The Hellenic Mosaic: Σώζοντας την Ιστορική Μνήμη

13/12/2024 14:09    Εκδήλωση για την πορεία του έργου “The Hellenic Mosaic”
Στο κατάμεστο δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής» πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την πορεία του έργου  “The Hellenic Mosaic” που αφορά μια πολυσύνθετη πλατφόρμα Πολιτισμικής Κληρονομιάς, Παράδοσης, Τεχνολογίας και Δημιουργίας που έρχεται να διασώσει και να αναδείξει ντοκουμέντα, φωτογραφίες,  βίντεο, έγγραφα και μαρτυρίες από την ιστορία των δυο τελευταίων αιώνων του Ελληνισμού.

H Δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου στο χαιρετισμό της χαρακτήρισε μεγάλο στοίχημα, αλλά ταυτοχρόνως και μεγάλη ευθύνη για τον Δήμο Καλαμαριάς την επιτυχή και ποιοτική υλοποίηση του «The Hellenic Mosaic», αλλά και την αποτελεσματική προβολή και διαχείρισή του στο μέλλον.

«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τον Δήμο Καλαμαριάς, έχοντας βαθιά επίγνωση της ιστορίας της περιοχής μας, μιλήσαμε για την ανάγκη να αποκτήσει η Καλαμαριά ένα μεγάλο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που θα αναδεικνύει και θα προβάλλει, μεταξύ άλλων, τα δύο μεγάλα συγκριτικά της πλεονεκτήματα που είναι η προσφυγική της ταυτότητα και η θάλασσα.

Aπό την πρώτη ενημέρωση για το Hellenic Mosaic που ήταν ένα έργο σε εξέλιξη, το αισθάνθηκα σαν μέρος της αλυσίδας του χρόνου και του χρέους. Σαν τη συνέχιση με κάποιο τρόπο της δικής μου προσωπικής σχέσης με την έννοια του ιστορικού χρόνου, των τεκμηρίων, της μνήμης και των αφηγήσεων που ξεκίνησε από την ίδρυση του ΙΑΠΕ, μια ιδέα που οργανώθηκε από εκείνα τα πρώτα χρόνια της αυτοδιοικητικής μου θητείας δίπλα στον Θρασύβουλο Λαζαρίδη, την αποτύπωση της ιστορίας της μετανάστευσης μέσα από την παρουσίαση της εκπομπής «Των Ελλήνων οι Κοινότητες», τη δημιουργία του σπάνιου – όπως αποδείχθηκε- ιστορικού αρχείου και της βιβλιοθήκης του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο βρίσκεται σήμερα στην διάθεση του Πανεπιστημίου.

Με την ίδια ευθύνη προσεγγίζω σήμερα και το “Hellenic Μosaic”. Όχι ως ένα έργο που ανήκει στενά στα όρια της Καλαμαριάς, αλλά ως ένα έργο που ανήκει σε όλους του Έλληνες Που επιχειρεί να ενώσει τον παρελθόντα με τον σύγχρονο χρόνο, να αναδείξει την ποικιλία και την πολυμορφία των προσώπων, των οικογενειών και των κοινοτήτων που συνέβαλαν στη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας”, ανάφερε μεταξύ άλλων η κ. Αράπογλου

Η παρουσίαση του Έργου «The Hellenic Mosaic» και η ενημέρωση για την πρόοδο και τους στόχους του έγινε από τον Κωνσταντίνο Παπανικολάου εκπρόσωπο του Αναδόχου/Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας COMITECH Α.Ε., ο οποίος παρουσίασε επίσης τις δυνατότηες  που παρέχει η τεχνολογία αιχμής generative artificial intelligence για τη δημιουργία περιεχομένου, τρόπους αξιοποίησης για την ανάδειξη του πολιτισμικού αποθέματος, ενώ πρόβαλε και ένα μικρό δείγμα εφαρμογής στο έργο με αξιοποίηση κάποιων ιστοριών.

Την  διαδικασία ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης του υλικού του έργου καθώς και την περιγραφή της διαδικασίας καταχώρισης τεκμηρίων και πληροφοριών από τους πολίτες παρουσίασε στους παραβρισκόμενους ο  Αντώνης Γαβριηλίδης, ιστορικός τεκμηριωτής.

