Φεστιβάλ πίτας με "πρωταγωνίστρια" την ιστορία της μπουγάτσας

25/5/2018 02:25    pie festival
Με αφετηρία την Καππαδοκία, η μπουγάτσα που ξεκίνησε ως "φαγητό των φτωχών" έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή εδέσματα όχι μόνο για τους Θεσσαλονικείς, αλλά και για τους τουρίστες. Η "μπουγάτσα Θεσσαλονίκης" αποτελεί πλέον brand για την πόλη, το οποίο ενισχύεται με διάφορες δράσεις, όπως αναφέρει ο μπουγατσοποιός Φίλιππος Μπαντής.

Μία από αυτές είναι και το φεστιβάλ πίτας (pie festival) που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Thessaloniki Food Festival. 
Στο φεστιβάλ έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος όσοι θέλουν, αρκεί να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 28 Μαΐου στην ιστοσελίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και να φτιάξουν μια πίτα την οποία θα παραδώσουν σε μια από τις έξι δημοτικές κοινότητες, όπου θα γίνουν οι επιμέρους διαγωνισμοί. Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε ο κ.Μπαντής, που θα είναι ένας εκ των κριτών, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM".

"Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα φεστιβάλ το οποίο απευθύνεται σε όλους τους δημότες και όχι μόνο σε επαγγελματίες. Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε είναι η ιστορία και η παράδοση της πόλης", είπε ο κ.Μπαντής. 

Οι 6 νικητές, θα προκύψουν από την κριτική επιτροπή, που θα απαρτίζεται από τον, ή την πρόεδρο, της κάθε Κοινότητας και  επαγγελματίες (αρτοποιούς, ζαχαροπλάστες και άλλους) με εξειδίκευση στο φύλλο, τους οποίους θα επιλέξει η κάθε Δημοτική Κοινότητα.

Ο κ.Μπαντής, επεσήμανε, ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ιστορία πίσω από κάθε συνταγή. Εκείνο που θα συμβουλεύει στους συμμετέχοντες είναι "να κάνουν αυτό που νομίζουν καλύτερα. Μια πίτα που ξέρουν από τη γιαγιά τους, για παράδειγμα. Μια πίτα που κουβαλά τη δική της ιστορία". 

Η μπουγάτσα με τυρί δεν είναι τυρόπιτα

Η μπουγάτσα, όπως εξήγησε ο κ.Μπαντής, είναι το φύλλο. Το φύλλο που ανοίγουμε στον αέρα και φτιάχνεται με ιδιαίτερη τεχνική. Η τυρόπιτα είναι άλλο πράγμα, έχει εντελώς διαφορετικό φύλλο. "Η μπουγάτσα πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή της Καππαδοκίας, στην Καισάρεια και σε όλα εκείνα τα μέρη. Ήταν σκέτο φύλλο και αποτελούσε το "φαγητό των φτωχών", καθώς το έπαιρναν όλοι όσοι δούλευαν πολλές ώρες έξω από το σπίτι, διότι δεν χαλούσε και μπορούσαν να τρώνε συνεχώς", αναφέρει και συνεχίζει: "Αργότερα η μπουγάτσα πήγε στη Σμύρνη, την περίοδο της ακμής και του πλούτου και μπήκε στα σπίτια των ευκατάστατων, όπου άρχισαν να βάζουν και γέμιση. Τυρί και κρέμα, με κυρίαρχο το τυρί. Σέρβιραν επίσης και το σκέτο φύλλο με το απογευματινό τσάι".

Η μπουγάτσα έγινε γνωστή και στην Πόλη, όπως περιγράφει ο κ.Μπαντής, όπου μπήκε μέχρι και στα ανάκτορα. "Με τη Μικρασιατική καταστροφή, οι περισσότεροι πρόσφυγες και τεχνίτες πήγαν στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, φέρνοντας μαζί και την τεχνική τους". 

Η μπουγάτσα έγινε αγαπημένο έδεσμα όλων αλλά, πλέον, και των τουριστών, όπως αναφέρει ο κ.Μπαντής. "Οι τουρίστες δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις γεύσεις αλλά όταν δοκιμάζουν εκπλήσσονται ευχάριστα. Οι Ρώσοι, οι Βαλκάνιοι, οι Τούρκοι και όσοι έρχονται από Ισραήλ, ενθουσιάζονται με την μπουγάτσα με κιμά, την οποία συνδυάζουν με γιαούρτι. Οι τουρίστες που προέρχονται από δυτικές χώρες, από την άλλη, προτιμούν τις πιο γλυκιές γεύσεις", προσθέτει.  

