023

Ο παρουσιαστής συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα του

Η μικρή, μεγάλωσε: Η ξανθιά καλλονή από τους Mazoo & The Zoo είναι σήμερα πιο εντυπωσιακή από ποτέ (Pics)

Η μικρή, μεγάλωσε: Η ξανθιά καλλονή από τους Mazoo & The Zoo είναι σήμερα πιο εντυπωσιακή από ποτέ (Pics)

10:44 26/3/2023

Είναι πλέον μαμά!

5 λέξεις για να τον θυμούνται για πάντα: Η ιστορική βρισιά του αθυρόστομου Καραϊσκάκη στους Τούρκους λίγο πριν ξεψυχήσει

5 λέξεις για να τον θυμούνται για πάντα: Η ιστορική βρισιά του αθυρόστομου Καραϊσκάκη στους Τούρκους λίγο πριν ξεψυχήσει

00:33 26/3/2023

Ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων της Ρούμελης

200 χρόνια μετά, 9 στους 10 δεν έχουν ιδέα: Εσύ ξέρεις τον απλό λόγο για τον οποίον τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου;

200 χρόνια μετά, 9 στους 10 δεν έχουν ιδέα: Εσύ ξέρεις τον απλό λόγο για τον οποίον τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου;

13:10 25/3/2023

200 χρόνια μετά

Θα το ζήλευαν και master chef: Η ταβέρνα με τον καλύτερο μπακαλιάρο σκορδαλιά στην Ελλάδα που αποθεώνουν όλοι (Pics)

Θα το ζήλευαν και master chef: Η ταβέρνα με τον καλύτερο μπακαλιάρο σκορδαλιά στην Ελλάδα που αποθεώνουν όλοι (Pics)

13:01 25/3/2023

Γεύσεις και περιβάλλον που θα λατρέψεις.

Κλασικά Έπιπλα