Φεστιβάλ πίτας με "πρωταγωνίστρια" την ιστορία της μπουγάτσας

25/5/2018 02:25    pie festival
Με αφετηρία την Καππαδοκία, η μπουγάτσα που ξεκίνησε ως "φαγητό των φτωχών" έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή εδέσματα όχι μόνο για τους Θεσσαλονικείς, αλλά και για τους τουρίστες. Η "μπουγάτσα Θεσσαλονίκης" αποτελεί πλέον brand για την πόλη, το οποίο ενισχύεται με διάφορες δράσεις, όπως αναφέρει ο μπουγατσοποιός Φίλιππος Μπαντής.

Μία από αυτές είναι και το φεστιβάλ πίτας (pie festival) που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Thessaloniki Food Festival. 
Στο φεστιβάλ έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος όσοι θέλουν, αρκεί να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 28 Μαΐου στην ιστοσελίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και να φτιάξουν μια πίτα την οποία θα παραδώσουν σε μια από τις έξι δημοτικές κοινότητες, όπου θα γίνουν οι επιμέρους διαγωνισμοί. Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε ο κ.Μπαντής, που θα είναι ένας εκ των κριτών, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM".

"Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα φεστιβάλ το οποίο απευθύνεται σε όλους τους δημότες και όχι μόνο σε επαγγελματίες. Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε είναι η ιστορία και η παράδοση της πόλης", είπε ο κ.Μπαντής. 

Οι 6 νικητές, θα προκύψουν από την κριτική επιτροπή, που θα απαρτίζεται από τον, ή την πρόεδρο, της κάθε Κοινότητας και  επαγγελματίες (αρτοποιούς, ζαχαροπλάστες και άλλους) με εξειδίκευση στο φύλλο, τους οποίους θα επιλέξει η κάθε Δημοτική Κοινότητα.

Ο κ.Μπαντής, επεσήμανε, ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ιστορία πίσω από κάθε συνταγή. Εκείνο που θα συμβουλεύει στους συμμετέχοντες είναι "να κάνουν αυτό που νομίζουν καλύτερα. Μια πίτα που ξέρουν από τη γιαγιά τους, για παράδειγμα. Μια πίτα που κουβαλά τη δική της ιστορία". 

Η μπουγάτσα με τυρί δεν είναι τυρόπιτα

Η μπουγάτσα, όπως εξήγησε ο κ.Μπαντής, είναι το φύλλο. Το φύλλο που ανοίγουμε στον αέρα και φτιάχνεται με ιδιαίτερη τεχνική. Η τυρόπιτα είναι άλλο πράγμα, έχει εντελώς διαφορετικό φύλλο. "Η μπουγάτσα πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή της Καππαδοκίας, στην Καισάρεια και σε όλα εκείνα τα μέρη. Ήταν σκέτο φύλλο και αποτελούσε το "φαγητό των φτωχών", καθώς το έπαιρναν όλοι όσοι δούλευαν πολλές ώρες έξω από το σπίτι, διότι δεν χαλούσε και μπορούσαν να τρώνε συνεχώς", αναφέρει και συνεχίζει: "Αργότερα η μπουγάτσα πήγε στη Σμύρνη, την περίοδο της ακμής και του πλούτου και μπήκε στα σπίτια των ευκατάστατων, όπου άρχισαν να βάζουν και γέμιση. Τυρί και κρέμα, με κυρίαρχο το τυρί. Σέρβιραν επίσης και το σκέτο φύλλο με το απογευματινό τσάι".

Η μπουγάτσα έγινε γνωστή και στην Πόλη, όπως περιγράφει ο κ.Μπαντής, όπου μπήκε μέχρι και στα ανάκτορα. "Με τη Μικρασιατική καταστροφή, οι περισσότεροι πρόσφυγες και τεχνίτες πήγαν στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, φέρνοντας μαζί και την τεχνική τους". 

Η μπουγάτσα έγινε αγαπημένο έδεσμα όλων αλλά, πλέον, και των τουριστών, όπως αναφέρει ο κ.Μπαντής. "Οι τουρίστες δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις γεύσεις αλλά όταν δοκιμάζουν εκπλήσσονται ευχάριστα. Οι Ρώσοι, οι Βαλκάνιοι, οι Τούρκοι και όσοι έρχονται από Ισραήλ, ενθουσιάζονται με την μπουγάτσα με κιμά, την οποία συνδυάζουν με γιαούρτι. Οι τουρίστες που προέρχονται από δυτικές χώρες, από την άλλη, προτιμούν τις πιο γλυκιές γεύσεις", προσθέτει.  