Σημειώνεται, ότι στην τελική εκδήλωση, θα μιλήσουν για την πίτα οι τρεις chef ambassadors της πόλης, Δημήτρης Τασιούλας, Αντώνης Μουστάκης και Λάμπρος Ρώσσιος, η Πρόεδρος της Ένωσης Αρτοποιών, Έλσα Κουκουμέρια, ο pastry chef, Φίλιππος Μπαντής, ενώ την παρουσίαση θα κάνει η δημοσιογράφος γαστρονομίας, Ελένη Ψυχούλη. Όλοι οι προαναφερθέντες είναι αυτοί οι οποίοι θα αναδείξουν  την καλύτερη πίτα από τις έξι του ημιτελικού. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση, με τη χορωδία και την Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου Βαφοπουλείου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Νικόλ Καζαντζίδου


Επόμενο Προηγούμενο
 

Έξι μήνες χωρίς ρεπό, 13 ώρες δουλειά, κοιτώνες των 10 ατόμων για ούτε 1.000 €: Σοβαρά αναρωτιέστε γιατί ο τουρισμός αναζητά προσωπικό;

Έξι μήνες χωρίς ρεπό, 13 ώρες δουλειά, κοιτώνες των 10 ατόμων για ούτε 1.000 €: Σοβαρά αναρωτιέστε γιατί ο τουρισμός αναζητά προσωπικό;

11:04 11/3/2023

Κάτι μπορεί να έχει πάρει το αυτί σας.

Μήπως να δίναμε λίγη περισσότερη προσοχή σ’ αυτό που είπε ο Κανάκης την Πέμπτη; 10-03-2023 19:00

Μήπως να δίναμε λίγη περισσότερη προσοχή σ’ αυτό που είπε ο Κανάκης την Πέμπτη; 10-03-2023 19:00

10:46 11/3/2023

Ξαναχτύπησε σχολιάζοντας τη δημοσιογραφία

Κουίζ τηλεόρασης head to head: Θα απαντήσεις πιο πολλές ερωτήσεις από τον αντίπαλο σου για να είσαι εσύ ο μεγάλος νικητής;

Κουίζ τηλεόρασης head to head: Θα απαντήσεις πιο πολλές ερωτήσεις από τον αντίπαλο σου για να είσαι εσύ ο μεγάλος νικητής;

22:45 10/3/2023

Κουίζ τηλεόρασης

Θα χάσεις το μυαλό σου: Δες απόψε στο Netflix την τρίωρη υπερταινιάρα που δε χορταίνεται με τίποτα (Vid)

Θα χάσεις το μυαλό σου: Δες απόψε στο Netflix την τρίωρη υπερταινιάρα που δε χορταίνεται με τίποτα (Vid)

21:38 10/3/2023

Πέρασαν κιόλας 9 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε

Κάτω από 8/10 άψογος: 10 δύσκολες ερωτήσεις ορθογραφίας που απαντούν μόνο 4/10! Εσύ;

Κάτω από 8/10 άψογος: 10 δύσκολες ερωτήσεις ορθογραφίας που απαντούν μόνο 4/10! Εσύ;

17:46 9/3/2023

Κάτω από 8/10 άψογος

Τραγωδία στα Τέμπη: Η πιο εμετική δήλωση της χρονιάς

Τραγωδία στα Τέμπη: Η πιο εμετική δήλωση της χρονιάς

17:41 9/3/2023

Κυνισμός δίχως όρια ή αμετροέπεια;

Αγγελική Νικολούλη | Πολύ δυσάρεστα νέα στην υπόθεση του Μάριου Παπαγεωργίου

Αγγελική Νικολούλη | Πολύ δυσάρεστα νέα στην υπόθεση του Μάριου Παπαγεωργίου

00:43 9/3/2023

Όλα δείχνουν ότι οι αρχικές πληροφορίες ήταν εσφαλμένες.

«Θα χάσει τη δουλειά του με αυτά που λέει»: Η απόφαση του ΑΝΤ1 για τον Αντώνη Κανάκη

«Θα χάσει τη δουλειά του με αυτά που λέει»: Η απόφαση του ΑΝΤ1 για τον Αντώνη Κανάκη

22:49 8/3/2023

Μετά την εκπομπή για τα Τέμπη

4.000 αυγά την εβδομάδα, πατάτες αυστηρά διαλεγμένες: Το μαγαζί που πάνω στη λιγούρα έκανε trend το πιο απλό πιάτο

4.000 αυγά την εβδομάδα, πατάτες αυστηρά διαλεγμένες: Το μαγαζί που πάνω στη λιγούρα έκανε trend το πιο απλό πιάτο

21:58 8/3/2023

Φτιάχτηκε σε μέρες μεγάλης… λιγούρας!

Ράδιο Αρβύλα: Το φάουλ του Κανάκη που έχυσε την καρδάρα με το γάλα…

Ράδιο Αρβύλα: Το φάουλ του Κανάκη που έχυσε την καρδάρα με το γάλα…

16:11 8/3/2023

Ναι μεν, αλλά.

Κλασικά Έπιπλα