Το «The Hellenic Mosaic» περιλαμβάνει και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα – δράση το οποίο παρουσίασε η Μαρία Τσίρκου-Παγώνη, MSc Φιλόλογος με ειδίκευση στη Βυζαντινή και Μεσαιωνική Ιστορία, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά και στις επερχόμενες δράσεις αλλά και στην αξία του ως εκπαιδευτικό εργαλείο.

Στην εκδήλωση μίλησαν  για την σημασία του έργου ο εκπρόσωπος του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού, Γεωργιάδης Σωτήρης, Αντιδήμαρχος Ανάδειξης της Προσφυγικής Ταυτότητας της Καλαμαριάς και Πρόεδρος στο ΙΑΠΕ και ο Εκπρόσωπος του Γυμναστικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Ηρακλής, Αλέξανδρος Οικονομίδης, μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου, που παραχώρησαν υλικό τους στο αποθετήριο του έργου «The Hellenic Mosaic».

Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας  Μπλιάτκας παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης,  στελεχών της εκπαίδευσης, ανάμεσα στους οποίους ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης και η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Θεσσαλονίκης, Ζωή Βαζούρα, μελών  Συλλόγων από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, αλλά και πολιτών που γνώρισαν από κοντά το σπουδαίο έργο που έχει αναλάβει ο Δήμος Καλαμαριάς.

Οι μουσικοί Χρήστος Βερνάρδος κλασική κιθάρα, Λέανδρος Μεγακλής βιολί, Αντώνης Κεραμιδάς πλήκτρα-synthesizer, Σίμος Σταφυλάκος μπουζούκι  έπαιξαν εμβληματικά τραγούδια της ελληνικής παράδοσης των τελευταίων διακοσίων χρόνων


Επόμενο Προηγούμενο
 

Έρευνα-σοκ: Νοθευμένα ή ακατάλληλα προς κατανάλωση χιλιάδες τρόφιμα

Έρευνα-σοκ: Νοθευμένα ή ακατάλληλα προς κατανάλωση χιλιάδες τρόφιμα

08:46 17/10/2017

Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών

Βιντεο - Σοκ: Δολοφόνησε κομμωτή με σούβλα γιατί δεν του άρεσε το κούρεμα!

Βιντεο - Σοκ: Δολοφόνησε κομμωτή με σούβλα γιατί δεν του άρεσε το κούρεμα!

08:45 17/10/2017

Ρωσία

Λύκειο: Ανατροπή στα μαθήματα της Β’ τάξης [Πίνακας]

Λύκειο: Ανατροπή στα μαθήματα της Β’ τάξης [Πίνακας]

08:36 17/10/2017

Αλλαγές και μάλιστα σαρωτικές έρχονται στο Λύκειο

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η βιταμίνη που «προβλέπει» την έναρξη της νόσου

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η βιταμίνη που «προβλέπει» την έναρξη της νόσου

08:32 17/10/2017

μια αυτοάνοση πάθηση που προσβάλλει δύο εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα – Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα – Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον

08:31 17/10/2017

ένα τετ α τετ διάρκειας 20 λεπτών με την διευθύντρια του ΔΝΤ

Ο Σύλλογος «ΣΥΖΩΗ» διοργανώνει τον αγώνα βουνού «3ος ΣΥΖΑΘΛΟΣ»

Ο Σύλλογος «ΣΥΖΩΗ» διοργανώνει τον αγώνα βουνού «3ος ΣΥΖΑΘΛΟΣ»

08:26 17/10/2017

Σέιχ Σου

Προσοχή! Νέα απάτη στο Facebook – Πώς να προστατευτείτε

Προσοχή! Νέα απάτη στο Facebook – Πώς να προστατευτείτε

08:17 17/10/2017

ερευνητές ανακάλυψαν μία νέα μέθοδο phishing

Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά

Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά

08:08 17/10/2017

Τριτη

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας

08:00 17/10/2017

ΟΗΕ

Εορτή του Αγίου Ανδρέα του Εν Κρίσει

Εορτή του Αγίου Ανδρέα του Εν Κρίσει

07:59 17/10/2017

17 Οκτωβρίου

Κλασικά Έπιπλα