Φεστιβάλ πίτας με "πρωταγωνίστρια" την ιστορία της μπουγάτσας

25/5/2018 02:25    pie festival
Με αφετηρία την Καππαδοκία, η μπουγάτσα που ξεκίνησε ως "φαγητό των φτωχών" έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή εδέσματα όχι μόνο για τους Θεσσαλονικείς, αλλά και για τους τουρίστες. Η "μπουγάτσα Θεσσαλονίκης" αποτελεί πλέον brand για την πόλη, το οποίο ενισχύεται με διάφορες δράσεις, όπως αναφέρει ο μπουγατσοποιός Φίλιππος Μπαντής.

Μία από αυτές είναι και το φεστιβάλ πίτας (pie festival) που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Thessaloniki Food Festival. 
Στο φεστιβάλ έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος όσοι θέλουν, αρκεί να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 28 Μαΐου στην ιστοσελίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και να φτιάξουν μια πίτα την οποία θα παραδώσουν σε μια από τις έξι δημοτικές κοινότητες, όπου θα γίνουν οι επιμέρους διαγωνισμοί. Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε ο κ.Μπαντής, που θα είναι ένας εκ των κριτών, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM".

"Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα φεστιβάλ το οποίο απευθύνεται σε όλους τους δημότες και όχι μόνο σε επαγγελματίες. Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε είναι η ιστορία και η παράδοση της πόλης", είπε ο κ.Μπαντής. 

Οι 6 νικητές, θα προκύψουν από την κριτική επιτροπή, που θα απαρτίζεται από τον, ή την πρόεδρο, της κάθε Κοινότητας και  επαγγελματίες (αρτοποιούς, ζαχαροπλάστες και άλλους) με εξειδίκευση στο φύλλο, τους οποίους θα επιλέξει η κάθε Δημοτική Κοινότητα.

Ο κ.Μπαντής, επεσήμανε, ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ιστορία πίσω από κάθε συνταγή. Εκείνο που θα συμβουλεύει στους συμμετέχοντες είναι "να κάνουν αυτό που νομίζουν καλύτερα. Μια πίτα που ξέρουν από τη γιαγιά τους, για παράδειγμα. Μια πίτα που κουβαλά τη δική της ιστορία". 

Η μπουγάτσα με τυρί δεν είναι τυρόπιτα

Η μπουγάτσα, όπως εξήγησε ο κ.Μπαντής, είναι το φύλλο. Το φύλλο που ανοίγουμε στον αέρα και φτιάχνεται με ιδιαίτερη τεχνική. Η τυρόπιτα είναι άλλο πράγμα, έχει εντελώς διαφορετικό φύλλο. "Η μπουγάτσα πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή της Καππαδοκίας, στην Καισάρεια και σε όλα εκείνα τα μέρη. Ήταν σκέτο φύλλο και αποτελούσε το "φαγητό των φτωχών", καθώς το έπαιρναν όλοι όσοι δούλευαν πολλές ώρες έξω από το σπίτι, διότι δεν χαλούσε και μπορούσαν να τρώνε συνεχώς", αναφέρει και συνεχίζει: "Αργότερα η μπουγάτσα πήγε στη Σμύρνη, την περίοδο της ακμής και του πλούτου και μπήκε στα σπίτια των ευκατάστατων, όπου άρχισαν να βάζουν και γέμιση. Τυρί και κρέμα, με κυρίαρχο το τυρί. Σέρβιραν επίσης και το σκέτο φύλλο με το απογευματινό τσάι".

Η μπουγάτσα έγινε γνωστή και στην Πόλη, όπως περιγράφει ο κ.Μπαντής, όπου μπήκε μέχρι και στα ανάκτορα. "Με τη Μικρασιατική καταστροφή, οι περισσότεροι πρόσφυγες και τεχνίτες πήγαν στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, φέρνοντας μαζί και την τεχνική τους". 