Σημειώνεται, ότι στην τελική εκδήλωση, θα μιλήσουν για την πίτα οι τρεις chef ambassadors της πόλης, Δημήτρης Τασιούλας, Αντώνης Μουστάκης και Λάμπρος Ρώσσιος, η Πρόεδρος της Ένωσης Αρτοποιών, Έλσα Κουκουμέρια, ο pastry chef, Φίλιππος Μπαντής, ενώ την παρουσίαση θα κάνει η δημοσιογράφος γαστρονομίας, Ελένη Ψυχούλη. Όλοι οι προαναφερθέντες είναι αυτοί οι οποίοι θα αναδείξουν  την καλύτερη πίτα από τις έξι του ημιτελικού. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση, με τη χορωδία και την Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου Βαφοπουλείου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Νικόλ Καζαντζίδου


Επόμενο Προηγούμενο
 

Τεστ ευφυΐας: 10 ερωτήσεις επιστημών που απαντούν σωστά μόνο όσοι έχουν IQ πάνω από 150! Εσύ;

Τεστ ευφυΐας: 10 ερωτήσεις επιστημών που απαντούν σωστά μόνο όσοι έχουν IQ πάνω από 150! Εσύ;

01:44 12/2/2023

Έχεις τις γνώσεις;

Έγινε το μπαμ: Αυτοί είναι οι 5 νέοι παίκτες που εισβάλουν στο Survivor All Star

Έγινε το μπαμ: Αυτοί είναι οι 5 νέοι παίκτες που εισβάλουν στο Survivor All Star

21:42 11/2/2023

Αλλάζουν ξανά οι ισορροπίες στις δύο ομάδες με τους ξεκούραστους και φαγωμένους παίκτες.

Διαφορά 1,2%: Η απόλυτη ανατροπή σε νέα δημοσκόπηση…

Διαφορά 1,2%: Η απόλυτη ανατροπή σε νέα δημοσκόπηση…

19:23 11/2/2023

Μειώνεται η διαφορά!

Eπικό φλερτ Φερεντίνου: Η εντυπωσιακή «γιαγιά» που τον ξετρέλανε στο «Deal» (Vid)

Eπικό φλερτ Φερεντίνου: Η εντυπωσιακή «γιαγιά» που τον ξετρέλανε στο «Deal» (Vid)

13:26 11/2/2023

Δεν κρατήθηκε ο παρουσιαστής.

Στη φυλακή 50χρονος που είχε γίνει «φόβος και τρόμος» γειτονιάς στο Πανόραμα

Στη φυλακή 50χρονος που είχε γίνει «φόβος και τρόμος» γειτονιάς στο Πανόραμα

23:53 10/2/2023

συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία

Κοριτσάκι 6,5 ετών άφησε την τελευταία του πνοή στο Ιπποκράτειο

Κοριτσάκι 6,5 ετών άφησε την τελευταία του πνοή στο Ιπποκράτειο

23:48 10/2/2023

το κορίτσι υπέστη ανακοπή στο σπίτι της

Καλαμαριά - Χρύσα Αράπογλου: Η εγκατάλειψη του Φοίνικα από την Δημοτική Αρχή, κραυγάζει (φωτο)

Καλαμαριά - Χρύσα Αράπογλου: Η εγκατάλειψη του Φοίνικα από την Δημοτική Αρχή, κραυγάζει (φωτο)

23:42 10/2/2023

μια γειτονιά με μεγάλες προοπτικές

Καλαμαριά: Μπούκαρε με μαχαίρι σε φαρμακείο και έκλεψε 200 ευρώ

Καλαμαριά: Μπούκαρε με μαχαίρι σε φαρμακείο και έκλεψε 200 ευρώ

23:23 10/2/2023

έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη

Θα περίμενες ώρες για να το δοκιμάσεις: Γι’ αυτό το γλυκό γίνεται δικαιολογημένα χαμός κάθε μέρα (Pics)

Θα περίμενες ώρες για να το δοκιμάσεις: Γι’ αυτό το γλυκό γίνεται δικαιολογημένα χαμός κάθε μέρα (Pics)

14:52 10/2/2023

Άλλο να στο λέμε και άλλο να το γεύεσαι

9/10 αποτυγχάνουν: Όσοι έχουν γνώσεις ιστορίας σε αυτές τις 10 ερωτήσεις κάνουν μέχρι 2 λάθη! Εσύ;

9/10 αποτυγχάνουν: Όσοι έχουν γνώσεις ιστορίας σε αυτές τις 10 ερωτήσεις κάνουν μέχρι 2 λάθη! Εσύ;

14:52 10/2/2023

Μήπως είσαι ο 1 στους 10 που τα καταφέρνει;

Κλασικά Έπιπλα