Η μπουγάτσα έγινε αγαπημένο έδεσμα όλων αλλά, πλέον, και των τουριστών, όπως αναφέρει ο κ.Μπαντής. "Οι τουρίστες δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις γεύσεις αλλά όταν δοκιμάζουν εκπλήσσονται ευχάριστα. Οι Ρώσοι, οι Βαλκάνιοι, οι Τούρκοι και όσοι έρχονται από Ισραήλ, ενθουσιάζονται με την μπουγάτσα με κιμά, την οποία συνδυάζουν με γιαούρτι. Οι τουρίστες που προέρχονται από δυτικές χώρες, από την άλλη, προτιμούν τις πιο γλυκιές γεύσεις", προσθέτει.  

Σημειώνεται, ότι στην τελική εκδήλωση, θα μιλήσουν για την πίτα οι τρεις chef ambassadors της πόλης, Δημήτρης Τασιούλας, Αντώνης Μουστάκης και Λάμπρος Ρώσσιος, η Πρόεδρος της Ένωσης Αρτοποιών, Έλσα Κουκουμέρια, ο pastry chef, Φίλιππος Μπαντής, ενώ την παρουσίαση θα κάνει η δημοσιογράφος γαστρονομίας, Ελένη Ψυχούλη. Όλοι οι προαναφερθέντες είναι αυτοί οι οποίοι θα αναδείξουν  την καλύτερη πίτα από τις έξι του ημιτελικού. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση, με τη χορωδία και την Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου Βαφοπουλείου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Νικόλ Καζαντζίδου


Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:14 9/6/2023

Παρασκευή 09/6, Σάββατο 10/6 και Κυριακή 11/6

Από τον φούρνο, στο πιάτο: Η ταβέρνα με τις χορταστικές μερίδες που λιώνουν στο στόμα κρατάει ακόμα χαμηλές τις τιμές

Από τον φούρνο, στο πιάτο: Η ταβέρνα με τις χορταστικές μερίδες που λιώνουν στο στόμα κρατάει ακόμα χαμηλές τις τιμές

13:05 9/6/2023

Πιάτα- αριστούργημα

Ρίχνει τη «βόμβα» ο Ανδρέας Μικρούτσικος…

Ρίχνει τη «βόμβα» ο Ανδρέας Μικρούτσικος…

20:59 8/6/2023

Ποιο θα είναι το τηλεοπτικό του μέλλον.

«Παίζουμε ΓΙΑ τη ζωή, δεν παίζουμε ΜΕ τη ζωή»

«Παίζουμε ΓΙΑ τη ζωή, δεν παίζουμε ΜΕ τη ζωή»

13:09 8/6/2023

Στo πλαίσιo των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Δυσάρεστη εξέλιξη με το «The Voice» στον ΣΚΑΪ

Δυσάρεστη εξέλιξη με το «The Voice» στον ΣΚΑΪ

18:38 7/6/2023

Ποιο θα είναι το μέλλον του αγαπημένου talent show.

Τα βρίσκουν μπαστούνια και οι διάνοιες: Στον γρίφο της δεξαμενής 9/10 λένε «δεν μπορώ να το λύσω». Εσύ;

Τα βρίσκουν μπαστούνια και οι διάνοιες: Στον γρίφο της δεξαμενής 9/10 λένε «δεν μπορώ να το λύσω». Εσύ;

18:37 7/6/2023

Τα βρίσκουν μπαστούνια και οι διάνοιες

Πέθανε ο Γιάννης Φλωρινιώτης

Πέθανε ο Γιάννης Φλωρινιώτης

14:30 7/6/2023

Νοσηλευόταν στο «Σωτηρία» για περίπου μία εβδομάδα.

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

14:16 7/6/2023

Τετάρτη 07/6 και Πέμπτη 08/6

Σου καίει το μυαλό: Θα λύσεις τον viral γρίφο του κλεμμένου 100ευρού που το μισό ίντερνετ κάνει λάθος;

Σου καίει το μυαλό: Θα λύσεις τον viral γρίφο του κλεμμένου 100ευρού που το μισό ίντερνετ κάνει λάθος;

01:40 7/6/2023

Εσύ θα το λύσεις;

Είκοσι χρόνια μετά την ολοκλήρωση της σειράς.  Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο μ' ένα κλικ στο dailymedia.com.gr

Είκοσι χρόνια μετά την ολοκλήρωση της σειράς. Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο μ' ένα κλικ στο dailymedia.com.gr

23:27 6/6/2023

Δε χάνει το χιούμορ της η Ζέτα.

Κλασικά Έπιπλα